“We sparen onze vrije dagen op en gaan elke vijf jaar op sabbatical”

Nanda (40) en haar man Richard (41) vinden reizen het belangrijkste in het leven. Ze nemen regelmatig een sabbatical van een paar maanden, samen met hun twee kinderen. Ze offeren daar veel geld en al hun verlofdagen voor op.

Jullie zijn as we speak op reis. Hoeveel geld spaarden jullie daarvoor?
“Op het moment van vertrek wilden we € 25.000 aan reisbudget hebben. Dat is gelukt. Dat is een ruime buffer voor onze reisdromen die we nooit verwachten op te maken.

Da’s een flink bedrag. Hebben jullie daar hard voor moeten sparen?
“Mijn man en ik hebben allebei een goede, fulltime baan. Dat helpt. We hebben ons huis twaalf jaar geleden gekocht voor € 275.000. Een vrijstaande woning in een gezellige wijk en lage lasten. Een vrij laag bedrag, daardoor kunnen we goed sparen. We nemen nooit meer geld mee dan echt nodig. Geluk zit in het maken van mooie herinneringen, niet in zo chique mogelijk reizen. Dat onze salarissen gewoon doorlopen de komende vier maanden helpt natuurlijk ook.”

Wacht even, jullie worden die vier maanden dat jullie reizen gewoon doorbetaald? 
“We hebben de mazzel dat we via onze werkgevers voor verlof kunnen sparen en dagen mogen (bij)kopen. Ik laat bijvoorbeeld mijn vakantiegeld en dertiende maand niet uitbetalen. In plaats daarvan koop ik per jaar ongeveer zes weken aan vrije tijd. Onderaan de streep is dat best een bedrag dat je inlevert, maar ik weet niet beter. Ik doe dit al sinds mijn eerste werkdag.” 

Wat hebben jullie voor de bus en caravan betaald?
“De caravan waarmee we reizen kostte € 5.000. Die hebben we helemaal zelf opgeknapt, dus ik verwacht dat we die wel weer met winst kunnen verkopen. We hebben ‘m zelf van top tot teen geschilderd en de buurvrouw heeft alle kussens opnieuw bekleed. Een paar dagen werk en je hebt een volledig ‘nieuwe’ caravan. De bus kostte toen we ‘m aanschaften € 9.000. Ook die hopen we na onze reis weer te verkopen. Daar zullen we waarschijnlijk een paar honderd euro verlies op maken bij verkoop. Maar dat is niet erg. Als je voor zo’n lange tijd vervoer moet huren, ben je duurder uit.” 

Wat verwachten jullie per dag uit te geven tijdens jullie reis?
“Ik denk dat we rond de € 100 per dag uitkomen met z’n vieren. Dat is al aan de ruime kant als je kampeert. We hebben meer dan genoeg geld apart staan en hoeven niet per se te bezuinigen. We worden alle vier juist het gelukkigst van activiteiten die geen of weinig geld kosten. Kitesurfen, wildkamperen en lekker de natuur in trekken. We strijken zo nu en dan ook met liefde bij een restaurant in een pittoresk baaitje neer om wat meer geld uit te geven. Al zijn we net zo gelukkig als we boven een houtvuurtje staan te koken en eten op de camping.”

Starten jullie bij terugkomst meteen met sparen voor de volgende trip over vijf jaar?
“Oh zeker! We gaan in elk geval niet op ons pensioen wachten om onze reisdromen waar te maken. Je hebt tenslotte geen garantie dat je die leeftijd mag halen. Toen Richard en ik net samen waren, besloten we al dat we dit elke vijf jaar doen. Het is voor ons het beste van twee werelden: we zijn dol op het ultieme gevoel van vrijheid dat reizen met zich meebrengt, maar vinden Nederland te fijn om elders echt te settelen. En we hebben waanzinnig leuke vrienden en familie die we niet altijd willen missen.”

Jullie hebben twee kinderen, allebei een goede baan. Kunnen jullie zomaar weg?

“We beseffen wel dat we in onze handen mogen knijpen met een meewerkende leerplichtambtenaar en twee werkgevers waarbij dit kan. Al hebben we ook altijd gezegd: ‘als een van ons zijn of haar baan moet opzeggen voor onze reisdromen, omdat een sabbatical er anders niet inzit, dan is dat zo’. Reizen is voor ons het allerbelangrijkst.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’