Investeer in deze producten en je bespaart geld én het milieu

Geld besparen en de aarde sparen? Top combinatie, toch? En het lukt met deze 13 producten, die ook nog eens onze favorieten zijn.

Soms gebruik je iets één keer. En gooi je het daarna weg. Terwijl dat soms best anders kan. Als je wegwerpartikelen vervangt door een herbruikbare variant help je het milieu. Maar ook je portemonnee. En daar worden we natuurlijk extra blij van. De aanschaf kost je misschien één keer wat meer, maar later bespaar je er (flink) mee.

Menstruatiecup

Een menstruatiecup is een klein kuipje waarmee je je menstruatiebloed opvangt. Even goed schoonmaken en je kunt ‘m elke maand opnieuw gebruiken. Zo hoef je geen tampons en maandverband meer te kopen. Hier lees je hoeveel geld het jou scheelt.

Menstruatieondergoed

Dat geldt ook voor menstruatieondergoed. Dat is een onderbroek die absorbeert, net zoals een maandverbandje. Wist je trouwens dat er ook wasbaar maandverband en wasbare tampons bestaan? Hier moet je wel het type voor zijn, niet iedereen vindt dit prettig. Maar het is wel véél beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee.

Wasbare luiers

Net als wasbare luiers. Dat zijn allang niet meer de lappen met spelden van vroeger. Maar gewoon luierbroekjes met een inlegvel. Het inlegvel gooi je weg en het broekje was je uit. Dat scheelt een hoop afval ook!

Drinkfles, rietjes en thermosbeker

Onderweg even een flesje drinken halen. Dan tik je al snel een paar euro af. Met een goede drinkfles hoeft dat niet meer, want die stop je gevuld in je tas. Dat scheelt een hoop geld én plastic. Je favoriete drankje koud of warm houden? Investeer dan in een goede thermosbeker. Check ook herbruikbare rietjes, bijvoorbeeld van rvs. Die moet je na gebruik wel even goed schoonmaken, maar ze zijn superhandig.

Tip: je krijgt op steeds meer plekken ook wat korting als je bijvoorbeeld thee of koffie to-go haalt in jouw herbruikbare beker. Korting krijg je o.a. bij Starbucks en Kiosk op het station. Als je nou slim bent, zet je die besparing weer op je spaarrekening. Ook al is het maar een paar cent, op een gegeven moment kun je daar weer een lekker drankje van halen. En: alle kleine beetjes helpen toch!

Wasbare wattenschijfjes

Als je elke avond je make-up wegpoetst met twee wattenschijfjes, gooi je al snel 730 wattenschijfjes per jaar weg. Dat afval (en die kosten) bespaar je met wasbare wattenschijfjes. Onderhoud je ze goed? Dan gaan ze super lang mee!

Bijenwasdoek

Restjes over van gisteravond? Boterhammen mee? Of wat fruit afdekken? Hop, dan pakken we aluminium- of vershoudfolie. Bijenwasdoek is een duurzaam alternatief. De bijenwasdoek leg je over de schaal of het bakje en vouw je met je handen eromheen. Omdat je handen warm zijn, wordt-ie soepel. En eenmaal afgekoeld, zit het doek strak om de bak. Zo houd je fruit, restjes, deeg en je boterhammen vers. Na gebruik spoel je de bijenwasdoek af (let op: niet met warm water, daar kan de bijenwasdoek niet tegen) en kun je ‘m zo weer gebruiken.

Boodschappentas(sen)

Een open deur, maar hoort toch in dit lijstje: een herbruikbare boodschappentas. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid, met een zakje voor groente en fruit, een (stok)broodzak en een stevige boodschappentas. Leg die op een vaste plek in je huis (in de hal én in het zicht, bijvoorbeeld), zodat je ze niet vergeet als je naar de winkel gaat. Of stop ze standaard in een paar tassen die je altijd meeneemt.

Siliconen bakmat

In de oven gebruiken we vaak een bakpapiertje. Superhandig, die velletjes. Maar het kan beter: met een siliconen bakmat. Je legt je baksel erop, bakken maar en na gebruik even schoonmaken. Bakpapier kopen (kost vaak meer dan € 1 per pak) en weggooien is daarmee verleden tijd.

geld milieu

Koffiefilter, pads en cups

Milieubewust(er) koffie drinken, kan dat? De meeste koffiepads zijn al recyclebaar. Toch kun je ze vervangen door herbruikbare pads. Die vul je met losse koffie en gooi je helemaal niet weg. Ook voor koffiecups is er zo’n herbruikbare cup. Dan lever je wel iets in op gemak, maar het is een stuk beter voor het milieu en voor je portemonnee. Gemalen koffie is namelijk een stuk goedkoper dan koffiepads of cupjes. Drink je toch het liefst filterkoffie? Met een herbruikbaar of wasbaar koffiefilter vervang je de papieren filters. Scheelt toch elke keer weer filters kopen in de winkel.

Broodtrommel

Wie zegt dat een coole broodtrommel alleen voor basisschoolleerlingen is? Ook als je naar je werk gaat of een dagje uit, is zo’n trommel onwijs fijn. Zo hoef je niet meer die plastic zakjes te kopen waar je al gauw minimaal een euro per doosje voor betaalt.

Uitwisbaar papier

Veel boodschappenlijstjes of to-do-lijstjes belanden in de prullenbak. De taak is afgevinkt, dus je hebt ze niet meer nodig. Voor die niet zo belangrijke notities is er een duurzaam alternatief: uitwisbaar papier, zoals een uitwisbaar notitieboek, agenda, planner of post-its. Alles wat je daarop schrijft, kun je uitwissen. En zo hoef je niet telkens nieuwe post-its, notitieboekjes of vellen papier te kopen.

Oplaadbare batterijen

Stroom uit het stopcontact is veel goedkoper dan een wegwerpbatterij. Maar soms kun je er niet omheen. En heb je een batterij nodig. Bijvoorbeeld voor de afstandsbediening, speelgoed of een fietslampje. Dan kun je kiezen voor oplaadbare batterijen. Na gemiddeld zo’n zes keer opladen heb je die al terugverdiend!

Zijden bloemen

Bloemen fleuren je huis op. Helaas zijn ze niet altijd even duurzaam én goedkoop. Een bosje bloemen kan uit een verwarmde kas komen. Of zelfs ingevlogen worden uit een ver land. Zijden bloemen zijn een mooi alternatief. Die kosten één keer wat meer (al snel een paar tientjes tot honderd euro voor een bos zijden bloemen), maar gaan veel langer mee. Nog een bloementip: kies voor vaste planten in je tuin. Goedkope perkplantjes zijn even leuk, maar relatief best prijzig. En je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor plukbloemen in je tuin, zoals zoals Dahlia’s of rozen.

Zo zie je maar: er zijn een boel manieren om te besparen die ook nog eens goed zijn voor het klimaat. Soms moet je wat extra moeite doen of iets meer betalen. Maar de aanschafprijs heb je meestal zo terugverdiend. En die extra moeite? Daar is het milieu je dankbaar voor!

Nog een fijne bespaartip: doe voortaan de shampoo in een leeg zeeppompje. Zo gebruik je veel minder en bespaar je er dus lekker wat euro’s mee. En uiteindelijk ook het milieu. Hoe dat werkt? Check de video hieronder.

Wil je meer van deze tips? Kom ons dan gezellig volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek