Karin: “Mijn vriend geeft echt teveel geld uit om onze spaardoelen te halen”

Karin is heel gemotiveerd om haar spaardoelen te behalen. Maar haar vriend geeft de laatste tijd wel veel geld uit. Meer dan Karin lief is.

Wie financieel vrij wil worden heeft een lange adem nodig, moet gemotiveerd zijn en discipline hebben. Dit is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van wat je doel is, hoeveel geld er binnenkomt en of je van nature een big spender of al enigszins zuinig bent.

Ik ben altijd al vrij zuinig en verantwoord met geld geweest. Ik hou niet van financiële risico’s nemen en het mag dan ook een godswonder zijn dat ik zzp’er ben geworden. Ik denk dat dit vooral met mijn opvoeding en het voorbeeld van mijn ouders te maken heeft. Zij zijn ook behoorlijke risicomijdend en hebben ons ingeprent dat we altijd genoeg spaargeld moesten hebben. Maar mijn vriend? Die is opgevoed met: zorg dat je veel verdient, zodat je veel dure spullen kunt kopen.

Hebberige aanval

Inmiddels heeft hij door veel te lezen over financieel vrij worden, die mentaliteit losgelaten. Hij is tot de conclusie gekomen dat hij helemaal niet gelukkig wordt van dure spullen. Maar ja, af en toe heeft-ie een hebberige aanval. Zo hebben we sinds een paar maanden € 500 per maand extra te besteden. En tikten we afgelopen tijd wat spaardoelen aan. En dat doet wat met je brein. Het zorgt ervoor dat we ons af en toe heel rijk voelen. Misschien iets te rijk.

Tablets en soundbars

Ik merkte direct dat hij losser werd met geld uitgeven. Ergens ook logisch: als ik vroeger op dieet was en mijn streefgewicht had behaald, ging ik daarna ook een paar Milka-repen achterover drukken om het te vieren. Ik merkte aan hem dat hij datzelfde gevoel had met ons doel om financieel vrij te worden. Ineens wilde hij een soundbar. Kocht hij drie (!) ventilatoren tegen de hitte á € 80 per stuk. Vond hij dat de kinderen een tablet van € 400 moesten hebben en begon hij over een vakantiehuisje kopen.

Nou vind ik een tweede huisje een briljant plan, maar ik vrees dat we daar financieel nog niet helemaal aan toe zijn. En een soundbar? Totaal onnodig. Bovendien als je het echt wilt: kijk eerst even of je ‘m tweedehands kunt scoren. Die drie ventilatoren had-ie makkelijk op Marktplaats kunnen vinden. Ook die tablet had een stuk goedkoper gekund.

Compromis

En dus kregen we ineens gelddiscussies, terwijl we dat al jaren niet meer gehad hebben. We zitten normaal gesproken altijd op één lijn. Ons gezamenlijke doel is namelijk FIRE worden. Maar ja, heb je wat doelen bereikt, dan vindt de één dus dat je best wat teugels kunt laten vieren, terwijl de ander het liefst met hetzelfde strakke geldregime zo doorgaat.

Inmiddels hebben we een soort compromis gesloten. Hij mag even genieten van het feit we flinke stappen vooruit hebben gezet en meer te besteden hebben. Maar bij alles wat hij wil kopen, ga ik eerst kijken of ik het tweedehands kan vinden. Te beginnen dus met een soundbar. Over een paar weken gaat de broekriem weer aan. Maar dan kan hij wel films kijken alsof hij in de bioscoop zit.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop