Deze geheimen over je zorgverzekering leveren je geld op

Psstt, wist je dat wij een aantal dingen weten over je zorgverzekering die niet iedereen weet? We delen zeven van die geheimen met je. En zo kan je premie misschien omlaag.

Check na het lezen van dit artikel vooral of het goedkoper en beter voor jou is om over te stappen van zorgverzekering. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Geheim 1: betaal per jaar en krijg korting

Je zorgpremie per jaar in plaats van per maand betalen levert korting op. Dat wist je misschien al. Maar ook als dit niet vermeld staat op de website van je (nieuwe) zorgverzekeraar, kan die mogelijkheid er toch zijn. Gewoon even bellen met de klantenservice en vragen hoeveel korting je krijgt bij betaling in één keer.

Meestal liggen die kortingen tussen de 1 en 3%. Bij een gezinspremie van € 2.500, bijvoorbeeld, is dat in het gunstigste geval toch weer € 75 die je in je portemonnee houdt.

Geheim 2: tot 1 februari kun je een zorgverzekering kiezen

Verzekeraars pushen in hun advertenties flink om vooral vóór 1 januari over te stappen. Alsof het daarna een verloren zaak is. Niet helemaal waar. Wist je dat je tot uiterlijk 1 februari een nieuwe zorgverzekering kunt kiezen? Je moet dan wel uiterlijk 31 december van het jaar ervoor je oude verzekering op hebben gezegd.

Je betaalt dan bij je nieuwe zorgverzekeraar de premie met terugwerkende kracht. En dan ben je gewoon vanaf 1 januari verzekerd, ook met terugwerkende kracht. Maak je bijvoorbeeld in januari medische kosten die onder je verzekering vallen? Dan krijg je die gewoon van je nieuwe zorgverzekeraar vergoed.

Geheim 3: op de basisverzekering kun je besparen

Een basiszorgverzekering bevat overal dezelfde vergoedingen. Want het basispakket stelt de overheid samen. Maar de premie die je betaalt, is niet overal hetzelfde.

Mensen denken vaak dat ze niet kunnen besparen op een basisverzekering. Toch kan dat tientallen tot misschien wel honderden euro’s per jaar schelen, terwijl het pakket aan vergoedingen gelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar internetverzekeraars. Iedere grote verzekeringsmaatschappij heeft tegenwoordig wel een goedkoper broertje of zusje onder zich. Het verschil zit hem vooral erin dat de communicatie bij een online zorgverzekering online verloopt. Dus declareren, vragen stellen, betalingen. Nou, dat zijn we tegenwoordig wel gewend, toch?  Zeker als je doorgaans weinig zorg afneemt, is dit een prima optie.

Geheim 4: niet elke aanvullende verzekering is de moeite

Sommige aanvullende verzekeringen leveren zo ongeveer niks op. Ik ontdekte dit vorig jaar, toen ik tandartsverzekeringen vergeleek. Ik telde de premies voor het hele jaar bij elkaar op en kwam op een bedrag uit dat ongeveer net zo hoog was als de maximale vergoeding. Bizar, toch? Blijf dus vooral even rekenen, zeker wanneer het aankomt op aanvullende verzekeringen.

Extra tip: kijk goed of je volgend jaar nog dezelfde vergoeding krijgt voor behandelingen. Of dat deze misschien omlaag gaat. Veel zorgverzekeraars schroeven vergoedingen uit het aanvullende pakket namelijk terug.

Geheim 5: verzeker niet automatisch je partner mee

Als je een zorgverzekering afsluit, kun je je partner meeverzekeren. Partners kiezen dan vaak voor dezelfde zorgverzekeraar met hetzelfde aanvullende pakket. Dat is niet altijd slim. Want jullie zijn twee verschillende mensen met verschillende zorgbehoeften.

Soms is het goedkoper om je als partners apart te verzekeren. Omdat je zo een zorgverzekering kiest die echt past bij je eigen behoeften. Ga een situatie niet uit de weg waarin de één uitgebreider verzekerd is dan de ander, als dat nu eenmaal beter past bij de gezondheid of situatie.

Geheim 6: hoger eigen risico, lagere premie

Veel mensen weten het wel. Toch noemen we het nog even: als je je eigen risico ophoogt, betaal je een lagere premie. Het verplichte eigen risico bedraagt in 2024, net als dit jaar, € 385. Dat bedrag kun je verhogen met € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Zo kun je je eigen risico maximaal opschroeven naar € 885, waardoor je premie aanzienlijk zakt.

Met een hoger eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat de zorgverzekeraar bijspringt, hoger. Heb je dat bedrag gewoon op je spaarrekening staan? Dan kun je zo’n hoger eigen risico overwegen. Want je moet het wel kunnen betalen.

Geheim 7: collectief is niet altijd goedkoper

Een zorgverzekering kun je zelf afsluiten. Maar je kunt je ook aansluiten bij een collectief. Een collectieve zorgverzekering heet dat. Dat is dezelfde basisverzekering voor een bepaalde groep mensen. Bijvoorbeeld via je werkgever, een organisatie of vereniging waar je lid van bent, of als zzp’er.

Het idee achter een collectieve zorgverzekering is dat je werkgever, organisatie of vereniging groot inkoopt en daardoor goedkoper uit is. Bijvoorbeeld door speciale afspraken te maken met de zorgverzekeraar. Toch ben je met een collectieve zorgverzekering niet altijd echt goedkoper uit.

De kortingen bij collectieve verzekeringen zijn de afgelopen jaren drastisch omlaag gegaan. Verzekeraars mogen sinds 2023 helemaal geen korting meer geven op de collectieve basisverzekering. Korting op een aanvullende verzekering mag nog wel. Maar dat betekent niet dat het altijd goedkoper is. Bijvoorbeeld omdat je een aanvullend pakket afsluit dat niet bij jouw situatie past.

Overweeg je een collectieve verzekering? Check dan vooral even of het écht de beste optie is. Dat kan met een vergelijking. Wij vinden ZorgKiezer.nl een fijne vergelijkingswebsite: overzichtelijk, snel en duidelijk. Een zorgverzekering vergelijken is altijd gratis. Je vult je gegevens en wensen in, en je krijgt een handig overzichtje. Zo zie je meteen of die collectieve verzekering wel of niet iets voor jou is!

Let extra op in deze situatie

Al deze tips helpen je besparen op je zorgverzekering. Verwacht je komend jaar veel zorg, ben je chronisch ziek of spelen er andere zaken die van belang zijn bij het kiezen van een zorgverzekering? Wees dan wat voorzichtiger. Een verzekeraar is verplicht je aan te nemen voor de basisverzekering, maar niet voor een aanvullend pakket. Dus zeg niet zomaar de zorgverzekering die je nu hebt op. Denk er goed over na en zoek een en ander goed uit.

Je zorgverzekering vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij ZorgKiezer.nl. Die vergelijker geeft bij overstappen namelijk een Oral-B-tandenborstel of drie maanden online sporten cadeau, én ze bieden een gratis overstapservice. Wanneer je via ZorgKiezer.nl oversluit (maakt niet uit naar welke verzekeraar), krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’