Zorgverzekering ingewikkeld? Dit betekenen al die woorden

Je wilt je zorgverzekering afsluiten en dan krijg je allerlei keuzes. Basisverzekering, aanvullende verzekering, natura polis, restitutiepolis en ga zo maar door. Welke neem je? Wij helpen je op weg.

Klaar voor de uitleg? Here we go!

Basisverzekering en aanvullende verzekering

De zorgverzekering bestaat uit twee delen: een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht. De aanvullende niet.

Een basiszorgverzekering vergoedt zorg uit het basispakket. Dit pakket stelt de overheid samen. En bevat allerlei soorten zorg, zoals een bezoekje aan de huisarts, vervoer met de ambulance en psychologische hulp. Hier vind je een complete lijst.

Zorg die niet in het basispakket zit, wordt niet vergoed door de basisverzekering. Misschien heb je wel extra zorg nodig. Dan kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Zo’n aanvullend pakket dekt bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. 

Samen een zorgverzekering afsluiten, of niet?

Je kiest zelf bij welke verzekeraar je een zorgverzekering afsluit. Dat doe je op eigen houtje. Of je sluit je aan bij een collectief, bijvoorbeeld via je werkgever. Dat noemen we een collectieve zorgverzekering. Die sluit je af met een groep mensen.

Zo kun je je verzekeren

Er zijn dus twee type zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Daarnaast zijn er 4 manieren om je te verzekeren. Dat kan met een:

  1. Naturapolis
  2. Restitutiepolis
  3. Combinatiepolis
  4. Budgetpolis

🔵 Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Dat houdt in dat je naar elke dokter, behandelaar of ziekenhuis kunt gaan, zonder dat je bij moet betalen. Rekening houden met contracten of beperkte keus hoeft dus niet. Want welke zorgaanbieder je ook kiest, je verzekeraar vergoedt zorg uit het basispakket voor 100% (behalve je eigen risico). Tenzij je zorgkosten absurd hoog zijn. Bijvoorbeeld omdat je naar een privé kliniek gaat. Dan kan het zijn dat de verzekeraar niet alles betaalt.

Restitutiepolis = je kunt zelf je zorgverlener kiezen, want de kosten worden (bijna) altijd vergoed.

🔵 Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis heb je geen vrije zorgkeuze. Je zorgverzekeraar sluit contracten af met ziekenhuizen, therapeuten, apotheken, dokters, enzovoorts. In dat contract staan afspraken over de prijs en kwaliteit. Dat noemen we gecontracteerde zorg. En zodra jij zorg uit het basispakket nodig hebt, ga je naar zo’n gecontracteerde zorgaanbieder.  

Ga je liever naar een ander? Dat mag, maar dan krijg je niet 100% van de kosten vergoed. Je betaalt bijvoorbeeld 20% van de rekening zelf. Hoeveel vergoeding je krijgt, dat lees je in de polisvoorwaarden.

Naturapolis = zorgkosten worden helemaal vergoed als de zorgverlener met je zorgverzekeraar een contract heeft.

🔵 Wat is een combinatiepolis?

De combinatiepolis is een mix van een restitutiepolis en naturapolis. Soms krijg je zorg 100% vergoed, en soms moet je een deel zelf betalen. Dat verschilt per zorgsoort. Je kunt bijvoorbeeld naar alle ziekenhuizen, maar niet naar alle klinieken.

Combinatiepolis = soms heb je vrije keuze, en soms niet.

🔵 Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is ongeveer hetzelfde als een naturapolis. Alleen heeft de zorgverzekeraar een stuk minder contracten afgesloten. Hierdoor heb jij minder keus uit zorgaanbieders. Je kunt bijvoorbeeld niet naar alle ziekenhuizen, zonder bijbetaling. Wel heeft deze polis de laagste premie, vandaar de naam budgetpolis.

Budgetpolis = een soort naturapolis, maar met (veel) kleinere keus uit zorgverleners.

Je zorgverzekering vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij Independer. Die vergelijker geeft namelijk een gratis Tandongevallen-verzekering én ze bieden gratis overstapservice. Wanneer je via Independer oversluit (maakt niet uit naar welke verzekeraar) krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.

Welke past bij je?

Een basisverzekering dekt altijd dezelfde zorg uit het basispakket. Dat staat in de wet. Het verschil tussen de soorten polissen zit ‘m in de manier van vergoeden (wel of geen 100%), het aantal zorgaanbieders met een contract en hoeveel premie je betaalt.

Je kiest zelf of je een restitutie-, natura- combinatie- of budgetpolis neemt. Hoe kies je? Vraag jezelf af:

  1. Wil ik de laagste premie?
  2. Wil ik bij élk ziekenhuis terecht kunnen, zonder te moeten bijbetalen?
  3. Wil ik bij élke zorgverlener terecht kunnen, zonder te moeten bijbetalen?

Vergelijken en kiezen

Een restitutiepolis is de makkelijkste keus. Want je kunt overal terecht. Maar in ruil daarvoor betaal je wel een hogere premie. Een budgetpolis is de goedkoopste optie. Daar staat tegenover dat je minder keus hebt uit zorgverleners. Zo moet je misschien verder reizen voor zorg. De naturapolis is een soort middenweg.

Welke polis bij je past, weet je zelf natuurlijk het best. Wil je switchen van zorgverzekering? Een vergelijking maken laat zien welke opties je hebt, welke prijs daarbij hoort en wat de verschillen zijn.

Zorgverzekeringen vergelijken kan hier

Belangrijk: kijk niet alleen naar de laagste kosten. Een lage premie is fijn, maar andere zaken tellen ook mee. Bijvoorbeeld of je naar het ziekenhuis bij jou in de buurt kan, zonder extra kosten. Of bij welke specialist je terecht kunt als je ziek wordt. Check goed met welke ziekenhuizen en zorgverleners de zorgverzekeraar een contract heeft.

Spoedeisende hulp nodig? Dan kun je wel in elk ziekenhuis in Nederland terecht. Toch fijn om te weten!

Je zorgverzekering vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij Independer. Die vergelijker geeft namelijk een gratis Tandongevallen-verzekering én ze bieden gratis overstapservice. Wanneer je via Independer oversluit (maakt niet uit naar welke verzekeraar) krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!