Zo rijk ben ik nu en zo weet je hoe rijk jij bent

Hoe rijk ben ik? Die som is iets ingewikkelder dan alleen kijken naar wat er op de spaarrekening staat. Ik reken het voor mezelf uit en help je om het voor jou ook te bepalen.

Hoe rijk ben jij nu eigenlijk? Heb je enig idee? De meeste mensen zullen − voor het antwoord − even hun spaarsaldo checken. Maar je hebt ook bezittingen die geld waard zijn en schulden die je daar weer vanaf moet trekken. Laten we samen de som maken. En natuurlijk deel ik ook mijn bedragen.

We beginnen met de bezittingen. Alles van waarde wat je bezit of hebt opgebouwd, valt hieronder. Denk aan: de waarde van je huis, auto, boot en andere bezittingen. Maar ook opgebouwde bedragen in polissen en saldi op spaar- en/of beleggingsrekeningen tellen mee. Pensioenpotjes tel ik niet mee. Als jij dat anders wilt, kan dat natuurlijk. In mijnpensioenoverzicht.nl kun je precies zien wat je hebt opgebouwd. Oké, laten we het eens op een rijtje zetten.

Ons huis

We wonen in een jarendertigwoning in een dorp in de Randstad. Ik schat dat de huidige waarde op de woningmarkt nu zo’n € 500.000 is. Naar de hypotheek op dit huis kijken we later in dit artikel. Bij de sectie schulden. Voor nu schrijven we dus op: € 500.000.

Auto

Het betalen van de rekening ligt nog vers in het geheugen. Wij kochten onlangs een nieuwe, elektrische auto. Hij is letterlijk net van de band gerold, dus ik reken met 90% van wat we ervoor betaalden. Dan kom ik uit op € 38.700. Wil je weten wat jouw auto waard is? Check het even op de website van de ANWB. Het is natuurlijk de vraag wat je ervoor krijgt wanneer je ‘m verkoopt. Maar het geeft een idee.

Beleggingen

We beleggen al een paar jaar. De inleg plus rendement heeft inmiddels een fijn potje gevormd. Het is ten tijde van het schrijven van dit artikel (december, 2023) € 26.806 waard. Wat we voor onze kinderen bij elkaar belegden, tel ik niet mee. Ook onze pensioenpotjes laat ik buiten beschouwing.

Spaargeld

Wij zorgen dat we altijd een buffer hebben. Maar je zult geen immense bedragen op onze spaarrekening aantreffen. Op onze gezamenlijke spaarrekening staat € 12.000. Genoeg om kleine en wat grotere pech mee op te vangen. Dit is voor ons voldoende. Wetende dat we nog op andere plekken geld hebben staan waar we in nood bij zouden kunnen.

Tweede spaarpot

Naast onze gezamenlijke spaarrekening hebben we allebei een eigen spaarrekening. In totaal staat daar € 4.900 op.

Roerende zaken

Tja, ook dit heeft een waarde. Meubels, kleding, spullen in huis. Ik moet zeggen dat ik vermoed dat onze tweedehands gescoorde inrichting niet uitblinkt in waarde. Ook ben ik niet iemand die dure sieraden heeft. Laat ik er een bedrag − in totaal voor alles − van € 10.000 aan hangen. Maar misschien zit ik dan zelfs nog een beetje aan de hoge kant.

Tot zover onze bezittingen. Bij elkaar opgeteld zijn die: € 592.406.

Maar om te bepalen hoe rijk je bent, moet je van die bezittingen natuurlijk wel de schulden aftrekken.

Zakelijk geld

Ons zakelijk vermogen − wat er op onze zakelijke rekeningen staat − neem ik hier niet in mee. Daar zit veel geld bij bedoeld voor de Belastingdienst, salarissen, investeringen. Dus het is lastig om daar een bedrag aan te hangen. Wil je toch iets horen? Snap ik. Op de rekeningen staan een paar ton, maar daar moet wel bij gezegd worden dat de maandelijkse kosten om het bedrijf draaiende te houden en iedereen te betalen − van schoonmaak tot eindredactie − € 40.000 per maand zijn. Die tegoeden zijn nu officieel allemaal van onze BV, niet van mij als persoon. Helaas. En als ik het naar privé zou halen, zou ik daar ook nog belasting over moeten betalen.

Schulden

Wat een luxe dat ik hier letterlijk niks in te vullen heb. We hebben geen creditcardschulden, lopende kredieten of studieschulden (meer). We betaalden onze auto met spaargeld. En sinds afgelopen jaar hebben we ook géén hypotheekschuld meer. Na tien jaar lang aflossen is dat doel behaald. Hoera. Dus hier vallen geen schulden af te trekken.

Even rekenen

De som om te bepalen hoe rijk je bent, is nu simpel: bezittingen – schulden = jouw nettowaarde.
Dat is het bedrag dat je onder de streep overhoudt. En dat is niet in alle gevallen positief. De cijfers kunnen ook in het rood schieten; dat betekent dat je meer schulden dan bezittingen hebt.

Bij ons is de som € 592.406 (bezittingen) – € 0 (schulden) = € 592.406. Dit bedrag is onze waarde. Dat lijkt geweldig, maar het zit grotendeels in stenen. We kunnen er dus niet zomaar bij, tenzij we ons huis verkopen. Daarom is ons doel nu om vooral in beleggingen nog wat aanvullend vermogen op te bouwen.

Wat heb je hier nu aan? Nou, je weet na het maken van deze som waar je financieel staat. Bezittingen zeggen niets over je financiën wanneer je niet ook kijkt naar de schulden. Net zoals schulden an sich niets zeggen als je niet kijkt naar wat de waarde is van wat je ermee koopt. Deze som kan je laten zien wat wel goed gaat en wat niet. En ook wat je kunt doen om (financieel) vooruit te komen.

En, hoe sta je ervoor? Wil je ook meer vermogen opbouwen door te beleggen? Goed bezig. En dat het helemaal niet zo lastig hoeft te zijn als velen denken, leg ik in de video hieronder uit. Aan de hand van vragen van volgers vertel ik stap voor stap hoe ik beleg. Nu je de video toch al bekijkt, abonneer je gelijk op ons PorteRenee-kanaal. Want: we gaan weer meer YouTube-video’s maken!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek