Dikke kortingen op kleding en schoenen, we love it. En jij vast ook. Met deze tips en tricks van Saskia slagen we deze zomeruitverkoop sowieso.
Wanneer er uitverkoop is, voel ik me als een kip zonder kop. Overal aanbiedingen, stickers, schreeuwerige borden, noem maar op. Dan ben ik binnen no time overprikkeld. En zie ik door de bomen het bos niet meer. Met een miskoop als gevolg. Zonde, want in de zomeruitverkoop zijn er goede koopjes te scoren. Met deze tips gaan jij én ik goed voorbereid op pad.
1. Weten wanneer de zomeruitverkoop begint
Elke winkel in Nederland bepaalt zelf wanneer en hoe vaak er uitverkoop is. Er is niet één dag, die als startsein geldt. Soms is het dus niet altijd even duidelijk wanneer de koopjes komen. Meestal is dat een paar keer per jaar: een zomersale, de zogeheten mid season sale en de winteruitverkoop. Daarbij komen speciale dagen, zoals Glamour Day, Black Friday en Cyber Monday.
De zomeruitverkoop begint vaak al tijdens de zomer. Zo ongeveer vanaf juni. Wat de precieze datum van elke winkel is, is niet te zeggen. Er zijn in Nederland niet zulke strikte periodes.
Zoek dus vooral uit bij je favoriete winkel of merk wanneer de sale begint. Ben je er vroeg bij, dan is er nog veel keus. Anders hangt er alleen nog onverkoopbare kleding in de rekken. En die wil je misschien niet.
2. Zoek uit wat de beste deal is
We zwichten vaak voor hoge kortingen. Maar is die korting echt zo gunstig? Of betaal je stiekem alsnog een hoge prijs? Onderzoek wat de prijzen zijn, voordat de uitverkoop begint. Zo zie je of je daadwerkelijk 50% korting krijgt. Of dat de prijzen omhoog zijn gegaan, en de aanbieding eigenlijk helemaal niet zo goed is.
Wel is er een nieuwe wet, die regels stelt aan dit soort van/voor-aanbiedingen. Daarbij mag een winkel alleen een streep zetten door de laagste prijs, die de winkel zelf heeft gerekend in de afgelopen maand. Begin dus op tijd met je research om uit te zoeken wat de laagste prijzen zijn.

3. Kies de beste timing
Tijdens een sale periode willen winkels nog wel eens stunten. Zo is de korting bijvoorbeeld op maandag 10%, op dinsdag 20%, tot vrijdag maar liefst 50%. Aan het begin van de uitverkoop zijn de winkels vaak nog wat voorzichtig. Komt het eind in zicht, dan willen ze van de oude collecties af. En strooien ze met hogere kortingen. Niet overal, hoor. Soms is de sale ineens verdwenen.
Check vooral wat het verloop van de sale is. Vaak is dat wel te vinden op de website van je favoriete winkel of merk. En bepaal je strategisch plan. Daarbij neem je natuurlijk wel een gok. Want wacht je te lang, dan is het leukste misschien al uitverkocht.
4. Maak een lijstje
De zomeruitverkoop kun je goed gebruiken om dingen te kopen die je sowieso nodig hebt of graag wilt. Bijvoorbeeld een nieuwe zomerjas, wat basic T-shirts of make-up van je favoriete merk. Maak van deze dingen boodschappenlijstjes. Schrijf daar gelijk de normale prijzen bij, zodat je weet of je met een aanbieding ook echt bespaart, of niet. Begin daar lekker vroeg mee. Dus niet één dag voor de start van de uitverkoop. Maar een paar weken of zelfs maanden van te voren. Zo weet je precies wat je wilt, of de korting een lekkere korting is en je koopt alleen de dingen die je echt nodig hebt.
Geen zin om alles op papier te zetten? Maak dan een favorietenlijst bij je favoriete webshops. Of vul alvast een online winkelmandje, zonder af te rekenen. Wanneer de sale begint, zie je gelijk of je korting krijgt. En reken je binnen een paar minuten af.
5. Shoppen uit een zomeruitverkoop potje
In de sale koop ik regelmatig dingen die ik totaal niet nodig heb. En die vervolgens achterin mijn kledingkast verdwijnen. Dat kost me onnodig veel geld. Dat voorkom je met een budget. Van te voren maak je een (digitaal) potje met geld, dat je aan de zomeruitverkoop mag uitgeven. Zo maak je betere en weloverwogen keuzes, en koop je alleen die kleding of schoenen die je écht graag wilt. Met ook nog eens een fikse korting!

Dit verhaal is ook verschenen als podcast
Volg ons op Spotify en mis niks