sparen studie kind

Zo veel moet je sparen voor de studie van je kind

Je wilt graag geld wegzetten, zodat je kinderen kunnen studeren. Maar hoeveel geld heb je daarvoor nodig? We zochten het voor je uit.

Door Saskia

Toen ik ging studeren bestond de studiebeurs nog. Je kreeg een vast bedrag per maand en hier kon ik aardig van rondkomen. Toch heb ik ook een studieschuld van ruim €20.000. Studeren is nu eenmaal duur. En sinds de afschaffing van de studiebeurs knallen de studieschulden alleen maar verder omhoog. Wil jij voorkomen dat je kind met een torenhoge schuld komt te zitten? Dan is het handig om al vroeg te beginnen met sparen. Maar aan hoeveel spaargeld heb je genoeg?

De kosten van studeren kun je indelen in drie groepen:

  • Lesgeld/collegegeld
  • Extra studiekosten
  • Leefgeld

Het lesgeld of collegegeld

Dit zijn de kosten die je aan de school of universiteit betaalt om een studie te kunnen volgen. Het verschilt per opleiding hoe hoog dit bedrag is.

Voor een mbo-opleiding betaal je in 2020/2021 €1.216 lesgeld per studiejaar. Het collegegeld voor de hogeschool en universiteit is een stuk hoger: €2.209 per jaar. Deeltijd €1.846 per jaar. Gemiddeld duurt een opleiding vier jaar. Reken dus maar uit!

Het kan zo zijn dat je kind studievertraging oploopt. Dit betekent dat je langer over je studie doet. Het is slim om hier tijdens het sparen alvast rekening mee te houden.

Ook word je op de universiteit aangemoedigd om naast je studie extra dingen te doen, zoals een bestuursjaar, werken in commissies, extra vakken volgen of een uitwisseling naar het buitenland. Dit is erg leuk en waardevol voor later, maar kost vaak wel een extra jaar. Verwacht je dat je kind naar de uni gaat? Begroot dan zeker een vijfde studiejaar.

Extra studiekosten

Naast het lesgeld of collegegeld krijg je te maken met extra studiekosten. Dit zijn uitgaven voor studiemiddelen.

Als eerste zijn dit de studieboeken. En deze zijn allesbehalve goedkoop! Het flauwe aan studieboeken is dat ze elk jaar een nieuwe druk uitgeven. Er is dan net een hoofdstukje toegevoegd of weggelaten, waardoor tweedehands boeken vaak niet meer up-to-date zijn. Besparen op studieboeken lukt dan ook niet altijd. Soms wel hoor! Dat ligt er maar net aan.

Volgens het Nibud ben je gemiddeld €58 per maand kwijt aan studieboeken. Zelf vind ik dit nogal laag ingeschat. Tijdens mijn studie kostte één studieboek vaak al meer dan €100!

Gaat je kind een praktische mbo-opleiding volgen? Houd er dan rekening mee dat er vaak ook ander materiaal gekocht moet worden, zoals werkkleding of gereedschap.

Daarnaast heeft je kind natuurlijk nog andere spullen nodig om te kunnen studeren. Denk aan een goed werkende laptop, maar ook een bureau en bureaustoel zijn onmisbaar. Dit zijn eenmalige uitgaven en je bepaalt zelf hoe duur je het maakt. Tweedehands spullen zijn vaak nog harstikke goed!

Wel of niet op kamers?

Als kersverse student wil je natuurlijk ook een goed (studenten)leven. Feestjes en op kamers gaan horen daarbij. Maar ook boodschappen en verzekeringen kosten geld. Deze kosten samen noemen we het leefgeld.

Een kamer huren kost behoorlijk wat. Hoe hoog de huur is, hangt af van de plaats. In Amsterdam huur je een bezemkast voor €700 per maand, terwijl je in andere steden wat meer voor minder krijgt. Maar over het algemeen is het gewoon duur. Weet je al in welke plaats je kind gaat studeren? Dan kun je kijken wat de gemiddelde huurprijs van die stad is. Zo krijg je een idee hoeveel geld je per maand kwijt bent aan huur.

CHECK OOK:  Deze gewoontes helpen miljonairs rijk te worden

Na het afschaffen van de studiebeurs blijven steeds meer studenten thuis wonen. Heel begrijpelijk, want dit scheelt enorm in de kosten. Toch is dat zonde. Ik ben zelf op mijn 18e in een studentenhuis gaan wonen, en dit is nog steeds een van de beste beslissingen ooit geweest. Je ervaart niet alleen het echte studentenleven, maar je leert er ook enorm veel van. Heb je de financiële ruimte om te sparen voor een studentenkamer? Dan zou ik dat zeker doen!

Hoeveel zet je opzij?

Het Nibud berekende hoeveel studeren nu eigenlijk kost. Zij kwamen tot de conclusie dat je voor een studie van vier jaar €45.000 kwijt bent. Dit is een gemiddelde. Hoeveel je precies moet sparen, hangt van veel dingen af. Welke opleiding gaat je kind volgen? Gaat hij of zij wel of niet op kamers? Loopt je kind studievertraging op of is de studie toch niet zo leuk? Er zijn veel zaken die bepalen hoe duur de studie wordt aan het einde van de rit.

Ook kun je een afweging maken in welke kosten je kind zelf moet betalen. Mijn ouders betaalden bijvoorbeeld alleen het collegegeld en de studieboeken. De rest nam ik voor mijn eigen rekening met een bijbaantje en beurs/lening.

Ik zou zeggen: maak een ruime begroting, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Liever te veel dan te weinig gespaard!

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!