“Een kwartier omfietsen voor een besparing van 50 cent doe ik niet meer”

Besparen is leuk en Renée is fan. Maar ze kijkt ook altijd hoeveel tijd het haar kost. Sommige besparingen zijn gewoon de moeite niet waard.

Ik luisterde ooit een podcast waarin iemand vertelde dat hij verf voor zijn huis ging kopen. Hij wist een winkel waar ze goede, duurzame verf verkochten. Daar ging hij heen. Ook omdat hij een kortingspas van die winkel had en die zou hem toevallig net die week een korting van 15% opleveren. In zijn pick-uptruck reed hij naar de winkel, een ritje van 35 minuten. Hij zocht de mooiste kleuren uit en wilde gaan afrekenen. Om toen tot de ontdekking te komen dat hij zijn kortingspas vergeten was. Zonder kreeg hij echt geen korting, zei de manager van de winkel streng.

Een uur en een kwartier

Hij besloot terug naar huis te rijden om de kortingspas op te halen. Dat kostte hem dus weer 35 minuten. Dan nog thuis vijf minuten zoeken naar de kortingspas en daarna weer 35 minuten terugrijden. Tevreden overhandigde hij de caissière zijn kortingspas. Om vervolgens op de scanner te zien dat het hem 22,50 dollar had bespaard. De man werkte voor zichzelf als aannemer. Op de terugweg sloeg hij aan het rekenen. Zijn eigen uurtarief lag een stuk hoger dan die 22,50 dollar. Hij had zijn tijd dus onlogisch besteed. Hij had ruim een uur van zijn tijd ingeleverd voor een korting die lager was dan wat hij verdiend zou hebben als hij een uur had gewerkt.

Tijd versus geld

Ook als je je arbeid niet voor een bedrag per uur verhuurt, is het slim om je af te vragen hoeveel tijd een besparing mag innemen. En hoeveel euro daar minimaal tegenover moet staan. Ik fiets zelf niet meer een kwartier om voor wasmiddel dat bij een andere winkel 50 cent goedkoper is. Ik heb inmiddels meer gebrek aan tijd dan aan geld. Als ik nog minder goed in de slappe was had gezeten, had ik het misschien wel gedaan. Ook dat speelt natuurlijk mee bij het bepalen van wat een minimale besparing moet zijn om er tijd in te willen steken.

De fijnste besparingen

De fijnste besparingen zijn natuurlijk de besparingen die weinig tijd kosten en veel opleveren. Zo ga ik trouw naar de Action om daar mijn wasmiddel te kopen in plaats van bij de lokale supermarkt. Dat combineer ik met een bezoekje aan het zwembad, waar mijn kinderen zwemles hebben. Zo minimaliseer ik de moeite (ik ben toch al in de buurt) en maximaliseer de winst (geen extra kosten voor bijvoorbeeld benzine, weinig extra energie en een lekker lage prijs). Wil je gaan besparen? Ga dan vooral eerst op zoek naar dit soort besparingen. En of jij wel omfietst voor 50 cent is natuurlijk helemaal aan jou.

Heb je wel zin om een potje te besparen? Bel dan bijvoorbeeld eens je provider op en vraag om korting. Wedden dat je het nog krijgt ook. Hoe je dat doet? Nou, zo. Check de video hieronder!

Meer slimme bespaartips? Volg ons dan op Instagram om geen enkele tip meer te missen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen