Zoveel verdient de gemiddelde Nederlander

Je vraagt het niet zo snel aan een ander, maar interessant is het zeker. Wat verdient de gemiddelde Nederlander nou eigenlijk?

“Hoeveel verdien jij?” Word je ongemakkelijk van deze vraag? Of gooi je zonder moeite je salaris open en bloot op tafel? Ons inkomen is vaak een gevoelig onderwerp. Ook tussen collega’s. Waarom is dat zo? Want stiekem willen we toch wel weten hoeveel de ander nu eigenlijk verdient. Vooral als hij of zij hetzelfde werk doet.

Modaal is niet hetzelfde als gemiddeld

Het modaal inkomen – ook wel Jan Modaal genoemd – gebruiken we als term voor het inkomen dat in Nederland het vaakst voorkomt. Dat wil zeggen, de meeste Nederlanders krijgen dit salaris elke maand op hun rekening gestort. Maar het modaal inkomen is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen. Modaal ligt een stuk lager dan het gemiddelde. Dat komt omdat hele hoge salarissen het gemiddelde flink scheef trekken. Het gemiddelde inkomen bereken je namelijk door alle inkomens bij elkaar op te tellen, en de uitkomst te delen door het totaal aantal inkomens.

Wat verdienen we: Jan Modaal of lekker gemiddeld?

In 2023 is het modaal inkomen € 40.000 per jaar inclusief vakantiegeld. Dit komt neer op bruto € 3.333 per maand. Netto is dat ongeveer € 2.680.

Niet iedereen krijgt zijn vakantiegeld elke maand uitbetaald. Soms moet je wachten tot mei of juni. En krijg je het bedrag in één keer op je rekening. Zonder het vakantiegeld mee te tellen, is het modaal salaris in 2023 € 3.086 bruto per maand. Dat is per maand ongeveer € 2.550 netto.

Voor het gemiddelde inkomen moeten we bij het CBS zijn. Voor de berekening van het gemiddelde inkomen kijken we naar de werkzame beroepsbevolking. Dat zijn alle mensen met betaald werk.  

Hoeveel de gemiddelde Nederlander in 2023 verdient, is nog niet bekend. De cijfers die wél bekend zijn, stammen uit het jaar 2020. Toen was het gemiddelde inkomen bruto € 41.800 per jaar. In 2020 was het modaal inkomen € 36.500. Zoals je ziet, ligt het gemiddelde inkomen een stuk hoger dan modaal.

Zoveel verdient de gemiddelde Nederlander

Modaal salaris in de lift

Het allereerste bruto modale inkomen werd in 1970 bekend gemaakt. Toen verdienden de mensen het vaakst € 5.559 voor een heel jaar. Sindsdien is Jan Modaal met sprongen vooruit gegaan. In 1990 stond de teller op € 19.059 en in 2010 was het modaal inkomen € 32.500. Ook nu stijgt het modaal inkomen nog steeds. In 2022 was het modaal inkomen € 38.000. En dit jaar dus € 40.000.

Het Centraal Planbureau verwacht dat het modaal inkomen tot 2025 stijgt naar € 43.000 bruto per jaar. En daarna? Voor de periode 2026 – 2030 wordt een modaal inkomen van € 51.500 verwacht. Het is natuurlijk nog wel even afwachten of deze verwachtingen ook uitkomen.

Meer verdienen, minder besteden

Het is natuurlijk mooi dat het modaal inkomen blijft stijgen. Maar dat betekent niet dat we met z’n allen ook steeds rijker worden. Want als alles duurder wordt, houd je onder aan de streep even veel of zelfs minder over. Dat heeft te maken met de koopkracht. Koopkracht geeft aan wat je kunt kopen met je inkomen. Bij een hoge inflatie kun je bijvoorbeeld met hetzelfde salaris minder kopen dan eerst.

Hoe raakt de koopkracht jou? Dat kun je zelf uitrekenen via de website BerekenHet.nl.

Onderhandelen over je salaris

Wat nu als je niet tevreden bent met je inkomen? Dan kun je altijd om meer vragen. Onderhandelen over je salaris is iets wat je niet elke dag doet. Bereid je daarom goed voor en bepaal voor jezelf een bedrag dat je wilt hebben. Als je weet hoeveel iemand met hetzelfde werk gemiddeld verdient, heb je een mooi uitgangspunt. Veel van ons weten niet zo goed hoe ze een salarisonderhandeling aan moeten pakken. Dat is ook enorm lastig. Want wanneer is de timing goed? Wat nu als je baas ‘nee’ zegt? Laat je vooral niet leiden door angst.

Pas op voor vergelijken

Je vergelijkt jezelf met anderen. En ineens bekruipt je een licht gevoel van ontevredenheid. Ken je dat? Plotseling denk je dat je minder hebt of doet dan een ander. Terwijl je in feite verder niks weet over die ander. Laat je daarom vooral niet intimideren door deze gemiddelde inkomens. Het is maar een gemiddeld cijfer. Valt jouw inkomen een stuk lager uit? Maar word je harstikke blij van het werk dat je doet? Dan ben je misschien wel rijker dan je denkt!

Toch even meekijken in de portemonnee van iemand anders? Elke week deelt iemand zijn of haar kasboekje met ons. Zoals Fien. Je vindt haar kasboekje hieronder.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop