Deze manieren van beleggen zijn er: welke past bij jou?

Van aandelen en obligaties heb je vast wel eens gehoord. Maar wist je dat bijvoorbeeld drank, kunst en stripboeken ook beleggingen zijn?

Een belegging is een investering: jij stopt nu geld in iets met de bedoeling dat je winst (rendement) maakt. En het leuke is, je kan in van alles beleggen. Dat kan lekker passief vanuit je luie stoel. Of je gaat zelf actief op zoek naar de beste beleggingen. Het is maar net wat bij je past. Wij vertellen je welke manieren van beleggen er allemaal zijn.

Losse aandelen en obligaties

Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Als je belegt in aandelen, koop je dus een heel klein stukje van dat bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf? Dan zijn je aandelen meer waard. Ook krijg je soms dividend. Dat is een klein deel van de winst, wat soms uitgekeerd wordt aan aandeelhouders.

Een obligatie is weer iets anders. Dat is een lening. Beleg je geld in obligaties? Dan leen je geld uit aan een bedrijf (bedrijfsobligaties) of aan een overheid (staatsobligaties). In ruil daarvoor krijg je rente.

Maar het kan ook minder goed gaan. Als jouw aandeel in waarde daalt, krijg jij geen rendement. Of je maakt zelfs verlies. Ook bij beleggen in obligaties zijn er risico’s. Bijvoorbeeld als het bedrijf de rente niet meer kan betalen. Goed om te weten: je kunt bij deze manieren van beleggen nooit meer geld verliezen dan je inlegt. Dit is een groot misverstand rondom beleggen.

Je kunt zelf aandelen en obligaties kopen. Bijvoorbeeld als je in een specifiek bedrijf wilt investeren. Of als je het leuk vindt (en de kennis hebt) om daar actief mee bezig te zijn.

Instappen in een beleggingsfonds

Als je geen zin of tijd hebt om losse aandelen uit te zoeken, zijn er beleggingsfondsen. Dat is een soort verzamelpunt voor beleggers. Iedereen legt geld in en die berg met geld wordt verdeeld over allerlei beleggingen. Bijvoorbeeld aandelen van tientallen bedrijven, grondstoffen zoals goud, bepaalde sectoren of duurzame bedrijven.

Zo beleg je niet in één of twee aandelen, maar wordt je geld automatisch gespreid. Ook hoef je niet zelf je beleggingen bij elkaar te zoeken, want de fondsbeheerder stelt het fonds samen en beheert het geld. Het enige wat jij doet is instappen en afwachten.

Indexbeleggen (trackers)

Een indexfonds is een passief beleggingsfonds, het is een soort mandje met daarin verschillende beleggingen. Bij indexbeleggen volgt het fonds een bepaalde index. Bijvoorbeeld de AEX. Dan beleg je bijvoorbeeld automatisch in de 25 grootste bedrijven van Nederland. Of je belegt in één keer in bedrijven verspreid over verschillende branches en werelddelen, zoals je bij Meesman kunt doen.

Meesman is gespecialiseerd in passief beleggen. Dus beleggen zonder dat het tijd en energie kost. In één van de indexfondsen van Meesman zitten bijvoorbeeld wel 6.000 verschillende aandelen. Zo spreid je het risico. Want als er één bedrijf niet zo lekker gaat of zelfs failliet gaat, zijn er nog 5.999 bedrijven over. Je belegt passief, dus je hoeft niet elke dag te checken hoe je aandelen het doen. Eén keer per jaar even checken hoe je ervoor staat, is vaak genoeg. En je kunt maandelijks een bedrag inleggen (minimaal € 100), of in één keer een groter bedrag.

Iets anders waar je misschien van gehoord hebt, zijn ETF’s. ETF staat voor Exchange Traded Fund, ook wel een ’tracker’ genoemd. Een ETF lijkt op een indexfonds. Het verschil zit ‘m onder andere in het beheer. Een ETF is bijvoorbeeld de hele dag verhandelbaar, een indexfonds één keer per dag, week of maand. Van een ETF moet je minimaal één participatie kopen, terwijl je bij een indexfonds gewoon een bedrag naar keuze kunt inleggen.

Stenen, goud en crypto

Vastgoed is een bekende manier van beleggen. Dat kan heel direct, je koopt zelf een extra huis of bedrijfspand. Of indirect. Dan beleg je in aandelen van bijvoorbeeld een vastgoedbedrijf. Ook via fondsen en ETF’s kun je een deel van je geld in vastgoed stoppen.

Dat geldt ook voor grondstoffen, zoals goud, zilver en granen. Grondstoffen worden soms meer waard. Bijvoorbeeld als er een tekort is of extra veel vraag. Dan kunnen jouw beleggingen ook meer waard worden. Of juist andersom. Als de prijs daalt, kun je geld verliezen.

Crypto’s zijn digitale munten. Die koop je zelf. Of je belegt via een fonds, zoals een ETF. De koers van cryptomunten gaat snel op en neer. Daarom is het risico ook groter.

Kunst en NFT’s

Sommige kunst is een boel geld waard. Een schilderij van Picasso, bijvoorbeeld. Nu leg je daar een smak geld voor neer en over tien, twintig of dertig jaar vast ook nog wel. Kunst kan een goede investering zijn. Dan moet je wel het geld hebben om zo’n schilderij te kopen of er oog voor hebben.

Sinds een tijdje kun je ook eigenaar worden van digitale kunst. Een NFT is een digitaal eigendomscertificaat. Zo koop je bijvoorbeeld een afbeelding of epische video. Of (digitale) kunst veel waard is en blijft, ligt er maar net aan hoe waardevol we iets vinden. Nu en in de toekomst. En dat weten we natuurlijk nu niet.

Verzamelen maar!

Net als kunst verzamelen kun je op zoek gaan naar bijzondere voorwerpen. Dingen waarvan je denkt dat ze nu en over een tijdje veel waard zijn. Bijvoorbeeld unieke sneakers, drank, zoals wijnen uit een specifiek jaar of oude whisky’s, horloges, stripboeken, Pokémonkaarten, zeldzame munten, vintage auto’s, noem maar op.

Dat soort dingen zijn ook beleggingen. Wel handig om hier wat kennis van te hebben, zodat je weet wat je koopt.

Ingewikkelde financiële producten

Dan zijn er nog een boel financiële producten, zoals opties, futures, swaps, hefboomproducten en forex. Je kunt daar in principe een hoog rendement mee krijgen, maar het risico is ook erg groot. Zeker als je niet weet hoe zo’n product werkt. Voor de huis-tuin-en-keukenbelegger zijn dit daarom geen gangbare beleggingen.

Beleggen is anders dan sparen

Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Al verschilt de hoogte van dat risico behoorlijk per manier van beleggen. En ook de manier waarop je belegt is van invloed. Door je geld te spreiden en te beleggen voor de lange termijn beperk je dat risico bijvoorbeeld.

Benieuwd of beleggen iets voor je is? Bekijk je financiële situatie en zoek bovenstaande opties eens goed uit. Wie weet start bij straks wel met beleggen. Succes!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook altijd het Essentiële informatiedocument van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’