Beleggen: zo simpel doet Renée dat

Beleggen hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Renée legt uit hoe zij succesvol belegt, zonder dat het veel tijd en moeite kost.

Ik begon ooit met losse aandelen kopen. Ik las de kranten, pakte mijn glazen bol erbij en besloot in welke bedrijven ik zou beleggen. Het werd geen succes. Niet dat ik per se verlies maakte, maar ik werd er onrustig van. Ik moest al het nieuws over deze bedrijven en de economie volgen. Handmatig aandelen kopen en verkopen. Vaak genoeg bleef geld dat ik gereserveerd had om te beleggen, op mijn betaalrekening staan. Omdat ik gewoon even geen tijd en puf had om er weer in te duiken.

Lekker passief

Tot ik besloot: dit moet anders. Waar ik voorheen actief belegde, besloot ik me te verdiepen in passief beleggen. Dat betekent dat je geld inlegt en er in principe vanaf blijft tot je het geld weer opneemt om te gebruiken. Bijvoorbeeld voor de studie van je kinderen of voor je pensioen. Het klonk heerlijk rustig en veel minder tijdrovend. Toen ik ook nog las dat passief beleggen over de lange termijn gemiddeld meer rendement (winst dus) oplevert dan actief beleggen, was ik om. Waarom dan al die moeite doen?

Bij wie?

Mijn man en ik gingen rond de tafel. We besloten te beginnen met elke maand € 100 beleggen voor onze kinderen. Na een rondje vergelijken op een onafhankelijke vergelijkingswebsite, kozen we voor Meesman. Een Nederlandse beleggingspartij, met goede reviews, behapbare kosten en gespecialiseerd in indexfondsen.

Grote groep aandelen

Beleggen in indexfondsen is de specialiteit van Meesman. Daarbij beleg je niet in losse aandelen, maar in één keer in een grotere groep aandelen. In het indexfonds waarin wij beleggen, zitten wel 6.000 verschillende aandelen. Zo spreid je je risico. Als er één bedrijf failliet gaat, zijn er nog 5.999 bedrijven (en dus aandelen) over. Die het wel prima doen. Zo heb je weinig last van dat ene bedrijf dat over de kop gaat.

Ontspan

Een indexfonds bevat dezelfde aandelen als die op de beurs. Een beurs is bijvoorbeeld de Nasdaq of de AEX. Misschien heb je daar wel eens van gehoord. Soms zitten in een indexfonds zelfs alle aandelen van verschillende beurzen samen, voor nog meer spreiding. Het idee is dat je zo, zonder veel moeite te doen, vanzelf wel rendement maakt. Je belegt in bijna alles, en de beurs ging sinds zijn ontstaan op de lange termijn altijd omhoog. Dus leun achterover en ontspan.

De opties

Bij Meesman is kiezen waarin je belegt vrij simpel. Ze bieden namelijk maar twee aandelenfondsen aan. Een met meer dan 6.000 aandelen, wereldwijd. Dit fonds heeft een duurzaam accentje. Zo worden bedrijven die onvoldoende rekening houden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur uitgesloten. En een fonds met een nog duurzamer karakter. Daarnaast bieden ze nog twee obligatiefondsen, een wereldwijd fonds en een die bestaat uit obligaties uit eurolanden. Wanneer je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld uit aan bedrijven of overheden. Daarvoor krijg je een vooraf afgesproken rente als vergoeding. Dat is dus iets anders dan aandelen en heeft een wat lager risico.

Onze keuze

Je stelt één keer in waarin je wilt beleggen. Wij beleggen zelf voor 100 procent in een aandelenfonds. Je kunt ook nog voor een deel obligaties kiezen. Omdat wij nog veel jaren voor de boeg hebben voordat we het geld nodig hebben, kozen wij zelf voor 100 procent aandelen en dus voor een iets hoger risico. Daarmee is de kans op een hoger rendement ook wat groter. Kijk vooral naar jouw persoonlijke situatie, bij het maken van die beslissing.

Drie rekeningen

We leggen naast die € 100 per maand ook de kinderbijslag in, zo vaak als dat lukt. En zo bouwen we voor onze kinderen een mooi potje op. Toen dit beviel, hebben we ook nog een pensioenrekening bij Meesman geopend én een beleggingsrekening als appeltje voor de dorst. De resultaten zijn over het algemeen goed. We maakten voor de kids in vier jaar tijd in totaal zo’n 19 procent rendement. Daar zijn we heel tevreden mee. En onze kinderen later ook, denk ik.

Lekker simpel

Beleggen hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. De populariteit van indexbeleggen is niet voor niets zo enorm gegroeid de laatste jaren. Het is een manier om tegen relatief lage kosten, zonder veel gedoe, vermogen op te bouwen. Terwijl je gewoon goede resultaten kunt behalen. De inleg op onze beleggingsrekening is inmiddels gaan voelen als één van onze vaste lasten. Het hoort er gewoon bij, net zoals de hypotheek en verzekeringen. Daardoor leggen we trouw elke maand in, zodat als onze kinderen gaan studeren ze dat schuldenvrij kunnen doen. En ondertussen genieten wij (hopelijk) van een zorgeloze oude dag.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee. Wij worden niet betaald per aangebrachte nieuwe klant.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook altijd het Essentiële informatiedocument van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop