Lynn is weg van De Efteling: “Ik geef er € 3.000 per jaar aan uit”

Als 13-jarige ging ze met haar klas op schoolkamp naar De Efteling. Ze was meteen verkocht. Lynn (23) is minstens twee keer per maand in Kaatsheuvel te vinden. Een dure hobby, maar wel eentje waar ze héél blij van wordt.

“Toen ik mijn rijbewijs haalde, kreeg ik van m’n ouders meteen een abonnement op De Efteling. Dan kon ik in elk geval zelf van Noord-Holland naar Brabant rijden. Met het OV is het niet te doen om er te komen. En m’n ouders hoefden er echt niet vaker dan eens per jaar heen. Ik heb nu vier jaar een abonnement en ga het liefst elke dag die kant op.” 

Wat kost een abonnement op De Efteling eigenlijk?
“€ 19,50 per maand of € 215 per jaar. Ik betaal maandelijks en heb een iets duurder abonnement waar de parkeerkosten bij inzitten. Voor € 23 totaal hoef ik me nooit zorgen te maken over waar ik mijn auto neerzet.”

Dat lijkt nog mee te vallen.
“Ja, klopt, dat zijn de kosten niet. Maar ik woon helaas niet erg in de buurt. Vanaf mijn huis moet ik ruim 130 kilometer rijden om er te komen. Voor een dagje Efteling ben ik aan benzinekosten meer kwijt dan dat de entree me kost.”

Hoe vaak ben je op het park te vinden?
“Zéker eens per maand. Al kom je gemiddeld wel uit op meer bezoeken. Ik werk in het onderwijs en rijd tijdens schoolvakanties nog wel twee keer extra richting het zuiden. Tel daar af en toe nog een nachtje in het Efteling-hotel bij op of zelfs een week in een huisje bij het park. Alles bij elkaar kom ik toch wel op meer dan twintig bezoeken per jaar uit, hoor.”

En wat geef je gemiddeld uit tijdens zo’n dagje Efteling?
“Dat heb ik afgelopen week eens berekend met mijn Efteling-maatje. Dat hadden we liever niet willen weten, haha. Schrik niet: toch zeker zo’n € 80. Dat is dus bovenop de benzinekosten en het abonnement. We nemen het er graag van. Zodra we binnen zijn, ontbijten we op het park bij Polles Keuken. Daar leg je meer dan € 10 voor een pannenkoek neer. Daarna drinken we uitgebreid koffie met taart en gaan we uit lunchen. Broodjes nemen we eigenlijk nooit mee. ‘s Middags gaan we voor een tweede bakkie. En we sluiten de dag altijd af met een diner op het park. Oh wacht, en dan heb ik de tas vol souvenirs nog niet eens meegerekend. Ik verlaat het park zelden zonder iets mee te nemen.” 

Een tas vol souvenirs? Aan wat voor prijskaartje moeten we dan denken?
“Dat hangt natuurlijk af van wat je koopt. Ik spaar nu voor het Efteling-dorp. Dat is wel een dure grap. Een gemiddeld huisje kost € 50. Wil je het hele park compleet hebben, moet je geloof ik 28 huisjes sparen. En dan zijn er nog allerlei kleinere extra’s ter aankleding. De halve souvenirwinkel heb ik al thuis. Van knuffels tot koekblikken en van sleutelhangers tot truien, puzzels en pantoffels. De collecties vernieuwen – gelukkig maar voor mijn portemonnee – niet heel vaak. Maar van de echte collector’s items zoals de Efteling-pins komt er bij elke speciale gelegenheid weer een nieuwe uitvoering bij. Die moet ik dan meteen hebben natuurlijk.”

Moet je veel andere dingen laten om je bezoekjes aan de Efteling te bekostigen?
“Gelukkig hoeft dat (nog) niet. Ik realiseer me maar al te goed dat ik in een luxepositie zit dat dit ‘gewoon’ kan. Het is mijn allergrootste passie. Anderen gaan naar de kroeg en festivals of op een luxe vakantie. Ik word hier nu eenmaal heel gelukkig van. Ik werk fulltime, woon nog thuis en kan ondertussen ook nog sparen – al vind ik dat best lastig. Als ik op mezelf ga wonen, moet ik misschien wat minder uitgeven op het park. Ik kan natuurlijk thuis ontbijten, een broodje meenemen en ‘s avonds een patatje halen. Het abonnement gaat me de kop niet kosten. Je kunt een dagje Efteling wat dat betreft zo duur maken als je zelf wilt.” 

Zou je je abonnement ooit stopzetten?
“Zeker niet. De maandelijks incasso staat zelfs op ‘eeuwig verlengen’. Die magie van het park gaat voor mij nooit wennen. Ik kan nog altijd huilen van geluk als ik door het Sprookjesbos loop. Ooit hoop ik op het park te trouwen. Als ik een vriend ontmoet die niet van De Efteling houdt, weet ik in elk geval zeker dat het niks wordt.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop