Zo rijk ben ik nu – en zo weet je hoe rijk jij bent

Hoe rijk ben je? Die som is iets ingewikkelder dan alleen kijken wat er op je spaarrekening staat. Ik reken het voor mezelf uit en help jou om het ook te bepalen.

Door Renée

Hoe rijk ben jij nu eigenlijk? Heb je enig idee? Ik heb een idee maar het is alweer lang geleden dat ik het uitrekende. Je kunt de som die we gaan maken ook het berekenen van je netto waarde noemen. Het betekent dat je al je bezittingen en hun waarde afzet tegen de schulden die je hebt. Het is niet eens zo ingewikkeld.
Doe je mee?

We beginnen met de bezittingen. Alles van waarde wat je bezit of hebt opgebouwd, valt hieronder. Denk aan: waarde van je huis, auto, boot en andere bezittingen. Maar ook opgebouwde bedragen in polissen en saldi op spaar- en/of beleggingsrekeningen tellen mee. Pensioenpotjes tel ik niet mee. Als jij dat anders wilt, kan het natuurlijk. In mijnpensioenoverzicht.nl kun je precies zien wat je hebt opgebouwd. Oké, laten we het eens op een rijtje zetten.

Ons huis

We wonen in een jarendertigwoning in een dorp in de Randstad. Ik schat dat de huidige waarde op de woningmarkt nu zo’n €450.000 is. Naar de hypotheek op dit huis, kijken we later in dit artikel. Bij de sectie schulden. Voor nu schrijven we dus op: €450.000.

Recreatieappartement

We hebben nog een huis: een recreatieappartement vlakbij ons huis en vlakbij zee. Een heerlijk appartement waar we zelf van genieten en die we ook verhuren aan vakantiegangers. De waarde van dit huis is op het moment zo’n €180.000 euro. Dit is ook ongeveer waar wij het voor gekocht hebben. De boel wordt op het moment helemaal verbouwd en daarmee stijgt de waarde natuurlijk ook, maar ik houd het nu even bij die €180.000.

Auto

Nou, deze sectie kunnen we net zo goed overslaan. Haha. Onze auto is niks meer waard. Voor de vorm zoek ik even op de website van de ANWB op wat ik er theoretisch nog voor zou kunnen krijgen. Daar komen allerlei prijzen uit, afhankelijk van hoe ik ‘m zou verkopen. Ik kies voor de sectie verkoop tussen particulieren, want dat is hoe ik ‘m weg zou doen als het zover komt. De prijs die daarvoor staat is €2.950.

Beleggingen

We hebben ook nog wat geld in beleggingen zitten. Niet zoveel (meer) omdat we ervoor gekozen hebben het geld te gebruiken voor vastgoed en verbouwingen. We leggen iedere maand nog geld in, €200 minimaal. Dus we bouwen wel weer wat op. Het saldo op moment van checken is: €4.358.

[mailerlite_form form_id=10]

Spaargeld

Wij zijn geen grote spaarders (meer). We doen liever dingen met ons geld, zoals het opknappen van ons appartement, beleggen, of andere investeringen doen. We hebben privé een buffer van €10.000. Verder staat er allerlei geld in potjes maar dat geld heeft ook een bestemming, dus dat tel ik niet mee. Voor deze rekensom reken ik met een spaarsaldo van €10.000.

Bitcoin

Ja, we hebben natuurlijk ook nog wat geld in Bitcoin zitten. Die waarde fluctueert als een gek. Het gaat alle kanten op, al is-ie de laatste jaren (sinds we instapten) natuurlijk vooral meer waard geworden. Waarde ten tijde van schrijven: €11.643.

Tot zover onze bezittingen.
Bij elkaar opgeteld zijn die: €658.951

Maar om te bepalen hoe rijk je bent, moet je van die bezittingen natuurlijk wel de schulden afhalen.
Ik kan dat huis ter waarde van €425.000 euro wel tot mijn rijkdom rekenen, maar daar zit wel een hypotheek op.

Schulden

Hypotheekschuld

Wij hebben helaas nog een hypotheekschuld. En die hebben we toen we het appartement kochten, flink verhoogd. Hij is nu €367.031,45.

Verdere schulden hebben wij niet. Creditcardschulden, lopende kredieten en studieschulden. Die horen allemaal thuis onder het kopje schulden.

De som om te bepalen hoe rijk je bent, is nu simpel: bezittingen – schulden = jouw persoonlijke waarde.
Dat is het bedrag dat je onder de streep overhoudt. Dat bedrag is niet in alle gevallen positief. Het kan ook in het rood schieten, dat betekent dat je meer schulden dan bezittingen hebt.

Bij ons is de som €658.951 (bezittingen) – €367.031,45 (schulden) = €291.919,55.
Dit bedrag is onze waarde.

Wat heb je hier nu aan? Nou, je weet na het maken van deze som waar je financieel staat. Bezittingen zeggen niets over je financiën, wanneer je niet ook kijkt naar de schulden. Net zoals schulden an sich niets zeggen, als je niet kijkt naar wat de waarde is van wat je ermee koopt. Deze som kan je laten zien wat wel goed gaat en wat niet. En ook wat je moet doen om vooruit te komen.

[mailerlite_form form_id=9]

 Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!