“Ik kocht voor € 86.000 een appartement aan zee in Spanje”

Renée is sinds vorige week de trotste eigenaar van een appartement in Spanje. Ze vertelt de financiële details en verwondert zich over het enorme prijsverschil met Nederland.

Het was een beetje een abstract gebeuren: de sleuteloverdracht van ons studiootje in Spanje. We waren er namelijk niet zelf bij. We hadden iemand daar een machtiging gegeven. Zij tekende dus voor ons. We wisten een tijd: 10.30 uur. Dan zou het ons eigendom worden.

Heerlijk plekje

Mijn man en ik zijn nu eigenaren van een klein appartementje in Spanje. In de regio Almeria, direct aan het strand. Het is niet meer dan zo’n 30 vierkante meter groot, maar een heerlijk plekje. Denk nu niet dat we daar elke zomer gaan bivakkeren. We kochten het om iemand te helpen, die er nu in verblijft en wat huur betaalt. Fijn dat we dat konden doen.

Wat ook fijn is, is dat we de aankoop uit eigen zak konden betalen. Daar kon ik tien jaar geleden alleen maar van dromen, toen we nog diep in de schulden zaten. Zo zie je maar dat hard werken, budgetteren, niet steeds maar groter, beter en meer willen, uiteindelijk zijn vruchten afwerpt.

Huizenprijzen Spanje

Maar, laten we eerlijk zijn, het helpt ook dat de huizenprijzen in Spanje véél lager liggen. Het appartement dat we kochten ligt in een gewild toeristengebied, met het terras direct aan het strand. Je loopt zo naar de zee. Waardevol plekje, zou je zeggen. En toch konden we het kopen voor € 86.000. Daar kwam nog zo’n 10% bovenop voor belastingen en andere bijkomende kosten. Alles bij elkaar was het € 94.000. Voor Nederlandse begrippen is dat bizar weinig geld.

Spanje is goedkoper

Waarom vertrekt niet iedereen naar Spanje, zou je bijna zeggen. Niet alleen de huizen zijn betaalbaarder, ook boodschappen, verzekeringen, benzine en horeca zijn lager geprijsd. De energierekening van het studiootje dat we kochten was de laatste maanden zo’n € 10 per maand. Alleen een beetje stroom om te koken en de ventilator te laten draaien.

Een salaris waar je hier amper van kan rondkomen, biedt je daar de kans om te leven als een god in Spanje. Ze hebben daar natuurlijk ook gewoon wifi. Je zou dus prima in Spanje ‘vanuit huis’ kunnen werken.

Verhuizen

We klagen in Nederland veel over hoe duur alles is geworden. En dat is het ook. Toch trekken we niet massaal naar Spanje. Ik zelf ook niet en daar heb ik allerlei legitieme en minder legitieme redenen voor. Zoals dat mijn kinderen het fijn hebben op school, dat we de taal niet kennen en gewoon dat het spannend is.

Maar weet in ieder geval dat je een optie hebt. Het betaalbare Spanje. Voor zo’n € 90.000 scoor je een huisje aan zee. Was je gulden vroeger een daalder waard op de markt? Dan is je euro nu het dubbele waard in Spanje.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop