Renée kocht al zes huizen: “Dit zijn mijn gouden tips voor het kopen van een huis”

PorteRenees Renée kocht haar eerste huis toen ze 23 jaar was. En oriënteert zich nu op het kopen van een zevende. Ze geeft haar tips om − ook op een oververhitte woningmarkt − een koophuis te bemachtigen.

Ik bezit op dit moment twee huizen. Mijn eigen huis in een dorp in de Randstad, waar ik met mijn man en twee kinderen woon. En een klein studiootje in Spanje, waar een familielid van me in woont. De rest van de huizen die ik in het verleden kocht, verkocht ik ook weer. Ik ben geen vastgoedmagnaat. Ik ben gewoon een vrouw die op tijd begon met het kopen van huizen en er gedurende de jaren veel over leerde. Want hoe kom je ertussen op deze totaal oververhitte woningmarkt? Ik geef je mijn zes gouden tips.

Tip 1: vertel over je financiële situatie

Een verkoper verkoopt zijn huis het liefst aan iemand die dat ook echt kan betalen. Dus laat vooral zien dat jij zo iemand bent. Wist je dat je bij sommige hypotheekverstrekkers een soort biedcertificaat kunt krijgen? Daarmee toon je aan dat je het bod dat je doet, ook echt kunt financieren. Maar stuur vooral ook − totaal ongevraagd − een screenshot van het saldo op je spaarrekening mee. Als daar genoeg geld op staat, natuurlijk. Zo laat je zien dat je er financieel goed voorstaat en dat vindt een verkoper wel zo fijn.

Tip 2: val op met je bod

Overbieden is op veel plekken nog altijd de norm. Mensen doen dat vaak met een standaardbedrag. Bijvoorbeeld exact 5.000. Wil je dat jouw bod opvalt? Doe dan een bod van een minder logisch bedrag. Bied bijvoorbeeld geen 360.000 maar € 360.046 als het huisnummer 46 is. Zo toon je betrokkenheid en over dat bod (met uitleg) wordt sowieso gepraat. En met meer aandacht voor je (goede) bod heb je een grotere kans dat je als koper uit de bus komt.

Tip 3: laat je persoonlijkheid zien

Een huis kopen is nogal wat. Het is een financiële transactie, maar ook een emotionele keuze. Je valt voor dat ene huis, omdat je jezelf al helemaal op het balkon ziet zitten, of je kids door de tuin ziet rennen. Je moet iets voelen bij een huis, om er in te willen wonen. Laat een verkoper vooral wat over jezelf weten. Moet je een biedingsformulier invullen? Vertel daarop wat over jezelf en je relatie met het huis. Waarom je het zo bijzonder vindt. Hoe je je erbij voelt. Maar ook: wat voor werk je doet. Of je veel thuiswerkt en jezelf dat al helemaal ziet doen in dat ene fijne kamertje. Soms liggen biedingen dicht bij elkaar en dan kan dit de doorslag geven.

Tip 4: bouwkundige keuring zonder vertraging

Bij sommige huizen is een bouwkundige keuring laten doen wel zo slim. Om te voorkomen dat je na de aankoop op allerlei dure gebreken stuit. Maar een verkoper zit er vaak niet op te wachten. Niet alleen omdat er gedoe uit voort kan komen, maar ook omdat het de verkoop vaak vertraagt. Daar is een oplossing voor: doe die bouwkundige keuring binnen de drie wettelijke dagen bedenktijd. Die tijd moet toch verplicht verstrijken voordat de koop rond is. Valt het rapport tegen? Dan kun je dus kosteloos nog onder de koop uit, bínnen die periode. Communiceer dit wel goed met de partij die je huis komt keuren. De data zijn bij deze ’truc’ echt heilig.

Tip 5: misschien een prijsklasse opschuiven?

Deze tip is alleen voor mensen die al naar wat duurdere huizen kijken. Soms kan het helpen eens te zoeken in een hogere prijsklasse. Hoezo? Nou, waar woningen tot 550.000 à 600.000 (zeker in de Randstad) vaak zo weg zijn, verandert dat wanneer je naar huizen in een hogere prijsklasse kijkt. Vanaf ongeveer 700.000 is er veel minder animo. Soms kan het slim zijn om in die iets duurdere prijscategorie te kijken, waarin minder of niet overboden wordt. In plaats van voor een lager geprijsd huis te gaan, waar door veel mensen op overboden wordt.

Tip 6: neem een aankoopmakelaar mee

Mensen besparen vaak op een aankoopmakelaar. Dat scheelt zo weer honderden tot duizenden euro’s. Terwijl een aankoopmakelaar wel het verschil kan maken. Je interesse komt serieuzer over. De makelaar weet belangrijke vragen te stellen over het huis en de animo ervoor. En hij/zij/hen heeft toegang tot informatie over de huizenmarkt die jij niet hebt, zodat je beter tot een realistisch bod kan komen. Ik heb niet al mijn huizen gekocht met hulp van een aankoopmakelaar. Maar zeker in een krappe woningmarkt koos ik daar zelf altijd wel voor. Ja, het kost geld, maar het vergroot je kansen wel. En in sommige gevallen kan het je behoeden voor een onnodig hoog bod.

Met deze zes tips kun je de kans dat jij straks de eigenaar bent van jouw droomhuis iets vergroten. Succes!

Over huizen gesproken: jaren geleden had ik een schuld van € 40.000, doordat ik met flink verlies een huis verkocht. Laatst was ik in de buurt en besloot erlangs te rijden. En dat deed me meer dan ik had verwacht. Al is er ook zoveel positiefs uitgekomen, zoals PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek