10x leuke gratis uitjes voor de zomer

Blijf je in Nederland deze zomer? Er is ook zoveel leuks te doen in ons land. En veel uitstapjes hoeven niks te kosten. Sasja zet 10 leuke gratis uitjes voor deze zomer op een rij.

1. Vliegtuigspotten

Zeker met kinderen is dit een leuk, gratis uitje. Zo heb je op het panoramaterras van Schiphol een fantastisch uitzicht op de platforms en zie je de grootste Boeings in de wolken verdwijnen. Maar er zijn meer leuke spottersplekken. Teuge in de buurt van Apeldoorn bijvoorbeeld. Weliswaar een klein spottersveldje, maar met een beetje geluk zie je een parachute naar beneden komen. En zweefvliegveld Terlet is ook een aanrader. Terwijl de kinderen zich vergapen aan de zweefvliegtuigen geniet jij van een kop koffie op het terras. 

2. FutureLand

Midden in het nieuwe Rotterdamse havengebied staat informatiecentrum FutureLand. Dit informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2 kan je gratis bezoeken. Voor jong en oud is er van alles te zien, te doen en te leren.

3. Klimduin of zandverstuiving

Heerlijke rennen en rollebollen in het zand? Ga dan eens naar de grootste klimduin van ons land. In Schoorl vind je een 51 meter hoge zandberg waar jullie je op een mooie zomerdag prima vermaken. Of ga naar de zandverstuiving in Kootwijk. Hier vind je de grootste zandbak (7 km2) van ons land. Picknickmand mee en je dag kan niet meer stuk. 

4. Bezoek een museum

Ik ben fan van de museumjaarkaart. Oké, de kaart is niet gratis, maar ik vind het de investering waard. Er zijn zoveel leuke musea die gegarandeerd een geweldig dagje uit bieden. Sommige musea zijn op bepaalde dagen gratis. Bijvoorbeeld de eerste zondag van de maand. Check het vooral even op de website van het museum waar je graag naartoe wilt.

5. Blote voeten pad

Schoenen en sokken uit en maak een wandeling over één van de vele blotevoetenpaden in ons land. Geniet van de modder en grassprieten tussen je tenen en loop voetje voor voetje over schelpen en grind. Daar word je toch blij van?  En deze sensatie kost je helemaal niets. 

6. Stadswandeling

Maak eens een stadswandeling door je eigen stad. Bij veel VVV-kantoren kan je gratis of voor een paar euro een stadswandeling halen. Educatief en hartstikke gezellig. 

7. Paardenkamp Soest

Ben je liefhebber van paarden? Dan is een bezoek aan paardenkamp Soest zeker de moeite waard. Het ‘ommetje Paardenkamp’ is een wandelroute van ongeveer een uur langs de weilanden waar de paarden buiten staan. Volop genieten dus van deze mooie beesten.

8. Fruit plukken

Vooral in de Betuwe zijn er tal van fruitbedrijven die hun deuren in de zomer voor het publiek openen. Mandje mee en pluk tegen een klein bedrag je eigen appels, peren en kersen. 

9. Geocaching

Samen op zoek naar een verborgen schat. Klinkt best spannend toch? Download een gratis geocaching-app op je mobiel en start je speurtocht. Met behulp van de navigatiefunctie zoek je naar ‘schatten’ in de omgeving. In Nederland liggen er ongeveer 33.000. Misschien vind je wel een mooie foto of een oud koekblik…

10. Maak een fietstocht met fietsknoop-app

Dit uitje is bij ons favoriet. Met de fietsknoop-app bepaal je van tevoren je fietsroute. Door de knooppunten aan te klikken zie je meteen de afstand die je gaat fietsen. Je kan de app zelf als navigatie gebruiken, maar mijn kinderen vinden het leuk om alle nummers op een papiertje te schrijven en op hun fietskratje te plakken. Zij fietsen voorop en wijzen mij de weg. En onderweg zoeken we een mooi plekje om te picknicken.

Ten slotte: laat je inspireren

Zit je op social media? Volg dan de pagina’s van bijvoorbeeld Dagje Weg, Kidsproof of de bibliotheek. Zo ben je altijd op de hoogte van leuke uitjes en mis je niets. O ja, en vergeet ook niet iedere week even de huis-aan-huiskrant door te bladeren. Ook hier vind je regelmatig leuke tips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!