“FIRE: Als ik wil, kan ik vandaag nog stoppen met werken”

Renée (38) is FIRE. Dat betekent dat ze genoeg geld heeft om, als ze wil, vandaag te stoppen met werken. Spoileralert: dat doet ze dus niet. Ze vertelt hoe ze dat in zo’n vijftien jaar tijd voor elkaar kreeg en wat het nu voor haar verandert.

Ik vind het best spannend om op te schrijven. Maar ik doe het gewoon. Als mijn man Kasper en ik zouden willen, zouden we vandaag kunnen stoppen met werken. Wanneer we zuinig aan doen, kunnen we met het geld dat we nu hebben, de rest van ons leven doen. Dat is natuurlijk geweldig. Het komt niet uit de lucht vallen, het is iets waar we een kleine vijftien jaar aan hebben gewerkt.

Wat kan er beter?

Het begon voor ons allemaal jaren geleden. Mijn man en ik leerden elkaar kennen in een periode waarin het mij financieel niet bepaald voor de wind ging. We verdienden beide een prima inkomen in de media, maar ik had ook een flinke schuld. Bijna € 40.000, omdat ik mijn huis na een relatiebreuk wilde verkopen in een periode dat de huizenprijzen volledig ingestort waren. De eerste keer dat ik echt in mijn financiën dook – wat geef ik uit, wat komt er binnen, wat kan er beter? – was toen.

Helemaal vrij

In zo’n drie jaar tijd loste ik samen met mijn vriend – nu man – bijna € 40.000 af. Iets wat ik zelf nooit had verwacht. We skipten de dure dinertjes bij de plaatselijke Italiaan. We maakten het in plaats daarvan thuis gezellig. En zelfs toen daar een baby van kwam, bleven we op de centen letten. Hij kwam niet tekort, hoor. Maar zijn co-sleeper kwam wel van Marktplaats. Hij was vijf maanden oud toen we het huis eindelijk verkochten en dat zonder restschuld. Alles was afbetaald. We zeiden tegen elkaar: we zijn weer vrij, nu gaan we ook alles uit het leven halen. En een paar weken later verhuisden we naar Curaçao. Want dromen najagen bleven we altijd doen.

Nooit meer terug

We zijn nooit meer teruggegaan naar alles wat er binnenkwam, uitgeven. We bleven sparen, we gingen beleggen, aflossen op ons huis. Het werd een sport. En toen ik voor het eerst las over FIRE, wat staat voor Financial Independence, Retire Early, wist ik: dat is waar wij voor gaan. De ultieme vrijheid. Een pot met geld verzamelen waardoor je eerder dan Rutte het een goed idee vindt, zou kunnen stoppen met werken. Niet omdat ik mijn werk stom vond – ik HOU van mijn werk – wel omdat het toch geweldig is om op een gegeven moment gewoon te kunnen besluiten: nu wil ik iets heel anders, nu wil ik stoppen, nu wil ik minder. Misschien wil ik wel stucadoor worden of kunstenaar. Geld geeft nu eenmaal vrijheid.

Grote en kleine stappen

Fast forward naar nu. We zijn er. Het doel is bereikt. De hypotheek is bijna afgelost, we hebben een bedrag aan belegd geld, geld in het bedrijf en spaargeld. Het is uiteindelijk een combinatie geweest van grote stappen en kleine stappen. Elke maand een (klein) bedrag aflossen op de hypotheek leek geen deuk in een pakje boter te slaan, maar doe het tien jaar en dan is er bijna geen boter meer over. Besparen, sparen, beleggen, aflossen, meer verdienen. Natuurlijk hielp een eigen bedrijf beginnen ook. Al betekent dat absoluut niet dat FIRE niet bereikbaar is voor mensen in loondienst. Dat idee heerst wel eens. Ook dat dit alleen kan met hoge inkomens. Dat hadden wij die eerste jaren als zzp’ers echt niet.

Op je 65e stoppen

FIRE hoeft ook niet te betekenen dat je dit al op je 38e bereikt, zoals ik doe. Het kan ook op je 65e stoppen met werken zijn, in plaats van op je 70e. Kijk vooral naar wat er binnen jouw situatie mogelijk is. Elke keer wanneer ik in het leven een doel ambieer en bereik (hoera!) blijkt weer: de weg er naartoe is boeiender dan het doel bereiken zelf. Ons leven verandert er praktisch niet zo door. We blijven gewoon werken. Maar in mijn hoofd betekent het wel veel. De ultieme vrijheid is er nu. We moeten nooit meer werken voor het geld, alleen maar omdat we het graag willen. Omdat het ons blij maakt. En dat is toch wel heel luxe en fijn.

Renée schrijft een tweewekelijkse nieuwsbrief over haar reis naar FIRE. Gratis en voor niets. Laat je mailadres achter en ontvang deze inspirerende mails voortaan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop