“Eerst was ik dolenthousiast, maar rijk worden bleek al snel vréselijk saai”

Renée stelde zichzelf tien jaar geleden een doel. Ze wilde rustig aan vermogen op gaan bouwen en beetje bij beetje wat rijker worden. Zo spannend als dat plan leek, zo saai is het in werkelijkheid.

Het beeld dat we van rijk worden hebben, is heel anders dan de werkelijkheid. Ik zie in gedachten snelle auto’s, slimme deals en een vet huis. Mijn weg naar vermogen opbouwen ziet er een stuk minder flitsend uit. Het is vooral bewust uitgeven, besparen en elke maand automatisch geld inleggen op mijn spaar- en beleggingsrekeningen. En dat elke maand opnieuw. Tja, klinkt saai. En dat is het ook.

Vlinders in mijn buik

Die eerste paar maanden, nadat mijn man en ik het doel kregen om rijk(er) te gaan worden, voelde ik echt vlinders in mijn buik. Het was zo’n groot doel wat we nastreefden. Het leek wel alsof ik weer zes jaar was en Sinterklaas die dag aan zou komen in Nederland. Pure opwinding.

Niets opwindends aan

Al snel daarna had ik door: hier is niets opwindends aan. Het is één keer een plan maken en dan elke maand doen wat je van tevoren had bedacht. Zo komt er steeds iets meer op je rekening te staan, los je steeds een stukje meer af van je hypotheek, of los je een stukje schulden af. Heel kleine stapjes, die als je het volhoudt, uiteindelijk grote stappen worden.

De grote geheimen

Wanneer ik vertel dat we onze hypotheek bijna volledig hebben afgelost – dit jaar volgt de laatste aflossing – willen mensen weten hoe we dat gedaan hebben. Ze willen onze gouden tips en grote geheimen horen. Nou, die zijn er dus niet. Behalve die heel saaie tips als: je kosten laag houden, bewust uitgeven, elke maand een bedrag beleggen. Die tips wil niemand horen, maar dat is uiteindelijk wel wat ons zo ver heeft gebracht.

Wil je toch die saaie tips over het versneld aflossen van je hypotheek? Check dan even deze video.

Door de saaiheid heen bijten

De afgelopen jaren heb ik vaak gedacht: ik stop ermee. Niet omdat ik nou zoveel moest inleveren, maar omdat ik verveeld raakte. Een lange termijndoel is zo moeilijk om te halen, omdat veel mensen opgeven. Nú van het geld een nieuwe auto kopen, is heel verleidelijk. Dan heb je meteen een gevoel van blijdschap.

Gelukkig heb ik dat nooit gedaan. Daar pluk ik nu de vruchten van. Want het doel is zo goed als bereikt. En ik heb geleerd dat te gekke doelen bereiken, soms een kwestie is van volhouden. Ook wanneer het echt heel saai wordt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!