Besparen in de zomer? Deze uitjes zijn helemaal gratis

Blijf je in Nederland deze zomer? Er is zoveel leuks te doen in ons land. En veel uitstapjes hoeven niks te kosten. We zetten de leukste gratis uitjes voor deze zomer op een rij.

1. Buitenbioscoop Utrecht

Gek op films en de buitenlucht? Dan is een film kijken in de buitenbioscoop van Utrecht een erg leuk zomeruitje. Strijk neer op een stoel of kleedje, neem je eigen hapjes en drankjes mee en bekijk de tofste films in de boomgaard. Helemaal gratis! 

2. FutureLand

Midden in het nieuwe Rotterdamse havengebied staat informatiecentrum FutureLand. Dit informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2 kan je gratis bezoeken. Voor jong en oud is er van alles te zien, te doen en te leren.

3. Klimduin of zandverstuiving

Heerlijke met je kinderen rennen en rollen in het zand? Ga dan eens naar de grootste klimduin van ons land. In Schoorl vind je een 51 meter hoge zandberg waar je je op een mooie zomerdag prima vermaakt. Of ga naar de grootste zandverstuiving (700 hectare) van West-Europa, die ligt in Kootwijk. Picknickmand mee en je dag kan niet meer stuk. 

4. Bezoek een gratis museum

Wist je dat er in Nederland tal van gratis musea zijn? Bijvoorbeeld het Draaiorgelmuseum in Haarlem, het Bierreclame museum in Breda, het LAM in Lisse of het Juttersmu-ZEE-um in Zandvoort. Voor gratis kunst ga je naar de beeldentuin van Singer Laren. Of Art Gallery Rozendaal in Montfort. Dit is een kunstgalerij in een woonhuis met kunst in onder andere de keuken, toilet en badkamer.⁠

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog? In Museum Rotterdam ’40-’45 ervaar je wat het betekent als een stad gebombardeerd wordt en hoe dit de stad voor altijd heeft veranderd. Neem plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel en beleef een emotionele reis door de geschiedenis van Rotterdam. Kost allemaal niks!

5. Blotevoetenpad

Schoenen en sokken uit en maak een wandeling over één van de vele blotevoetenpaden in ons land. Geniet van de modder en grassprieten tussen je tenen en loop voetje voor voetje over schelpen en grind. Daar word je toch blij van?

6. Stadswandeling

Maak eens een stadswandeling door je eigen stad of een stad in de buurt. Bij veel VVV-kantoren kan je gratis of voor een paar euro een stadswandeling halen. Educatief en hartstikke gezellig. En ook nog eens lekker sportief.

7. Paardenkamp Soest

Ben je liefhebber van paarden? Dan is een bezoek aan paardenkamp Soest zeker de moeite waard. Het ‘ommetje Paardenkamp’ is een wandelroute van ongeveer een uur langs de weilanden waar de paarden buiten staan. Volop genieten dus van deze mooie beesten.

8. Fruit plukken

Vis een leuke mand of tas uit de schuur en rijd naar de gemeente Overbetuwe. In de zomer mag je daar gratis plukken van de vele fruit- en notenbomen. Daarna ben je wel even zoet met het bakken van een appeltaart of het maken van appelmoes.

9. Geocaching

Samen op zoek naar een verborgen schat. Klinkt best spannend toch? Download een gratis geocaching-app op je mobiel en start je speurtocht. Met behulp van de navigatiefunctie zoek je naar ‘schatten’ in de omgeving. In Nederland liggen er bijna 40.000. Misschien vind je wel een mooie foto of een oud koekblik.

10. Maak een fietstocht met fietsknoop-app

Dit uitje is bij ons favoriet. Met de fietsknoop-app bepaal je van tevoren je fietsroute. Door de knooppunten aan te klikken zie je meteen de afstand die je gaat fietsen. Je kan de app zelf als navigatie gebruiken, maar mijn kinderen vinden het leuk om alle nummers op een papiertje te schrijven en op hun fietskratje te plakken. Zij fietsen voorop en wijzen mij de weg. En onderweg zoeken we een mooi plekje om te picknicken.

11. Vliegtuigspotten

Zeker met kinderen is dit een leuk, gratis uitje. Zo heb je op het panoramaterras van Schiphol een fantastisch uitzicht op de platforms en zie je de grootste Boeings in de wolken verdwijnen. Maar er zijn meer leuke spottersplekken. Teuge in de buurt van Apeldoorn bijvoorbeeld. Weliswaar een klein spottersveldje, maar met een beetje geluk zie je een parachute naar beneden komen. En zweefvliegveld Terlet is ook een aanrader. Terwijl de kinderen zich vergapen aan de zweefvliegtuigen geniet jij van een kop koffie op het terras. 

12. Kastelentour door Gelderland

Vind je geschiedenis leuk? Dan moet je zeker een kastelentour maken door Gelderland. In deze provincie staan ontzettend mooie kastelen en landhuizen. Zoek er zelf een paar en fabriceer een eigen kastelenroute. Bezoek bijvoorbeeld: kasteel Doorwerth, Slot Loevestein, kasteel Ammersoyen, kasteel Cannenburch, Kasteel Rosendael, Huize Ruurlo en Kasteel Huis Bergh. Let op: voor de meeste kastelen moet je wel entree betalen. Je kunt het gratis houden door de kastelen van buiten eens goed te bekijken. Ook dat is zéker de moeite waard!

13. Volg de Hunebedhighway

Drenthe en hunebedden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een bezoek aan Drenthe is dan ook niet compleet zonder de hunebedden. Verspreid door de provincie vind je deze oudste monumenten van Nederland. Volg de Hunebedhighway (soort Route 66) om 47 van de 52 hunebedden in Drenthe te spotten. De andere vijf liggen niet op deze route. Maar 47 is wel een beetje veel om in één dag te bezoeken. Daarom vind je hier een top 5!

Ten slotte: laat je inspireren

Zit je op social media (kom ons ook meteen even volgen)? Volg dan de pagina’s van bijvoorbeeld Dagje Weg, Kidsproof of de lokale bibliotheek. Zo ben je altijd op de hoogte van leuke uitjes en mis je niets. O ja, en vergeet ook niet iedere week even de huis-aan-huiskrant door te bladeren. Ook hier vind je regelmatig leuke tips.

Nog meer tips? Renée blijft deze zomer thuis. Ze investeerde in wat aankopen die haar zomer helemaal budget-proof maken. Of wil je meer tips om nóg meer te besparen deze zomer? Lees dan eens dit artikel

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek