Bespaar met deze tips €3.170 per jaar op de kosten van je gezin

Kinderen hebben is rijkdom. Maar een gezin kost ook best veel geld. Met deze 18 tips van Renée bespaar je ruim €3.000 per jaar.

Besparen op je gezin. Oef, zegt ze dat nu echt? Jazeker! Ik doe dat. Het liefst op een manier waarop niemand in het gezin er last van heeft. Tweedehands speelgoed speelt net zo lekker. En een uitje met korting is minstens zo leuk. Ik heb 18 bespaartips voor het gezin op een rij gezet met erbij wat het (met mijn gezinssamenstelling) ongeveer bespaart per jaar. Dat verschilt natuurlijk per huishouden, maar het geeft een idee wat je zou kunnen besparen.

1. Marktplaats-speelgoed

Ziet je kind speelgoed op tv dat hij moet en zal hebben? Surf dan eens naar Marktplaats. Hoogstwaarschijnlijk staat het daar voor minder dan de helft van de prijs, omdat een ander kindje er alweer op uitgekeken is. Zo kost die treinbaan geen €80, maar slechts €12,50. Score!

Mogelijke besparing per jaar: € 200

2. IJsjes in de vriezer

Hoe vaak mijn kinderen wel niet vragen om een ijsje als we ergens zijn… Tuurlijk krijgen ze dat soms, maar echt niet altijd. Ik heb thuis altijd ijs in de vriezer liggen, of het nou hartje zomer of winter is. Zo krijg ik ze, zonder dat ze de boel bij elkaar gillen van teleurstelling, gewoon mee naar huis. Want daar wacht alsnog een ijsje op ze.

Mogelijke besparing per jaar: € 30

3. Koop kleding vooruit in de uitverkoop of tweedehands

Is de winter in aantocht en is de zomerkleding dus in de uitverkoop? Of andersom? Bespaar een hoop geld door alvast kleding te kopen voor volgend jaar. Reken uit welke maat je kind tegen die tijd heeft en koop nu alvast wat je dan echt nodig hebt. Dit werkt trouwens ook als je tweedehands koopt.

Mogelijke besparing per jaar: € 400

4. Soms is een abonnement goedkoper

Ga je echt vaak naar die indoor speeltuin? Of een andere plek waar je graag met je kinderen komt? Reken dan eens uit of het niet goedkoper is om een abonnement te nemen. Zo namen wij voor €70 een abonnement op de binnenspeeltuin in ons dorp. Losse entree kost €7. Dus als we tien keer gaan, hebben we het geld eruit. Nou, we komen makkelijk aan het dubbele. Goede deal, dus.

Mogelijke besparing per jaar: € 80

5. Koop wanneer de rest verkoopt

Na de zomer worden caravans massaal verkocht. Net als schaatsen na de winter, bijvoorbeeld. Wees slim en sla je slag op het juiste moment. Je bespaart op alles wanneer je het koopt op een ander moment dan de rest.

Mogelijke besparing per jaar: €100

6. Doe één keer per week boodschappen

Plan voor een hele week wat jullie gaan eten en schrijf op je boodschappenlijstje precies wat je daarvoor nodig hebt. Verse producten eet je eerst, wat uit de koelkast en vriezer komt verderop in de week. Dit scheelt je echt een hoop geld.

Mogelijke besparing per jaar: € 750


Wil je weten wat een normaal bedrag is voor jou en misschien jouw gezin om uit te geven aan eten en drinken? Je kunt het precies opzoeken op de website van het Nibud.

7. Koop geen pakjes en zakjes

Dat heb jij toch helemaal niet meer nodig? Investeer één keer in een goed kruidenrekje en je hoeft geen pakjes en zakjes meer te kopen om een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.

Mogelijke besparing per jaar: € 100

8. Ruil oppas uit met een vriendin

Je vriendin past op jouw kinderen wanneer jij en je partner een avondje uit willen. Om de week erna te ruilen. Dan pas jij op haar kinderen en kunnen zij even samen weg.

Mogelijke besparing per jaar: € 200

9. Hoezo Netflix?

Heb je wel eens gezien hoeveel gratis kinder-tv er online staat? Op KinderTube.nl, bijvoorbeeld. Met een Chromecast stream je het gewoon op je eigen tv. Scheelt je weer een tientje per maand.

Mogelijke besparing per jaar: € 120

10. Kliekjes zijn kindermaaltijden

Heb je wat avondeten over? Doe het in een plastic bakje en bewaar het in de koelkast of vriezer. Gebruik het als kindermaaltijd, wanneer jij en je man eens iets willen eten wat je kids niet lekker vinden. Zo gooi je geen eten weg en hoef je minder boodschappen te halen.

Mogelijke besparing per jaar: € 50

11. Koop luiers en doekjes alleen in de aanbieding

Koop dit soort producten alleen met een goede korting. Dan scheelt het je gewoon de helft. 1+1 gratis is toch wel mijn favoriete aanbieding. En koop dan ook gelijk groot in, zodat je nooit zonder komt te zitten en de volle mep moet betalen.

Mogelijke besparing per jaar: € 250

12. Eet met het seizoen mee

Kies voor groenten en fruit die in het seizoen zijn, want die zijn altijd goedkoper. Op Pinterest kun je precies vinden welke dat zijn. Zoek gewoon op groente en fruitkalender en dan de maand waarin je leeft.

Mogelijke besparing per jaar: € 150

13. Ga buiten de zomervakantie op vakantie

Zolang je kinderen nog niet leerplichtig zijn, scheelt dit echt een hoop geld. Zolang het nog mag, dus lekker doen.

Mogelijke besparing per jaar: € 400

14. Koop geen kaartjes aan de kassa

Naar de dierentuin of een pretpark? Zoek altijd online even naar korting. Check dit op tijd, zodat je misschien nog een spaarkaart vol kunt sparen. Online tickets kopen is altijd goedkoper dan bij de kassa.

Mogelijke besparing per jaar: € 150

15. Koop het hele jaar door cadeautjes

Zie je leuk speelgoed in de aanbieding? Koop het alvast voor een verjaardag en bespaar. Stop het thuis in de cadeautjes-koffer of doos en je hebt altijd een (afgeprijsd) cadeau in huis. Of dat nu voor een partijtje is of voor je eigen kind.

Mogelijke besparing per jaar: € 100

16. Bewaar eierdozen

Wij bewaren spullen die kunnen dienen als knutselmaterialen. Denk aan grote kartonnen dozen of eierdozen. Daar zijn mijn kinderen lang zoet mee en het kost me niks.

Mogelijke besparing per jaar: € 25

17. Word lid van de bibliotheek en bespaar

Het is gratis voor kinderen en je kunt tot wel tien boeken per keer lenen. Het is goed voor de ontwikkeling van je kind én bespaart een hoop geld ten opzichte van nieuwe boeken kopen.

Mogelijke besparing per jaar: € 50

18. Oplaadbare batterijen

Investeer één keer in goede oplaadbare batterijen en in een oplader. Dat scheelt je op de lange termijn veel batterijen kopen én het is beter voor het milieu.

Mogelijke besparing per jaar: € 15

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!