Auto kopen: in deze maand is dat het goedkoopst

Een auto is een flinke uitgave. Daar denk je wel even goed over na. Wat is eigenlijk de beste tijd van het jaar om een auto te kopen? Of maakt dat niet uit?

Een auto koop je niet zomaar. Het is niet zoiets als een nieuwe trui. Of even boodschappen doen. Misschien heb je al veel testritjes gemaakt en allerlei modellen bekeken.

Heb je er eentje gevonden die aan al je eisen voldoet? Tijd om te kopen! Of toch niet? Soms is even wachten beter. Uit onderzoek blijkt namelijk dat december de beste tijd is om een nieuwe auto te kopen.

Waarom in december een auto kopen?

Als je een spiksplinternieuwe auto wilt, kun je ‘m het beste dus in december kopen. Dat heeft niet zoveel te maken met de kerstdeals. Maar omdat een auto elk jaar iets minder waard wordt. Een auto uit 2023 is bijvoorbeeld alweer wat minder waard dan eentje uit 2024. Daarom willen verkopers aan het eind van het jaar van deze voorraad oudere auto’s af.

Jij wilt een nieuwe auto. En de verkoper wil er graag van af. Grote kans dat-ie voor jou dan wel een leuk prijsje kan maken en jij een lekkere korting krijgt. Die kans is het grootst in de laatste week van december. Nog beter: op de allerlaatste dag van het jaar. 

Dit zijn ook goede momenten

Misschien kun je niet wachten tot december. Dan zijn er nog een paar goede momenten, zoals aan het eind van elk kwartaal. Dat is eind maart, eind juni, eind september en eind december. Autoverkopers werken meestal met kwartaalcijfers, net zoals veel bedrijven. Om de verkoopcijfers wat op te krikken of om de verkoopdoelen te halen, willen ze op de valreep graag nog wat auto’s verkopen. Daar hebben ze dan wel een korting of leuke extra’s voor over.

Prijs omlaag door nieuwe modellen

Als er een nieuw model uitkomt, zakt meestal de prijs van het oudere model. Dat heb je vast wel eens gezien bij bijvoorbeeld iPhones. Die oude modellen moeten plaats maken voor de nieuwe. Dus worden ze voor een lagere prijs verkocht.

Wil je een bepaald merk auto? Houd dan in de gaten wanneer de lancering van het nieuwe exemplaar is. In de laatste weken dat het oude model nog wordt aangeboden, kun jij je slag slaan.

Een tweedehands auto scoren

Wil je een tweedehands auto kopen? Dan is september een goed moment. Over het algemeen komen er dan namelijk veel nieuwe auto’s op de markt. Oude modellen worden dan ingeruild, waardoor het aanbod tweedehands auto’s stijgt. September is daarom een goede maand om een tweedehands auto te scoren: het aanbod stijgt, waardoor de prijs vaak wat omlaag kan. Als je je auto wilt verkopen, kun je dat beter dan weer niet in september doen.

Tegen de seizoenen in

Sommige auto’s zijn seizoensgevoelig. Een cabrio is bijvoorbeeld populair in de zomer. Meer mensen hebben dan interesse in zo’n open dakkie. Deze auto koop je daarom voordeliger in de winter, als het buiten flink koud is.

Een ander voorbeeld zijn auto’s met vierwielaandrijving. Daarvan worden de meeste in de herfst en winter verkocht. Die kun je dan weer het beste in de zomer kopen.

Proefritjes klaar, onderhandelen maar

In principe kun je dus het beste in december een auto kopen, of in de laatste week van het kwartaal. Dat ligt wel aan het type en merk auto. En waar je je auto koopt.

Wist je dat ook de dag in de week verschil kan maken? Zo schijnt maandag de beste dag te zijn om een auto te kopen. En zondag het minst. Dat komt, omdat de meeste mensen op een zondag auto-shoppen. Als er veel interesse is, zijn verkopers minder happig met kortingen dan wanneer jij de enige klant bent.

Vergeet trouwens ook je eigen onderhandelingstactieken niet. Lees snel onze onze beste tips om af te dingen.  

En als je dan een nieuwe auto hebt gescoord (gefeliciteerd), wil je natuurlijk niet leeglopen op de kosten voor de benzine. In de video hieronder legt Kasper uit hoe je minder benzine verbruikt en dus minder vaak hoeft te tanken!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop