Zo bespaar je ruim €3.000 per jaar op de kosten van je gezin

Kinderen hebben is pure rijkdom. Maar een gezin kost ook best veel geld. Met deze achttien tips van Renée bespaar je zo een paar duizend euro per jaar.

Besparen op je gezin. Oef, zegt ze dat nu echt? Jazeker! Het liefst natuurlijk op een manier waarop niemand in het gezin er last van heeft. Tweedehands speelgoed speelt net zo lekker. En een uitje met korting is minstens zo leuk. Ik heb achttien bespaartips voor het gezin op een rij gezet met erbij vermeld wat het me (met mijn gezinssamenstelling) ongeveer bespaart per jaar. Dat verschilt natuurlijk per huishouden, maar het geeft een idee van wat jij zou kunnen besparen.

1. Marktplaats-speelgoed

Ziet je kind speelgoed op tv dat-ie moet en zal hebben? Kijk dan eens op Marktplaats. Hoogstwaarschijnlijk krijg je het daar voor minder dan de helft van de prijs, omdat een ander kindje er alweer op uitgekeken is. Zo kost die treinbaan geen € 80, maar slechts € 12,50. Goal!

Mogelijke besparing per jaar: € 200

2. IJsjes in de vriezer

Hoe vaak mijn kinderen wel niet vragen om een ijsje als we ergens zijn. Tuurlijk krijgen ze dat soms, maar echt niet altijd. Ik heb thuis altijd ijs in de vriezer liggen, of het nou hartje zomer of winter is. Zo krijg ik ze, zonder dat ze de boel bij elkaar gillen van teleurstelling, gewoon mee naar huis. Want daar wacht alsnog een ijsje op ze.

Mogelijke besparing per jaar: € 30

3. Koop kleding vooruit in de uitverkoop of tweedehands

Is de winter in aantocht en is de zomerkleding dus in de uitverkoop? Of andersom? Bespaar een hoop geld door alvast kleding te kopen voor volgend jaar. Reken uit welke maat je kind tegen die tijd heeft en koop nu alvast wat je dan echt nodig hebt. Dit werkt trouwens ook als je tweedehands koopt.

Mogelijke besparing per jaar: € 400

4. Soms is een abonnement goedkoper

Ga je vaak naar die indoorspeeltuin? Of een andere plek waar je graag met je kinderen komt? Reken dan eens uit of het goedkoper is om een abonnement te nemen. Zo namen wij ooit voor € 70 een jaarabonnement op de binnenspeeltuin in ons dorp. De losse entree kostte ons voor het hele gezin € 7. Dus als we tien keer gaan, hebben we het geld eruit. Nou, we komen makkelijk aan het dubbele op een jaar tijd. Goede deal, dus.

Mogelijke besparing per jaar: € 80

5. Koop wanneer de rest verkoopt

Na de zomer worden caravans massaal verkocht. Net als schaatsen na de winter, bijvoorbeeld. Wees slim en sla je slag op het juiste moment. Je bespaart op alles wanneer je het koopt op een ander moment dan de rest.

Mogelijke besparing per jaar: € 100

6. Doe één keer per week boodschappen

Plan voor een hele week wat jullie gaan eten en schrijf op je boodschappenlijstje precies wat je daarvoor nodig hebt. Verse producten eet je het eerst, wat uit de koelkast en vriezer komt eet je later in de week. Dit scheelt je echt een hoop geld.

Mogelijke besparing per jaar: € 750

7. Koop geen pakjes en zakjes

Die heb jij toch helemaal niet meer nodig? Investeer één keer in een goed gevuld kruidenrekje en je hoeft geen pakjes en zakjes meer te kopen om een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.

Mogelijke besparing per jaar: € 100

8. Ruil oppas uit met een vriendin

Je vriendin past op jouw kinderen wanneer jij en je partner een avondje uit willen. En de week erna doen jullie het omgekeerde: dan pas jij op haar kinderen en kunnen zij even samen weg.

Mogelijke besparing per jaar: € 200

9. Hoezo Netflix?

Heb je wel eens gezien hoeveel gratis kinder-tv er online staat? Op KinderTube.nl, bijvoorbeeld. En op YouTube.com. Of je kijkt kinderprogramma’s terug via de gratis NPO-app. Met een Chromecast stream je het gewoon op je eigen tv. Scheelt je weer een tientje per maand.

Mogelijke besparing per jaar: € 120

10. Kliekjes zijn kindermaaltijden

Heb je wat avondeten over? Doe het in een plastic bakje en bewaar het in de koelkast of vriezer. Gebruik het als kindermaaltijd, wanneer jij en je man eens iets willen eten wat je kids niet lekker vinden. Zo gooi je geen eten weg en hoef je minder boodschappen te halen.

Mogelijke besparing per jaar: € 50

11. Koop luiers en doekjes alleen in de aanbieding

Koop dit soort producten alleen tegen een goede korting. Dan scheelt het je gewoon de helft. 1+1 gratis is toch wel mijn favoriete aanbieding. En koop dan ook gelijk groot in, zodat je nooit zonder komt te zitten en de volle mep moet betalen.

Mogelijke besparing per jaar: € 250

12. Eet van het seizoen

Kies voor groenten en fruit die in het seizoen zijn, want die zijn altijd goedkoper. Via Google of op Pinterest kun je precies vinden welke dat zijn. Zoek gewoon op groente- en fruitkalender, en dan op de maand waarin je leeft.

Mogelijke besparing per jaar: € 150

13. Ga buiten de zomervakantie op vakantie

Zolang je kinderen nog niet leerplichtig zijn, scheelt dit echt een hoop geld. Zolang het nog mag dus vooral lekker doen.

Mogelijke besparing per jaar: € 400

14. Koop geen kaartjes aan de kassa

Naar de dierentuin of een pretpark? Zoek altijd online even naar korting. Check dit op tijd, zodat je misschien nog kunt sparen voor een volle spaarkaart. Online tickets kopen is altijd goedkoper dan aan de kassa.

Mogelijke besparing per jaar: € 150

15. Koop het hele jaar door cadeautjes

Zie je leuk speelgoed in de aanbieding? Koop het alvast voor een verjaardag. Stop het thuis in de cadeautjeskoffer of -doos en je hebt altijd een (afgeprijsd) cadeau in huis. Of de jarige job nu een vriendje of vriendinnetje is of gewoon je eigen kind.

Mogelijke besparing per jaar: € 100

16. Bewaar eierdozen

Wij bewaren spullen die kunnen dienen als knutselmateriaal. Denk aan grote kartonnen dozen of eierdozen. Daar zijn mijn kinderen urenlang zoet mee en het kost me niks.

Mogelijke besparing per jaar: € 25

17. Word lid van de bibliotheek

Het is gratis voor kinderen en je kunt tot wel tien boeken per keer lenen. Het is bovendien goed voor de ontwikkeling van je kind én bespaart een hoop geld ten opzichte van nieuwe boeken kopen.

Mogelijke besparing per jaar: € 50

18. Oplaadbare batterijen

Investeer één keer in goede oplaadbare batterijen en een oplader. Dat scheelt je op de lange termijn veel batterijen kopen én het is beter voor het milieu. Dit geldt trouwens niet alleen voor oplaadbare batterijen, maar voor zoveel meer producten. We schreven er eerder een artikel over, zeker even lezen.

Mogelijke besparing per jaar: € 15

En zou houd je ruim 3.000 per jaar over, waar je met je gezin leuke dingen van kunt doen. Wat dacht je van een paar keer een weekend weg of die droomtrip naar Disneyland (check ook even onze Disney-budgettips)? En dat terwijl je niet echt iets van waarde hebt hoeven inleveren!

Nog meer bespaartips? In de video hieronder vertel ik je alles over de kaasschaafmethode en hoe die je helpt om lekker wat geld te besparen. Enne, vond je deze video nou ook zo handig, kom ons dan volgen op Instagram. Zo mis je nooit meer een fijne geldtip!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop