Staycation: zo heb je met kids toch dat vakantiegevoel (gratis)

Niet iedereen gaat in de zomer op vakantie. Voor iedereen die thuisblijft geven we 11 tips om toch een vakantiegevoel te hebben, zonder dat het (veel) geld kost.

Drie weken op een mooie, kleine camping in Zuid-Frankrijk. Luieren bij het zwembad, eindeloos struinen over de Franse marktjes, verse croissantjes halen bij de bakker, zoete crêpes eten op een terras en mooie herinneringen maken. Zo ziet mijn zomer er dit jaar niet uit. Wij blijven lekker thuis. Nou ja, lekker. Zes weken thuis met kinderen is best een hele tijd. Er zijn ouders die bij de gedachte alleen al gaan hyperventileren. Helemaal niet nodig. Door er thuis een vakantiefeestje van te maken kom je die tijd echt wel door.

Ik deel mijn 11 favoriete thuisblijf-vakantietips met je die helemaal niets kosten.

Tip 1: Camping à la maison

Zet een tent op in je eigen tuin. Eigenlijk zitten daar best wat voordelen aan. Is het wat minder mooi weer? Dan slapen we gewoon in ons eigen bed. En we hoeven ook niet met een wc-rol onder de arm rond te lopen. Geen tent of tuin? Sleep de matrassen en slaapzakken eens naar de woonkamer. Gegarandeerd succes en vakantiegevoel. 

Tip 2: Zelf ijsjes maken

In de vakantie eten wij iedere dag een ijsje. Ja, echt iedere dag. En ik doe maar al te graag mee. Ook dat doen we deze zomer thuis. We maken zelf ijsjes van fruit en yoghurt. Gewoon in van die plastic vormpjes van Hema, Blokker of Ikea. En komen er buurtkinderen aanwaaien? Dan smullen zij ook lekker mee.

Tip 3: Leer een taal 

Mijn kinderen vinden het altijd leuk om een paar woordjes in de taal van een vakantieland te leren. Dat gaan we dit jaar ook doen. Wat Franse, Spaanse of Chinese woordjes leren is toch hartstikke leuk? Natuurlijk doen we dat wel via een gratis app zoals Duolingo of Memrise.

Tip 4: Picknick in de tuin

Ik ben dol op picknicken. Het liefst buiten op een kleedje in het park of bij het meertje in de buurt met een goed gevulde picknickmand. Maar ook in de tuin is picknicken leuk. Kleedje in het gras, frietjes uit de oven, bakje rauwkost erbij en je staycation is weer een dagje geslaagd. Enjoy!

Tip 5: Vakantiegeld

Ik geef mijn kinderen ieder jaar € 10 vakantiegeld. Daar kopen ze dan meestal een lekker fout souvenirtje van. Deze zomer krijgen ze ook gewoon vakantiegeld. Gezellig op de fiets naar de speelgoedwinkel of kringloopwinkel hier in het stadje en shoppen maar.

Tip 6: Maak samen fotoboeken

Ik neem het me ieder jaar weer voor. Direct na de vakantie een fotoboek maken. Maar in de praktijk lukt het me nooit om dat ook echt te doen. Ergens in 2016 ben ik afgehaakt. Maar deze zomer gaan we aan de slag. We kiezen allemaal onze 20 favoriete vakantiefoto’s. Dan vertellen we elkaar welke herinneringen die foto’s oproepen en plakken we de kiekjes in een online fotoboekje. En ben jij een filmer? Plan dan een filmavondje. Samen op de bank en lekker mijmeren bij die fijne vakantiebeelden van voorgaande jaren.

Tip 7: Houtjes sprokkelen en vuurtje stoken

Mijn kinderen zijn best te porren voor een wandeling in het bos. Maar het liefst wel met een doel. Verzamel samen de mooiste houtjes en stook ’s avonds een vuurtje in de vuurkorf. Laat een paar stokken achter, prik daar een marshmallow op en roosteren maar. En pakt mijn zoon dan ook nog eens zijn gitaar? Dan is mijn vakantiegevoel compleet.

Tip 8: Bezoek online een museum

Wij gaan graag naar een museum. Er zijn er in ons land echt zoveel die voor kinderen te gek zijn. Dat doen we deze zomer ook. Niet live, maar online. Het thuismuseum van Nemo bijvoorbeeld. Leuke weetjes leren en samen experimenten thuis doen. Of het online rijksmuseum voor families. Hier kan je bijna 700.000 kunstwerken online bekijken. Van de Nachtwacht tot Nijntje. Er zijn veel musea die online de deuren openen. Even googelen maar. 

Tip 9: Leef lekker in het vakantieritme

Mogen je kinderen in de vakantie later naar bed? Dan mag dat tijdens een staycation ook, toch? Eet je in de vakantie wit stokbrood met Nutella (mijn guilty pleasure)? Dan eet je dat nu ook. Mag je kind tijdens de vakantie wat langer op een schermpje? Dan doe je nu ook niet zo moeilijk. Hou het vakantieritme aan en ben wat losser. Dat is voor iedereen leuk.

Tip 10: Vakantiegevoel: animatie-lijst

Ligt de verveling op de loer? Wees het voor met een animatie-lijst. Zet alle leuke dingen om te doen en al het speelgoed waarmee ze kunnen spelen op een grote lijst en hang deze op de koelkast. Weten ze niet meer wat ze moeten doen? Dan wijs je naar de lijst en help je ze om iets uit te kiezen wat zeker weer een paar uurtjes vermaak oplevert.

Tip 11: Je hoeft het wiel niet uit te vinden

Last but not least; je hoeft het wiel niet uit te vinden. Het internet staat momenteel vol met leuke tips . Zoals ook dit artikel ;-). Via Google vind je leuke spelletjes en DIY-activiteiten voor in de tuin.

Geniet lekker van het vakantiegevoel thuis. En maak vooral samen mooie herinneringen. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop