Wat is FIRE? De levensstijl die je rijk én vrij maakt

FIRE worden. Daar hoor je de laatste tijd veel over. Maar wat is FIRE worden eigenlijk? En heb je niet een heel saai leven als je dat wilt worden?

Renée is FIRE, schreef ze laatst. Dat betekent dat ze genoeg geld heeft om, als ze wil, vandaag te stoppen met werken. Maar laten we bij het begin beginnen: wat is FIRE? De term staat voor Financial Independence and Retire Early. In het Nederlands: financieel onafhankelijk, vroeg met pensioen.

Wat is FIRE?

Met financieel onafhankelijk zijn, wordt bedoeld dat je niet meer afhankelijk bent van een baan of van je bedrijf om rond te komen. Daardoor zou je vervroegd kunnen stoppen met werken. Of wat minder kunnen werken. Dat stadium bereik je door bijvoorbeeld zuinig te leven en een groot deel van je inkomen te sparen en te beleggen.

Hoeveel geld heb je dan nodig om FIRE te zijn? Stel dat je vanaf je 67e pensioen krijgt dat via je werk is geregeld, plus AOW. Maar dat jij al twintig jaar eerder wilt stoppen met werken, dus als je 47 bent. Je bent gewend om € 2.000 per maand uit te geven. Dat is € 24.000 per jaar. Dan heb je dus 20 x € 24.000 nodig. Dat is € 480.000. Dat is een flinke smak met geld.

Ook beleggen

Het wordt makkelijker om dat bedrag te bereiken als je niet alleen spaart, maar ook belegt. Op spaargeld krijg je een klein beetje rente. Op beleggen is het rendement vaak groter, al is dat natuurlijk niet gegarandeerd. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar wanneer je het lang doet is de kans groot dat je er meer ‘winst’ mee maakt dan met sparen.

We gaan even uit van een rendement van 4% per jaar op je beleggingen. Stel, je zou dan de helft van je inkomen maandelijks inleggen (€ 1.000, in dit voorbeeld). Dan zou je binnen vijftien jaar al € 234.539 kunnen hebben. Een behoorlijk bedrag. Als je een minder groot deel inlegt, duurt het natuurlijk langer. Benieuwd hoeveel jouw inleg waard zou kunnen worden? Bereken het met deze tool.

Waarom besparen?

Je bereikt je FIRE-doel sneller als je ook bespaart. Veel mensen die FIRE willen worden, leven zo zuinig mogelijk of zo zuinig als ze willen. Dat doen ze omdat het mes dan aan twee kanten snijdt. Door te besparen, houden ze meer geld over om te sparen en te beleggen. Zo bereiken ze hun doel eerder.

Maar zuinig leven heeft nog een voordeel. Als jij gewend bent om van € 1.500 te leven in plaats van van € 2.000 heb je dus € 500 per maand minder nodig op het moment dat je wilt stoppen met werken. Dan heb je ineens nog maar € 360.000 nodig om twintig jaar mee te overbruggen. Nog steeds veel, maar al heel wat minder.

Houd dus je kosten zo laag mogelijk en minimaliseer je vaste lasten. Los bijvoorbeeld je hypotheek af, zodat je die kosten later ook niet meer hebt.

Geef je geld bewust uit

Veel mensen die FIRE willen worden, willen niet per se zo snel mogelijk stoppen met werken. Ze hebben heus niet allemaal een hekel aan hun baan. Maar ze willen wel die keuze hebben. Of ze willen de vrijheid hebben om een sabbatical te nemen of een carrièreswitch te maken, zonder zich zorgen te maken over geld. Als je genoeg geld achter de hand hebt, zijn dat soort beslissingen een stuk minder spannend. Het gaat ze dus vooral om de vrijheid die geld kan geven. En om het gevoel van autonomie en controle.

Daarnaast genieten veel mensen van de reis ernaar toe. Ze vinden het leuk om – misschien samen met hun partner – een groot project te hebben met een (financieel) doel. Ze vinden het leuk om te puzzelen met het huishoudboekje, te kijken hoe ze kunnen besparen en zo min mogelijk geld uit kunnen geven aan dingen die ze dat niet waard vinden.

Gratis tips

Wil je meer weten over FIRE worden? En tips om dat zo snel mogelijk te bereiken? PorteRenee’s Renée (inmiddels FIRE, maar nog elke dag hard aan het werk) start binnenkort met een wekelijkse nieuwsbrief over haar reis naar FIRE. Gratis en voor niets. Laat je mailadres achter en ontvang deze inspirerende mails voortaan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek