Geld besparen op vakantie? Zo lukt dat zónder in te leveren op plezier

Lekker weg deze zomer? Dan vliegt het geld er vaak uit. Met deze handige tips kun je flink wat geld besparen op vakantie, terwijl je het net zo leuk hebt.

Natuurlijk wil je op vakantie vooral genieten. Je hebt er niet voor niets hard voor gewerkt en gespaard. Toch moet je waarschijnlijk keuzes maken als je op vakantie bent, omdat het anders wel érg de spuigaten uitloopt qua kosten. Dan heb je een leuke reis gehad, maar ben je daarna blut. Dat is niet de bedoeling! Hieronder delen we onze tips hoe je geld kunt besparen op vakantie.

Sla het hotelontbijt over

Als je in een hotel verblijft, is het verleidelijk om ’s ochtends naar het ontbijtbuffet te gaan. Croissants, zalm, gekookte eieren, verse jus d’orange. Heerlijk! Maar je betaalt vaak wel flink voor zo’n ontbijt. Bij veel hotels tegenwoordig toch wel richting de € 20. Het is veel voordeliger om je ontbijt te halen bij de supermarkt. Of haal desnoods een lekker belegd broodje, als je toch wat meer luxe wilt. Scheelt je nog steeds geld én misschien wat onnodige kilo’s, want probeer je maar eens in te houden bij zo’n ontbijtbuffet.

Neem spullen van huis mee

Ga je met de auto op vakantie? Neem dan eten, drinken of benodigdheden van huis mee. Het klinkt een beetje kneuterig om hagelslag, pindakaas of een pan van huis mee te nemen. En je hoeft ook heus niet je hele auto vol te laden. Maar sommige dingen zijn in het buitenland nou eenmaal veel duurder dan in Nederland. Zonde om daar veel geld voor te betalen, terwijl je er prima op kunt besparen.

Ken de lokale gewoontes

Wist je dat het in Italië voordeliger is om je espresso staand te drinken aan de bar, dan aan een tafeltje in de zon? Zo zijn er overal wel lokale gewoontes waarmee je geld kunt besparen. Verdiep je in de bestemming en vraag het ter plekke ook vooral aan locals. Zo voorkom je dat je ineens een paar euro meer betaalt voor dat ene koffietje.

Ga niet naar de campingwinkel

Kamperen met het gezin? Leuk! En een relatief voordelige keuze voor de vakantie. Je kunt nog meer geld besparen op je vakantie door niet, of zo min mogelijk, naar de campingwinkel te gaan. Zo’n winkeltje is natuurlijk handig en ook leuk om even rond te snuffelen, maar de grote supermarkt iets verderop is een stuk goedkoper. Sla dus daar je boodschappen in en bewaar de bezoeken aan het campingwinkeltje voor noodgevallen.

Uit eten? Leuk, maar niet elke dag

Uit eten gaan is hartstikke leuk. Je hoeft niet te koken of af te wassen. Een ober vraagt steeds of je nog wat wilt drinken. En het eten is vaak superlekker. Genieten! Maar ben je bijvoorbeeld drie weken op vakantie, dan tikt het behoorlijk aan om elke dag buiten de deur te eten. Kook daarom af en toe zelf, als je een keuken hebt in de accommodatie. Ook leuk: ga eens lekker picknicken. Of koop wat bij kraampjes langs de weg, zoals fruit.

Eet waar de locals dat doen

Als je wel uit eten gaat, doe dat dan niet op de meest toeristische plekken, maar ga naar restaurantjes waar locals ook graag zitten. Dat scheelt niet alleen in de portemonnee, het is vaak ook veel lekkerder.

Weet wat de fooiregels zijn

In Nederland geven we fooi wanneer we echt tevreden zijn. En dan ronden we het bedrag meestal zuinigjes af naar boven. In andere landen kijken ze heel anders aan tegen fooi. Zo hoef je in sommige landen helemaal geen fooi te geven. In Japan, bijvoorbeeld, vinden ze het zelfs een belediging. In Frankrijk hoef je niet te rekenen, daar zetten ze vaak zelf al 10 tot 15% extra op de bon onder de noemer service compris. Goed om te weten, voordat je ongemerkt veel te veel fooi geeft of iemand beledigt.

Neem niet de duurste autoverzekering

Huur je een auto op vakantie? Dan wil de verhuurder je waarschijnlijk de allerduurste verzekering aansmeren. Dat klinkt goed, want ‘stel dat er wat gebeurt’. Maar vaak is het onnodig. Tuurlijk, er bestaat altijd de kans dat er iets gebeurt. Toch is het vaak het overwegen waard om een risico te nemen. Stel, je veroorzaakt een klein krasje op de auto, dan is de reparatie zelf betalen waarschijnlijk alsnog goedkoper dan de duurste verzekering afsluiten. Maak voor jezelf de afweging welke risico’s je financieel wilt nemen met een huurauto en wat goedkoper uitvalt in jouw situatie.

Koop een lokale simkaart

Dit is een tip voor als je wat langer op reis gaat, buiten de EU. In Europa kun je in de meeste landen gebruikmaken van je eigen telefoonabonnement. Dan kun je dus net zoveel bellen of internetten als thuis. Ga je naar een ander werelddeel, dan valt het buiten je bundel en betaal je flink bij. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van gratis wifi op veel plekken. Maar wil je goed bereikbaar zijn, overweeg dan om een lokale simkaart te kopen. Handig als je het thuisfront op de hoogte wilt houden. Of als je ter plekke Google Maps nodig hebt of iets wilt opzoeken. Want waar zijn we tegenwoordig zonder internet?

Winkel slim

Leuk om te doen op vakantie: winkelen. Als je dan later die ene strandjurk aanhebt, denk je elke keer weer: die heb ik in Spanje gekocht. Je kunt goedkoper winkelen door de grote ketens en shoppingmalls over te slaan en de lokale marktjes af te struinen. Is meteen een leuke dagbesteding. En je komt op die manier met iets écht origineels thuis.

Afdingen maar

Als je dan toch op die markt bent: onderhandel over de prijs. Dat zijn we in Nederland niet gewend, maar in heel veel landen is dat normaal. En lachen ze je praktisch uit als je níét probeert af te dingen. Doe gewoon een tegenbod als een verkoper een prijs noemt en kom samen ergens in het midden uit. Trouwens, in Nederland kan dat op veel plekken ook, bijvoorbeeld bij meubelzaken of de Mediamarkt. Gewoon proberen, alle euro’s die je bespaart zijn weer mooi meegenomen.

Wissel geen geld op de luchthaven

Toegegeven, wij zijn ook wel eens in die val getrapt. Je gaat op reis naar een land met een andere valuta en je bedenkt last minute dat het tóch handig is om wat contant geld bij je te hebben. Wissel dat niet op het vliegveld. Daar snappen ze namelijk ook dat de nood hoog is en verdienen ze er dus een aardig bedrag aan. De wisselkoersen daar zijn gewoon niet zo gunstig.

Let ook op met pinnen

Probeer niet te veel te pinnen in landen met een andere valuta. Dat geldt voor geld uit de muur halen, maar ook betalen in winkels en restaurants. Voor elke keer dat je pint, betaal je een bedrag aan je bank. Dit wordt koersopslag genoemd. Wil je toch contant geld? Pin dan in één keer wat meer in plaats van steeds een beetje. Je krijgt ook vaak de vraag of je wilt pinnen in eigen valuta (de euro) of in de valuta van het land. Check van tevoren goed de wisselkoersen en kies op basis daarvan welke optie het voordeligst is.

Neem je eigen eten en drinken mee

Zorg dat je altijd iets te eten of te drinken bij je hebt. Zo voorkom je dat je dorstig een veel te duur flesje water koopt bij een toeristische attractie. Of hongerig een snack koopt terwijl het voordeliger is om naar de koekjes in je tas te graaien.

Ga niet overal naar binnen

Over toeristische attracties gesproken: je hoeft niet álles van binnen en buiten te zien. Op elke bestemming zijn wel bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Maar soms is daar ook alles mee gezegd. Sommige kastelen of tempels zijn bijvoorbeeld mooi om te zien, maar dan gaat het vooral om de architectuur ervan. Je wordt er niet per se blijer van als je het ook van binnen hebt gezien, terwijl je daar wel een aardige entreeprijs voor betaalt. Daarmee bedoelen we niet dat je louter oppervlakkige tripjes moet maken waarbij je alleen maar foto’s maakt, zodat je kunt laten zien dat je er geweest bent.

We zeggen wel: maak keuzes over waar je écht naar binnen wilt. Voegt die plek iets toe aan de vakantie-ervaring? Ga er dan voor. En anders: bewaar dat geld lekker. Of ga op zoek naar leuke bezienswaardigheden of activiteiten die gratis zijn. Check ook of ze kortingskaarten hebben voor uitjes.

Plan je eigen excursies

Op de meeste vakantiebestemmingen kun je een kant-en-klare excursie boeken. Bijvoorbeeld bij lokale kantoortjes. Soms is dat reuzehandig, want het scheelt uitzoekwerk. Maar als je al weet wat je wilt doen en zien, kun je het vaak net zo makkelijk zelf organiseren. Lekker voordelig ook! Huur een auto of koop een busticket en ‘knutsel’ zelf een leuke route langs bezienswaardigheden in elkaar. Nog een voordeel daarvan: je kunt overal zo lang of kort blijven als je wilt.

Doe een gratis tour

Op veel toeristische plekken worden free walking tours georganiseerd. Inderdaad: gratis wandeltochten. Die worden gegeven door een lokale gids. Leuke manier ook om andere reizigers te leren kennen. Of zo’n wandeling écht gratis is? Hm, ja en nee. Deze tours werken op donatiebasis. Je bepaalt dus zelf of en hoeveel je de gids achteraf geeft. Je bent niet verplicht dit te doen, maar je krijgt wel een beetje een scheef gezicht als je niets geeft.

Denk even na over je ov-kosten

Ben je in een stad? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld van de metrolijnen of stadsbussen. In sommige gevallen kan het lonen om een kaart te kopen waarmee je voor een aantal dagen onbeperkt mag reizen. Maar soms is zo’n kaart helemaal niet voordeliger. Bijvoorbeeld als je veel gaat lopen of in dezelfde buurt blijft. Dan kun je beter losse kaartjes kopen of per rit afrekenen. Denk dus bij aankomst even na hoeveel je met het ov gaat reizen. Kan toch weer wat centen schelen.

Of huur een stepje

Geen zin om steeds met het ov te gaan? Er zijn ook heel wat bestemmingen waar je een stepje of fiets kunt huren. Goedkoper dan het ov, je bent lekker buiten en ziet meer van de omgeving. Win-win dus.

Zoals je ziet: er zijn heel veel manieren op geld te besparen op vakantie. Het is leuk om geld over te houden, maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk: genieten. Fijne vakantie!

Blijf je thuis deze zomer? In de video hieronder deelt Renée hoe zij voor € 500 een heel fijne zomer heeft dit jaar. En wil je nog meer handige budgettips voor de zomervakantie? Kom ons dan gelijk even volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek