“Een kwartier omfietsen voor een besparing van 50 cent, doe ik niet meer”

Besparen is leuk en Renée is fan. Maar ze kijkt ook altijd hoeveel tijd potentiële besparingen kosten. Sommige besparingen kosten haar gewoon te veel geld.

Ik luisterde ooit een podcast waarin iemand vertelde dat hij verf voor zijn huis ging kopen. Hij wist een winkel waar ze goede, duurzame verf verkochten. Daar ging hij heen. Ook omdat hij een kortingspas van die winkel had en dat zorgde toevallig net die week voor 15% korting. In zijn pick-up truck reed hij 35 minuten naar de winkel. Hij zocht de mooiste kleuren uit en wilde afrekenen. Om toen tot de ontdekking te komen dat hij zijn kortingspas vergeten was. Zonder kreeg hij echt geen korting, zei de manager van de winkel streng.

Een uur en een kwartier

Hij besloot terug te rijden om de pas op te halen. Dat kostte hem dus weer 35 minuten. Nog vijf minuten zoeken thuis en daarna weer 35 minuten terug. Tevreden overhandigde hij de caissière zijn kortingspas. Om vervolgens op de scanner te zien dat het hem 22,50 dollar had bespaard. De man werkte voor zichzelf als aannemer. Op de terugweg sloeg hij aan het rekenen. Zijn eigen uurtarief lag een stuk hoger dan die 22,50 dollar. Hij had zijn tijd dus onlogisch besteed. Hij had ruim een uur van zijn tijd ingeleverd voor een korting die lager was dan wat hij had verdiend als hij een uur had gewerkt.

Tijd versus geld

Ook als je je arbeid niet voor een bedrag per uur verhuurt, is het slim om je af te vragen hoeveel tijd een besparing mag innemen. En hoeveel euro daar minimaal tegenover moet staan. Ik fiets zelf niet meer een kwartier om wasmiddel bij een winkel te halen waar het 50 cent goedkoper is. Ik heb inmiddels meer gebrek aan tijd dan aan geld. Toen ik minder goed in de slappe was zat, had ik het misschien wel gedaan. Ook dat speelt natuurlijk mee bij het bepalen van wat een minimale besparing moet zijn om er tijd in te steken.

De fijnste besparingen

De fijnste besparingen zijn natuurlijk degene die weinig tijd kosten en veel opleveren. Zo ga ik trouw naar de Action om daar mijn wasmiddel te kopen, in plaats van bij de lokale supermarkt. Dat combineer ik met een bezoekje aan het zwembad, waar mijn kinderen zwemles hebben. Zo minimaliseer ik de moeite – ik ben toch al in de buurt – en maximaliseer de winst – geen extra kosten aan bijvoorbeeld benzine, weinig extra energie en een lekker lage prijs. Wil je gaan besparen? Ga dan vooral eerst op zoek naar dit soort besparingen. En of jij wel omfietst voor 50 cent is natuurlijk helemaal aan jou.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!