“We verlaagden onze vaste lasten tot bijna onder de €1000 per maand”

Marlous en haar man hebben twee kinderen (7 en 5 jaar) en een koophuis. Ze wisten hun vaste lasten tot ruim onder de 1000 euro terug te dringen. Ze legt per kostenpost uit hoe ze dat voor elkaar kreeg.

“Ik ben nooit iemand geweest die veel geld uitgaf. Maar echt bewust ging ik er ook weer niet mee om. Tijdens de zomervakantie ruim twee jaar geleden ging er een knop om. De zon scheen, de kinderen speelden en ik had mijn handen even vrij. Ik volgde PorteRenee al een tijdje en het begon te kriebelen. Ik dacht: hoe hard kunnen we wel niet sparen wanneer ik echt goed naar onze uitgaven kijk? Wanneer ik die echt goed onder controle krijg. Ik had al een spreadsheetje gemaakt met al onze vaste lasten erin. Gewoon voor het overzicht. Nu ging ik er met andere ogen naar kijken: hoe kon ik die bedragen naar beneden brengen? 

Waarom vind je vaste lasten zo belangrijk?
“Mijn man is erg ziek geweest in zijn jonge jaren. Hij had een nierziekte met een genetisch component waardoor er ook kans is dat onze kinderen het krijgen. Dat was voor mij een reden om die vaste lasten te willen verlagen. Wat als er iemand ziek wordt? Dan wil je je geen zorgen om geld hoeven maken. Het is een proces van 2,5 jaar geweest om onze vaste lasten rond de €1.000 per maand te krijgen. Dat voelt goed. Niet alleen hebben we hierdoor nooit meer financiële zorgen, ook geeft het ons de vrijheid om ons leven in te richten zoals we willen. Mijn man werkt als ingenieur en verdient zo’n €3.000 netto per maand. Ik heb een webshop in wasbare luiers. We hoeven ons niet kapot te werken om de rekeningen te kunnen betalen. Als één van ons even wat minder wil werken, dan kan dat. Er is ruimte om te leven zoals we voelen dat goed is. Dat is wat wij het meest hebben gewonnen met onze lage vaste lasten.”

Zullen we de vaste lasten één voor één doornemen? 

We hanteren voor de definitie van vaste lasten die van het Nibud: “Onder vaste lasten verstaat het Nibud uitgaven aan: huur/hypotheek, gas, elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, televisie, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang, vervoer.

Hypotheek – €391,74 netto 


“Het helpt natuurlijk dat de huizenprijzen waar wij wonen in de provincie Groningen lager zijn dan bijvoorbeeld in de Randstad, waardoor we niet de hoofdprijs betaalden voor een goed huis. Toch was ook hier de verleiding om duurder te gaan. Het kon makkelijk, verzekerde de bank ons. Toch hebben we het niet gedaan. Juist omdat we die vaste lasten laag wilden houden. En bovendien: alsof ik in een duur huis gelukkiger ben.

We zijn sinds de aankoop van ons huis fanatiek extra aan het aflossen. We betaalden bij aankoop nog €790 hypotheek per maand, nu nog maar €391. We proberen nu iedere maand €1.000 extra af te lossen en dat lukt eigenlijk altijd. Ik maak die extra aflossing iedere maand handmatig over via iDeal in de omgeving van de bank. Het kan automatisch maar ik vind de handeling te leuk. Eén druk op de knop en we zijn weer van €1.000 hypotheekschuld af. Ik vind het een sport.”

Zorgverzekering – €201,30


“Dit is de zorgverzekering voor mijn man en die van mij. Zelf kies ik altijd voor een maximaal eigen risico en betaal ik in één jaar vooruit, zodat ik wat korting krijg. Ik heb het bedrag door 12 gedeeld en de premie van mijn man, die wat hoger is, toegevoegd. Hij moest dit jaar een behandeling ondergaan. We hebben uitgerekend of het goedkoper was om hem daarvoor aanvullend te verzekeren of dat zelf te betalen. Het eerste bleek de goedkoopste optie.’

Verzekeringen – €31,68


“We hebben een wa-verzekering, een reisverzekering, een inboedel- en opstalverzekering. Dat kostte ons tot voor kort €55,85 per maand. We hadden het afgesloten via de tussenpersoon waar we ook onze hypotheek regelden. Ik wilde al langer overstappen maar voelde me schuldig. Dan moest ik die man bellen en opzeggen. Ik hikte er nogal tegenaan. Tot ik een verzekeraar vond die werkt met een verhoogd eigen risico. Hierdoor is de premie flink lager. Je bent gewoon goed verzekerd, maar als er iets gebeurt betaal je de eerste paar honderd euro zelf. Prima. Daar ben ik groot voorstander van. Ik verzeker alleen wat ik zelf niet kan dragen. Zo zijn verzekeringen ook bedoeld, toch? Als ik bovenop mijn zonnebril ga zitten, koop ik zelf wel een nieuwe. Ik betaal voor nagenoeg dezelfde verzekering met een eigen risico van €500 nu €31,68. Dat scheelt bijna €25 per maand. Helemaal blij mee.”

Autoverzekering 2x – €32,38


“De autoverzekeringen heb ik vier maanden geleden overgesloten. Ik dacht dat ik al heel goedkoop zat maar vergeleek toch even. Het scheelde weer €17 per maand. We weten deze kosten laag te houden doordat we vrij veel schadevrije jaren hebben (voorzichtig rijden dus!) en omdat ik een verzekeraar heb die op de verzekeringen van beide auto’s korting geeft. Dat scheelt echt tientallen procenten op je premie. Dus daar moet je bij het verzekeren van twee auto’s echt even op letten.”

Gas en licht – €77


“Deze kostenpost is echt flink naar beneden gegaan. Twee jaar geleden legden we 13 zonnepanelen op ons dak. Hiermee dekken we alle stroom die we gebruiken.. Dat is zo’n €60 per maand. Op gas proberen we echt te besparen. De verwarming gaat hier vaak niet veel hoger dan 18 graden. Heb je het koud? Dan doe je maar een vest en sokken aan. Dat vind ik niet meer dan normaal. Dit scheelt ons zeker €25 per maand. Ons voorschot – waarvan ik vermoed dat we nog een deel terugkrijgen – is nu zo’n €85 per maand lager dan twee jaar geleden. Dus dat is fijn.

Er is een app genaamd Umeter. Je kunt hiermee je slimme meter uitlezen op je telefoon. Je kunt van iedere dag precies zien hoeveel je gebruikt hebt. Er is ook een betaalde versie van de app, waarmee je het verbruik live kunt zien. Maar dat vind ik dan weer zonde van het geld.”

Water – €14


“Ik weet eigenlijk niet of dit bedrag heel laag is. Volgens mij gewoon netjes. Mijn kinderen hadden vroeger last van eczeem. De dermatoloog vertelde toen dat iedere dag douchen een aanslag op je huid is. Sindsdien douchen ik en de kinderen minder. Mijn man springt er wel iedere ochtend nog even onder. “

telefoon mobiel kosten simonly

Wegenbelasting – €76 (2 auto’s)


“Door niet te zware auto’s te kiezen, hou je dit bedrag een beetje laag. Maar verder doe je er natuurlijk niks aan.”

Gemeentelijke belastingen – €78


Hier spaar ik altijd voor en betalen we in één keer voorruit. Ik heb het jaarbedrag even door 12 gedaan voor een reëel beeld.”

Mobiele telefoon – €31


“Mijn man en ik betaalden samen €71 voor twee telefoonabonnementen. Toen mijn man’s telefoon kapot ging, rekende ik uit wat goedkoper was. Weer een abonnement met telefoon of sim only. Dat laatste bleek natuurlijk voordeliger. Hij kocht een losse telefoon en sloot een goedkoop sim only abonnement af. Zodra mijn abonnement afliep deed ik hetzelfde. Ik bepaal nu zelf wel wanneer ik een nieuwe telefoon nodig heb. Ik kreeg voorheen wel eens een mail met: ‘Je mag een nieuwe telefoon uitzoeken’ en dan dacht ik: waarom moet ik een nieuwe? Hij doet het toch gewoon nog? En je betaalt er natuurlijk wel voor.”

Nierstichting – €10


“Mijn man heeft nierproblemen gehad en ook de kinderen kunnen hier – door het genetische component van de ziekte – last van krijgen. We weten hoe ingrijpend dat kan zijn. Dus doneren we iedere maand wat aan de Nierstichting.”

Netflix – €10,99


“Hier besparen we niet op. Mijn man en ik genieten van series kijken en ook onze kinderen kijken met veel plezier naar Netflix. Dus deze kostenpost blijft.”

Overlijdensrisicoverzekering – €15,21


“Deze verzekering was verplicht bij onze hypotheek. Als één van ons komt te overlijden, komt er €200.000 vrij. We betalen iets meer dan de minimale prijs omdat mijn man ooit medische problemen heeft gehad. Deze verzekering geeft wel veel rust.”

Contributie – €23,95  


“Dit is voor het koor waar ik in zing en voor het lidmaatschap voor de kinderen van het WNF. Mijn dochter zit op ballet. Dat is niet zo duur en betaal ik in één keer voor het hele jaar. Mijn zoontje sport ook. Dat kost €90 per jaar en betaal ik ook in één klap vooruit. Dat zie ik niet als vaste lasten maar gewoon als een eenmalige rekening.”

Internet + tv + telefoon – €51


“We zitten bij KPN en betalen eigenlijk teveel. Ik heb al gebeld en om korting gevraagd omdat een concurrent een aantrekkelijke aanbieding had. Toen hoefden we een half jaar lang maar €35 per maand te betalen. Dat is nu voorbij en dus betalen we weer €51 voor internet, televisie en vaste telefoon. Ik denk erover de ouderwetse televisie eruit te gooien. We kijken eigenlijk alleen naar het journaal. Dat kan ook wel via internet. En de huistelefoon gebruiken we amper. Als ik die twee eruit gooi en overstap naar een goedkopere provider, kunnen we nog wel wat besparen. Over een paar maanden loopt het abonnement af en ga ik me daarin verdiepen.”

Onderhoud ketel – €11,29


“We hadden een oude ketel toen we dit abonnement afsloten. Die wilde nog wel eens problemen hebben. Goed onderhoud was belangrijk en als er dan wat aan de hand was, betaalden we alleen onderdelen. Nu hebben we een nieuwe ketel maar het abonnement nog wel. Ik vind het wel een fijn gevoel. We hebben op deze manier in ieder geval geen onverwachte kosten.”

Totaal: €1055,54 aan vaste lasten

Wow, wat een laag bedrag. Hoe voelt dat?
“Heerlijk! We hebben er hard voor gewerkt en het resultaat mag er zijn.”

Naast deze vaste kosten zijn er natuurlijk nog kosten zoals boodschappen en benzine. Heb je een idee hoeveel je per maand in totaal uitgeeft?
“We hebben een boodschappenbudget van €325 per maand. Daar blijf ik altijd wel binnen. Verder geven we niet veel uit. Ik ben niet meer zo materialistisch. Vakanties vinden we wel belangrijk, dus daar gaat wel wat geld naartoe.”

Kleding? Hoe zit het daarmee?
“Ik heb genoeg. Als dat niet meer zo is, koop ik wat bij. Voor mijn kinderen koop ik veel op Marktplaats. Laatst kocht ik voor €10 een pakket met 7 zomerjurkjes voor mijn dochter. Mooi merkspul ook nog. Daar was ze helemaal blij mee.”

Zegt je man wel eens: Marlous, nu draaf je door?
“Haha, soms. Wanneer ik zeur dat de verwarming niet te hoog mag. Maar we delen het doel van vaste lasten en een vrij leven wel. We hebben allebei niet zoveel nodig om gelukkig te zijn. We hebben elkaar, de kinderen. We wonen fijn. Ik geniet van het gezelschap van vriendinnen en familie. We kijken series, lezen een boek, genieten van de zon en we zijn blij.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’