Deze 5 dingen doen miljonairs om rijk te worden (én kun jij ook doen!)

Miljonairs worden niet zomaar zo rijk. En dan is er nog de volgende uitdaging: rijk blijven. Ik deel vijf geheimen van miljonairs die jij ook in je leven kunt gaan toepassen.

Waarom wordt de een stinkend rijk? Waarom blijft de ander een leven lang worstelen met geld? Wat kunnen we leren van mensen die wel miljoenen op de bank hebben staan? Ik vind het ongelooflijk fascinerend. En lees er graag boeken over. Ken je het boek Miljonair met een gewone baan al? Dat is geschreven door een econoom, die met zijn redelijk normale salaris miljonair is geworden. Hij legt precies uit hoe hij dat heeft gedaan en hoe jij dat ook voor elkaar kunt krijgen.

Ik hoorde voor het eerst over het boek tijdens een interview op Radio538. Het was een heel ongemakkelijk gesprek. Edwin Evers probeerde een gouden tip uit de man te trekken. Hoe word je nou makkelijk én snel miljonair? (Al denk ik niet dat hij die tip per se zelf nodig had). Oeds-Jan Postma (de schrijver) van het boek bleef maar herhalen dat het zo niet werkt. Dat het gaat om je spaarpercentage verhogen, om gespreid beleggen en dat volhouden. Niet echt een swingend antwoord, maar nu eenmaal de waarheid. Als je het boek nog niet kent, raad ik je aan het te lezen.

Ik deel hier vijf dingen die veel miljonairs doen om rijk te worden en blijven. En het leuke is: jij kunt ze ook gaan doen. Begin vandaag!

Ga ondernemen

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar een groot deel van de miljonairs is rijk geworden met een eigen bedrijf. Van de nog werkende kostwinners in miljonairhuishoudens, is bijna 80% ondernemer, aldus het CBS. Bij niet-miljonairshuishoudens (mooi Scrabble-woord trouwens) is dat slechts 15%. Blader de Quote 500 maar eens door. De meeste rijkaards vergaarden hun vermogen met een eigen onderneming.

Dat betekent niet dat je niet rijk kunt worden zonder een eigen toko. Maar als je voor jezelf werkt, ben je nu eenmaal niet meer afhankelijk van een baas om voor je te bepalen wat je verdient. Je kunt zelf beslissingen nemen en als baas van het bedrijf profiteer je daar dan ook het meeste van, als het allemaal volgens plan gaat.

Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

Miljonairs verdienen vaak niet alleen geld met die eigen onderneming, maar doen ook andere dingen. Ze zitten in vastgoed. Ze beleggen. Miljonairs hebben er vaak nog een ander bedrijf bij of verkopen online bijvoorbeeld nog producten. Miljonairs willen niet wedden op één paard en dat lijkt me heel verstandig. Dat is als ondernemer misschien makkelijker te realiseren dan wanneer je in loondienst bent. Maar ook als je voor een baas werkt, kun je voor een tweede en derde inkomstenbron zorgen. Wat dacht je van een side hustle, de verhuur van je tuinhuis aan toeristen of bijvoorbeeld een eigen website? Er zijn mogelijkheden genoeg.

Spaar wat minder en investeer meer

We zijn in Nederland nog altijd gek op sparen. Zelfs nu de spaarrente bijna 0% is. Je geld groeit tegenwoordig niet meer op je spaarrekening. Het wordt zelfs minder waard, door de inflatie. Dat betekent dat je ieder jaar een beetje minder kunt kopen voor je geld. De prijzen worden namelijk steeds hoger. Tegenwoordig is de inflatie torenhoog. Zonde dus om veel geld in ruil voor geen rente op je spaarrekening te laten staan.

Wel is een goede buffer belangrijk. En spaar voor iets wat je binnen een paar jaar wilt realiseren, dan is sparen ook de beste manier. Maar verder: doe iets met je geld. Beleg, investeer, los schulden af, zet er een nieuw bedrijf mee op. Doe iets! Je kunt ook investeren in jezelf, zie tip 5.

Geloof dat rijk worden een optie is voor jou

Ik geloof oprecht dat ik mezelf over een paar jaar rijk kan noemen. Wat zeg ik? Ik ben nu al rijk, maar dat komt vooral door de mensen om ons heen en ons zorgeloze leven. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste! Mijn man en ik werken elke dag aan een vermogende toekomst. We durven te investeren, we geven niet elke maand ons geld uit. Ik heb geen enkele beperkende gedachte meer in de trant van: dat gaat ons nooit lukken. Rijk zijn is niet alleen voor mensen uit Wassenaar en Bergen. Iemand zoals ik kan het ook bereiken. Ik geloof dat echt en zie dat die overtuiging (en het werk dat we erin steken natuurlijk) ons de laatste jaren al heel wat groei heeft opgeleverd.

Blijf jezelf ontwikkelen

Lees veel, doe cursussen, luister podcasts met mensen die je inspirerend vindt. Blijf leren en ga mee met je tijd. Alleen dan kun je geld blijven verdienen. Zo vind ik Our Rich Journey onwijs inspirerend om te volgen. Het gaat over een Amerikaans gezin waarvan de ouders zo’n 40 jaar waren toen ze met pensioen gingen. Wow! Zoek iets wat jou inspireert en motiveert. Zorg dat je ook weet hoe je er zelf voorstaat financieel en welke mogelijkheden je hebt om dat te verbeteren. Als je de kennis en motivatie hebt, staat niks je meer in de weg.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek