Deze geheimen over je zorgverzekering leveren je geld op

Psstt.. wist je dat wij bij PorteRenee een aantal dingen weten over je zorgverzekering oversluiten, die niet iedereen weet? We delen vijf geheimen met je, die je kunnen helpen je premie flink te verlagen.

Check na het lezen van dit artikel vooral of het goedkoper en beter voor jou is om over te stappen van zorgverzekering.

Geheim 1

Collectief is niet altijd goedkoper. Je kunt vaak korting krijgen via je werkgever of bijvoorbeeld via een organisatie waar je lid van bent of als ZZP’er. Het idee is dat zo’n instantie groot inkoopt en daardoor goedkoper uit is. Maar.. dat betekent niet altijd dat jij ook echt goedkoper uit bent. Uit onderzoek van Radar blijkt dat mensen die verzekerd zijn via een collectief gemiddeld €10 per maand duurder uit zijn dan mensen met een individuele zorgverzekering. Kortom: niet meteen zonder nadenken kiezen voor dat collectief. Het kan ook zijn dat de aanvullende verzekering die zij aanbieden niet past bij jouw situatie. Omdat deze bijvoorbeeld veel te uitgebreid is. Dan ben je niet goedkoper uit, maar juist duurder.

De kortingen bij collectieve verzekeringen zijn de afgelopen jaren drastisch omlaag gegaan. Verzekeraars mogen minder korting geven, maximaal 5% korting. Maar dat betekent dus niet dat het altijd goedkoper is dan elders.

Ook als je collectief verzekerd bent – misschien juist dan – is het echt de moeite waard even te vergelijken. Kan het goedkoper? Welke voorwaarden gelden dan? Wij vinden Independer een fijne vergelijkingswebsite. Overzichtelijk, snel en duidelijk. Vergelijken is qua zorg echt niet zo ingewikkeld als je misschien denkt, even je gegevens en wensen invullen en je krijgt al een handig overzicht. Het bespaarde Renée bijvoorbeeld zo’n €120 op jaarbasis! Kan je lekker sparen, beleggen of – doe eens gek – heerlijk van uit eten.

Geheim 2

Verzekeraars zetten in hun advertenties flink druk om vooral voor 1 januari over te stappen. Alsof het daarna een verloren zaak is. Not true! Wist je dat je tot uiterlijk 1 februari een nieuwe zorgverzekering kunt kiezen? Je moet dan wel voor 31 december van het jaar ervoor je oude verzekering op hebben gezegd. Je betaalt bij je nieuwe verzekeraar de eerste maand premie met terugwerkende kracht. En bent ook gewoon met terugwerkende kracht verzekerd. Maak je in januari medische kosten die verzekerd zijn, dan krijg je die gewoon van je nieuwe verzekeraar vergoed.

Geheim 3

Per jaar betalen levert korting op. Dat wist je misschien al. Maar ook als dit niet vermeld staat op de website, kan die mogelijkheid er wel zijn. Gewoon even bellen met de klantenservice van je (nieuwe) verzekeraar en vragen hoeveel korting je krijgt bij betaling in één keer. Meestal liggen die kortingen tussen de 1 en 3%. Bij een gezinspremie van €2500 bijvoorbeeld, is dat in het gunstige geval toch weer €75 die je in je zak houdt.

Ja, ook op de basisverzekering kun je besparen. Mensen denken vaak van niet, maar volgens Radar kan het tot €200 per jaar schelen, terwijl het pakket aan vergoedingen gelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar internetverzekeraars. Iedere grote verzekeringsmaatschappij heeft tegenwoordig wel een goedkoper broertje of zusje onder zich. Het verschil is vooral dat de communicatie voornamelijk online verloopt. Dus declareren, vragen stellen, betalingen. Nou, dat zijn we tegenwoordig wel gewend, toch?  Zeker als je doorgaans weinig zorg afneemt, is dit een prima optie.

Geheim 4

Sommige aanvullende verzekeringen leveren zo ongeveer niks op. Renée ontdekte dit vorig jaar, toen ze tandartsverzekeringen vergeleek. Ze telde premies voor het hele jaar bij elkaar op en kwam op een bedrag dat ongeveer net zo hoog was als de maximale vergoeding. Bizar, toch? Blijf dus vooral even meerekenen, zeker wanneer het aankomt op aanvullende verzekeringen.

Heb je een flinke spaarpot en een gezond lijf, zonder medische kosten in het vooruitzicht? Denk dan eens na over of je die aanvullende verzekering wel nodig hebt. Check waar je nu precies allemaal voor verzekerd bent. Brillen terwijl je geen bril draagt? Bevallingen en kraamkosten terwijl je geen kinderwens hebt of al bent uitgezwangerd? Homeopathische middelen terwijl dat niet je ding is? Wees kritisch op je aanvullende pakket en of deze wel echt aan je behoefte voldoet. En weet dat je basisverzekering alle écht noodzakelijke zorg dekt.

Geheim 5

Soms is het goedkoper om je als partners apart te verzekeren. Partners kiezen vaak voor dezelfde verzekeraar en hetzelfde aanvullende pakket. Terwijl je toch twee verschillende mensen bent, met twee verschillende lichamen en verschillende behoeften. Check vooral ook of het goedkoper is om afzonderlijk te verzekeren, passend bij je eigen behoeften. Ga een situatie niet uit de weg waarin de één uitgebreider verzekerd is dan de ander, als dat nu eenmaal beter past bij de gezondheid of situatie. 

Tot slot: denk na over het eventueel verhogen van je eigen risico. Je kunt kiezen voor een verhoogd eigen risico. Dat betekent simpelweg dat het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar het van je overneemt, hoger is. Dat bedrag is wettelijk vastgesteld op €385 . Dat is standaard als je niet voor een hoger bedrag kiest. Je kunt het eigen risico opschroeven tot €885 , waardoor je premie aanzienlijk zakt. Heb je die €885 gewoon op je spaarrekening staan? Dan zou je kunnen overwegen om voor dat verhoogde eigen risico te kiezen. Check op vergelijkingswebsite Independer wat dat met je premie doet. Wij doen dat ieder jaar wel en zijn er altijd goedkoper door uit geweest. Ook wanneer we wel kosten maakten.

Al deze tips helpen je besparen op je zorgverzekering. Verwacht je komend jaar veel zorg, ben je chronisch ziek of spelen er andere zaken die van belang zijn bij het kiezen van een zorgverzekering? Wees dan wat voorzichtiger. Een verzekeraar is verplicht je aan te nemen voor de basisverzekering, maar niet voor een aanvullend pakket. Dus zeg niet zomaar de zorgverzekering die je nu hebt op. Denk er goed over na.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!