5 manieren om je vaste lasten te verlagen

In deze crisis merken we maar weer hoe belangrijk vaste lasten zijn. Als je minder (hoge) rekeningen te betalen hebt iedere maand, kom je minder snel financieel in de knoop. Dus geef ik je 5 manieren om je vaste lasten te verlagen.

Toen corona ons land plat legde, pakte ik mijn Excel-sheetje er even bij. Daarin houd ik een overzicht van onze vaste lasten bij. Hoeveel was dit ook alweer? En als we nou echt in de knoop zouden komen financieel, waar konden we dan nog in schrappen? Ik moet zeggen: ik was er best nerveus over. Hoe zou deze crisis invloed hebben op ons inkomen als ondernemers? Toen ik hem na wat rekenen vertelde dat we met zo’n 1800 euro per maand rond zouden komen, was hij gerustgesteld. Dat geld kregen we heus wel bij elkaar. En anders was er nog de spaarrekening. Die avond sliepen we een stuk lekkerder dan in de dagen ervoor, kan ik je zeggen.

EXCELSHEET MAAND BUDGET

Eenvoudig je budget plannen in Excel of in Google Spreadsheet. Met deze digitale PorteRenee-maandplanner gaat dat helemaal lukken. 

Lage vaste lasten zijn een cadeau voor jezelf. Die streef je na voor je eigen gemoedstoestand en eventueel die van je partner en/of gezin. Als het mis gaat, dan hoef je geen duizenden euro’s per maand te hebben om je rekeningen te kunnen betalen. Dat voelt gewoon goed en rustig. Dat gevoel gun ik iedereen. Dus geef ik je 5 tips om je vaste lasten te verlagen.

  • Wees kritisch op welke financiële verplichtingen je aangaat. Denk drie keer na over ieder abonnement, iedere dienst en iedere verzekering. Heb je het echt nodig? Een tientje lijkt misschien weinig geld, maar het is per jaar toch € 120.

  • Deel sommige kosten met anderen. Bijvoorbeeld je internet met de bovenburen (wel even een goede versterker kopen). Streaming diensten zoals Netflix en Disney+ bieden abonnementen waar meerdere personen tegelijk op kunnen. Ik ken ook mensen die met iemand anders een auto delen, omdat ze die niet vaak nodig hebben.
  • Kom los van altijd meer meer, beter en groter willen. Wanneer we meer gaan verdienen kopen we vaak een groter huis, een luxere auto en duurdere kleding. Dat noem je levensstijlinflatie. We worden rijker maar gaan meer uitgeven, dus houden onder de streep niet meer over. Leer vooral ook tevreden te zijn.

Lees ook: Zo gaat financieel de knop om + 5 gedachten die helpen.

  • Check zeker ieder jaar je vaste lasten. Vergelijk of het goedkoper kan, of bel gewoon je huidige provider, verzekeraar of leverancier en vraag om korting. Niet alleen nieuwe klanten hebben daar recht op, toch?

  • Op boodschappen bespaar je gigantisch door één keer per week naar de winkel te gaan. Met een lijstje. Dan maar ouderwets. Stel jezelf een budget en blijf daar binnen. Op de website van het Nibud kun je berekenen wat een goed budget is voor jouw huishouden.

Op welke manieren bespaar jij op je vaste lasten? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!