Oud apparaat vervangen: zo reken je uit of het geld bespaart

Heb je nog zo’n bakbeest van een tv in de woonkamer staan? Of een vaatwasser uit het jaar kruik? We helpen je uitrekenen of het voordelig is om die te vervangen door een nieuwer, zuiniger exemplaar. 

Als je nu een nieuw elektrisch apparaat koopt, kijk je waarschijnlijk goed naar het energielabel. Die zegt een hoop over hoe zuinig het apparaat is, hoeveel energie het verbruikt en dus hoeveel het gebruik je kost. Tien jaar geleden was daar veel minder aandacht voor. De energieprijzen lagen toen ook nog een stuk lager.

Wat nu als je nog zo’n oud apparaat hebt staan? Is vervangen dan de meest duurzame en voordelige optie? We leggen uit hoe je dat uitrekent.

Samen uitrekenen

Bij oudere apparaten heb ik het in dit artikel over apparaten van zo’n 10 jaar oud. We gaan van een aantal apparaten bekijken wat het verschil in gebruik is en hoeveel het per jaar zou besparen om deze te vervangen. 

De formule om dat te berekenen is simpel:

Stap 1: Je achterhaalt het energieverbruik van het oudere apparaat en van het nieuwe, energiezuinigere apparaat. 

Stap 2: Je berekent het verschil in verbruik en rekent daarna door hoeveel die besparing in euro’s is. We rekenen daarbij met de prijs voor stroom binnen het prijsplafond, namelijk € 0,40 per kwh.

Stap 3: Vervolgens deel je de kosten van de aanschaf van het nieuwe apparaat door de besparing per jaar aan stroomverbruik. En dan heb je het aantal jaar dat het duurt voordat je je nieuwe aankoop terug hebt verdiend. 

Berekening voor de vaatwasser

Laten we als voorbeeld de vaatwasser nemen. Heb je een tien jaar oud exemplaar in jouw huis? Dan had die vroeger waarschijnlijk energielabel A+. Klinkt goed. Maar apparaten zijn gedurende de jaren veel zuiniger geworden en de voorwaarden voor energielabels zijn ook veranderd. Onder de huidige regels zou dit apparaat geen A+ maar een F-label krijgen. Dat klinkt al een stuk minder zuinig, hè?

Een tien jaar oude vaatwasser gebruikt gemiddeld, bij 220 keer aanzetten per jaar, zo’n 250 kWh op jaarbasis. Een nieuw exemplaar verbruikt gemiddeld tussen de 120 en 170 kWh per jaar. Dat is bijna de helft. Hoeveel scheelt dat nu in prijs?

Besparing in geld

Het gebruiken van de oude vaatwasser kost per jaar: € 100.

Het gebruiken van de nieuwe vaatwasser kost gemiddeld per jaar: € 58.

Een nieuw apparaat bespaart dus € 42 per jaar aan stroom.
De aankoop van een nieuwe, zuinige inbouwvaatwasser kost nu zo’n € 600. Dus duurt het 14 jaar om dit terug te verdienen. 

Let op: gebruik je de vaatwasser vaker, bijvoorbeeld elke dag één of twee keer? Dan loopt je besparing natuurlijk verder op.

En de televisie?

De televisie dan. Er zijn nog genoeg mensen die een tien jaar oud exemplaar in huis hebben die nog prima werkt. De modellen die destijds verkocht werden zouden omgerekend nu een energielabel G hebben. Deze gebruiken zo’n 90 kwh per jaar, bij 4 uur tv kijken per dag. Dat is exclusief de standby modus en eventuele randapparaten zoals ontvangers en decoders. 

Een nieuwe, zuinige televisie gebruikt tegenwoordig zo’n 54 kWh per jaar. Dat scheelt 36 kWh. Dat betekent, rekenend met de stroomprijs onder het prijsplafond van 0,40 euro per kWh, een besparing van € 14,40 per jaar. Niet echt iets om stijl van achterover te vallen. In dit geval is het oudere apparaat behouden dus voorlopig voordeliger.

Voor het milieu

Ook voor het milieu is een tien jaar oude televisie vervangen niet de beste keuze, zeggen ze bij Milieu Centraal. Het is duurzamer om er nog een paar jaar mee te doen en deze zelfs te laten repareren als hij stuk is. Gewoon omdat het verschil in stroomverbruik niet heel groot is.

Reken vooral voor jouw apparaat en bij jouw verbruik uit of het vervangen van je apparaat voordelig is. Zodat je een onderbouwde en duurzame keuze kunt maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop