Zo bereid je je financieel voor op een financiële crisis (6 tips)

De regels worden versoepeld, corona lijkt bijna verslagen. Maar de financiële gevolgen verdwijnen daar niet mee. Er komt een financiële crisis aan. Daar kun je van schrikken, je kunt je ook goed voorbereiden.

Ik ben doorgaans een positief persoon. Toen ik afgelopen week ergens las dat een econoom een financiele crisis verwacht zo diep als we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gekend hebben, moest ik best even slikken. Ik denk dat de meeste ondernemers en zzp’ers net als ik heen en weer geslingerd worden tussen hoop en enthousiasme (‘We gaan dit flikken!’) en momenten van wanhoop (‘Hoe dan?). Dat geldt misschien ook voor mensen in loondienst. De intelligente lockdown is misschien opgeheven en de ene na de andere winkel mag weer open, toch is de impact op bedrijven écht groot. Ik denk dat er nog heel wat om gaan vallen de komende tijd. En dat betekent ook dat mensen hun banen gaan verliezen.

Sorry voor dit pessimistische verhaal. Je weet: meestal ben ik daar niet zo van. Voor een positievere noot schrijf ik ook dit artikel. Je kunt wel in een hoekje van de bank gaat zitten sippen en wachten op wat gaat komen. Beter denk je nu alvast na over wat jij zelf kunt doen. Ik ben groot voorstander van zelf de touwtjes in handen nemen. Natuurlijk, over de grote lijnen van wat er in de wereld gaat gebeuren, hebben we weinig controle. Maar er zijn ook genoeg dingen waar je wél controle over hebt. Door je daarop te focussen voel je je een stuk beter en minder hulpeloos. 

financiele crisis
Dus deel ik 6 dingen die ik nu doe om me voor te bereiden op wat komen gaat. Haal eruit wat bij jouw leven, persoonlijkheid en financiële situatie past. 

Protect your cash

Heb je een flinke spaarpot? Wees daar dan zuinig op. Ga er voorlopig niet uit snoepen voor ‘belangrijke’ zaken als vakanties of uitjes. Ik snap heus wel dat je na maanden thuis verlangt naar een tripje Rome of een paar weken op de camping met je gezin. Natuurlijk snap ik dat. Maar ik stel dat nu even uit. Ook zou ik nu even niet extra aflossen op je hypotheek, waar je er niet meer bij kunt. Dat doen wij in ieder geval niet. Ik wil eerst weten wat er gaat gebeuren. Daar hebben we nu namelijk nog geen idee van. Als je je baan verliest, ben je straks blij dat je die paar duizend euro die een vakantie je had gekocht, nog op je spaarrekening hebt staan. Of dit voor jou goed advies is, hangt ook een beetje af van wat er uit de volgende tip komt in jouw situatie.

Reken je crisissituatie uit

Dit klinkt misschien als een negatieve tip, als iets wat niet bepaald leuk is, maar mij gaf het juist veel lucht. Ik heb uitgerekend hoeveel kosten ik per maand heb, als ik op alle luxe en extraatjes zou besparen. Hoeveel geld heb ik dan nog nodig om rond te komen en gewoon mijn rekeningen te kunnen betalen. Dat bedrag was fijn laag! Ook rekende ik uit hoe lang ik het dan uit kan zingen met het spaargeld dat we hebben. Nou, een goed jaar. Dus dat is top. Wanneer je in loondienst bent, zou je ook nog kunnen uitrekenen wat er met je financiële situatie gebeurt, mocht je je baan verliezen. Dus bijvoorbeeld als je terug zou vallen naar een uitkering van 70%. Hoeveel komt er dan nog binnen? En kom je dan meteen tekort of valt dat mee? En als je geld bij zou moeten leggen, hoe lang houd je dat dan vol van je spaargeld? Ga hier echt even voor zitten. Doe dit, als je een partner hebt, ook samen. Dit is belangrijk om nu over te praten. Het laat je niet alleen zien wat er wringt en piept in jullie financiële situatie, maar ook waar mogelijkheden liggen.

Breng je kosten naar beneden

Ik weet het, ik roep het écht vaak. We hebben het met een financiële crisis voor de deur vaak over inkomen verliezen. En dat is nogal wat. Maar de andere kant van de medaille is net zo belangrijk. Stel je verliest je baan en valt in een uitkering flink terug in inkomen naar, roep eens wat, 2200 euro per maand. Dat is pas een probleem wanneer je vaste kosten hoger dan dat zijn. Een hoog salaris is – wat mij betreft – pas iets om jaloers op te zijn, wanneer er lage lasten tegenover staan. Op een miljonair met drie huizen, een hele hofhouding en een vrouw die graag naar dr. Schumacher gaat, ben ik niet jaloers. Dan liever 2000 euro per maand met 1800 euro aan kosten. Dit is hét moment om je lasten naar beneden te brengen. Ik help je daar graag bij. Bijvoorbeeld met de gratis lage lasten-mails die we maakten. In een paar weken help ik je door meerdere vaste lasten heen, en probeer ze samen met jou naar beneden te brengen. Van je hypotheeklasten tot je autoverzekering en energierekening. Ik stapte afgelopen week over van energieleverancier en was zo 650 euro per jaar goedkoper uit. Wow! Dat geld kun je nu goed gebruiken. Dus schrijf je in en doe jezelf dit cadeau.

Start een sidehustle

Risico spreiden, dat is met een crisis voor de deur altijd een goed idee. Dus is dit een mooi moment om bijverdienste op te gaan zetten. Of je nu met jouw grasmaaier ook de gazonnen van de buren (tegen betaling) even meepakt, of je nu één dag per week (tegen betaling) op je neefjes of nichtjes gaat passen of een online business begint. Het maakt niet uit wat, het maakt niet eens uit of je er metéén geld mee verdient. Zo’n tweede inkomen opstarten is een investering voor als het straks wat minder loopt financieel. Dan ben je niet compleet afhankelijk van één opdrachtgever, één baas of één klus. Ik ben hier groot fan van en zou, zeker als ondernemer of zzp’er, wel naar 7 verschillende inkomstenbronnen toe willen werken. Dat wij dit in het verleden hebben gedaan, is ook de hele reden dat deze website een financiële crisis gaat overleven. Er vallen dingen weg, maar er is nog genoeg om dat mee op te vangen. Dat gun ik jou ook. Wees creatief, zie kansen en pak ze.

Stop met het leven per dag

‘In het moment zijn’ is heel hip and happening, maar past nu eenmaal niet bij financieel zwaar weer. Leer vooruitkijken en anticiperen op wat er te gebeuren staat. De tijden waarin alles kan komen heus wel weer, wees niet bang. Maar al je geld in week één van de maand al uitgeven, klinkt nu wel een beetje puberaal, vind je niet? Als je dat nog niet doet, zou ik nu beginnen met het werken met weekgeld. Dat betekent dat je per week vrij besteedbaar geld op je rekening zet. Dus niet per maand, omdat veel mensen zo’n lange periode gewoon niet kunnen overzien. Met weekgeld gaan werken is één van de dingen die voor ons echt veel heeft veranderd. Niet langer aan het einde van de maand op een houtje bijten, of altijd maar terugboeken van de spaarrekening omdat we anders niet uitkwamen. You need a system! En weekgeld is superfijn.

Leg in, alleen als het kan

Deze tip conflicteert misschien een beetje met de eerste: protect your cash. Deze tip is dan ook alleen voor mensen die geen of amper inkomensverlies hebben en genoeg geld hebben om het een tijdje uit te zingen mocht dat onverwacht toch zo zijn. ‘Never waste a good crisis’ zei Winston Churchill ooit. Een crisis heeft ook voordelen. De huizenprijzen zouden kunnen dalen, waardoor je als starter opeens wel kans maakt. Of je bijvoorbeeld na een scheiding opeens wel een huis zou kunnen kopen. Maar ook op de beurs liggen kansen. Wij blijven tijdens deze crisis gewoon inleggen. De beurs is nu als een achtbaan: omhoog, omlaag, omhoog, omlaag. Maar ooit komen we uit deze crisis en dan is de kans dat de lijn omhoog er weer inzit, groot. Wij blijven beleggen voor onze doelen, maar alleen omdat we financieel die ruimte hebben en genoeg cash geld hebben om tegenvallers en slechte tijden op te vangen. Dat is écht een voorwaarde. 

Leesvoer over de vorige crisis

Ik ben benieuwd hoe jullie met de huidige situatie omgaan? Ben je zeker van je baan of de inkomsten van je bedrijf? Wat doe jij om hierop te anticiperen? Of ben je ervan overtuigd dat het allemaal reuze mee gaat vallen? Deel het vooral in de comments! Over geld praten is altijd een goed idee, zeker in deze tijden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.