Dit is waarom een crisis op de beurs geen probleem hoeft te zijn

Iedereen die wil beginnen met beleggen, wacht op het juiste moment om te starten. Want je wilt niet in een crisis op de beurs belanden. Maar wist je dat zo’n crisis ook kansen biedt? En dat het dus helemaal geen probleem hoeft te zijn. Renée legt het uit.

Jaren geleden was ik bij een presentatie over beleggen. Het was een van de langste avonden van mijn leven, moet ik eerlijk zeggen. Ik heb al heel wat mensen saai horen vertellen over beleggen, maar deze twee mannen deden daar nog een schepje bovenop. Het enige wat ik heb onthouden uit die lezing, is een grafiek die ze toonden. Die liet zien wat er zou zijn gebeurd met je geld, als je net voor de kredietcrisis was begonnen met beleggen.

Nu denk je misschien: dat was een bloedbad op de beurs. Dat was het zeker. Met jaren waarin 30 á 40% van je vermogen in aandelen verdampte. Dat is vrij dramatisch. Die slechte jaren werden in de grafiek aangegeven in duidelijke rode lijnen. Als je op dat moment meteen was uitgestapt, had het je veel geld gekost.

Crisis op de beurs? Wat als je blijft zitten?

Had je het geld daarna nog tien jaar de tijd gegeven op de beurs, dan had je aan het einde van de rit alsnog een prachtig rendement gemaakt. Want ja, na die slechte jaren kwamen weer goede jaren. En die compenseerden die verliezen zelfs volop. Dat waren verrassende cijfers voor mij en aan de reactie te horen, voor meer mensen aanwezig bij de presentatie. Ik ben aan het einde van de informatieavond overigens niet gaan beleggen bij de grote bank die de avond verzorgde, maar koos voor Meesman. Een sympathieke, Nederlandse partij, met korte lijntjes en behapbare kosten. Daar beleg ik nu een paar jaar en dat blijven we voorlopig doen. Want beleggen is voor ons echt iets voor de lange termijn. Zo kun je mindere periodes op de beurs opvangen en een mooi gemiddeld rendement maken.

Dag timing, hallo lange termijn

Wij leggen elke maand geld in. Want wij geloven niet in timing. Niemand weet wanneer het juiste moment is om in of uit te stappen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat blijven zitten, met de blik op de lange termijn het meeste oplevert. Dus doen we dat.

Ik krijg veel vragen in de trant van:

  • Is het nu wel een goed moment om te beginnen met beleggen?
  • Verwacht jij een crisis?

    Ik stel mezelf die vragen niet, omdat ze er in mijn beleggingstactiek niet toe doen. Komt er een correctie? Misschien ooit zelfs een crisis die ook effect heeft op de beurs? Zou kunnen. Het verandert mijn strategie niet. Ik leg elke maand geld in, in een indexfonds van Meesman. Daar zitten 6.000 aandelen in, waarmee ik mijn geld in één klap flink spreid over branches en locaties. Omdat ik voor de lange termijn beleg, doen vandaag en morgen er niet eens zoveel toe.

Elke maand inleggen

Doordat ik elke maand geld inleg, doe ik dat steeds tegen een andere prijs. De prijs van dat moment. Staat de beurs hoog? Dan koop ik minder aandelen voor dat vaste bedrag. Staat de beurs laag? Dan koop ik er meer aandelen voor. Even een voorbeeld: Beleg je bijvoorbeeld €200 per maand dan koop je 4 aandelen als de koers van het fonds waarin je belegt €50 is en slechts 2 aandelen als de koers €100 is. Je koopt goedkoop in en drukt zodoende de gemiddelde aankoopprijs.

Op die manier heeft een beurs die inzakt, ook weer voordelen. Wanneer je structureel blijft inleggen, zit je op die momenten namelijk voor een dubbeltje op de eerste rij. In die mindere tijden kun je voor minder geld, meer aandelen in handen krijgen. En na een beurscrash zal die beurs ooit herstellen. Jij profiteert daar dan meer van, omdat je bent blijven inleggen.

Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleggen is niet zonder risico. Ook moet je écht zorgen dat je een fijne spaarpot hebt, voordat je begint met beleggen. Als je die zaken in je achterhoofd houdt en op orde hebt, hoef je niet te wachten op het juiste moment om te beginnen met beleggen. Niemand weet wanneer dat is. Pas achteraf kun je zien wanneer dat moment was. En ja, dan heb je ‘m al gemist.

Dus staan aandelen niet heel hoog? Komt er een crash aan? Zou kunnen, maar mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop