Karin: “Deze dingen leveren we in om financieel onafhankelijk te worden”

Karin en haar vriend willen financieel onafhankelijk worden. Daarom moeten ze keuzes maken niet. Ze kunnen niet meer zo makkelijk geld uitgeven als vroeger. Maar is dat erg?

Wij wonen nog steeds in ons eerste koophuis dat we kochten van onze starterssalarissen. Inmiddels verdienen we allebei een stuk meer en zouden we prima een groter huis kunnen kopen. Toch doen we dit niet. We vinden het heerlijk om lage hypotheeklasten te hebben. Op die manier kunnen we ons geld aan andere zaken besteden en veel sparen en beleggen.

Zo kunnen we uiteindelijk zelf (grotendeels) bepalen hoe we onze dagen spenderen. Bijvoorbeeld aan een slechter betaalde, maar wel léukere baan, aan meer vrije tijd of wellicht in de toekomst aan een tweede (vakantie)huisje. Die keuzevrijheid is ons meer waard dan een groot huis. Dat geldt trouwens niet alleen voor een huis, maar voor meer dingen.

Vliegvakanties naar het buitenland

Ooit gingen we ieder jaar met het vliegtuig naar het buitenland op vakantie. We wilden tenslotte mooi weer en nieuwe landen en culturen ontdekken. Ergens verlang ik nog regelmatig naar mooie Griekse eilanden met helderblauw water of hoge Zwitserse bergen met prachtig uitzicht. Toch hebben we de keuze gemaakt om dit voorlopig niet te doen. Ten eerste kost het hartstikke veel geld met – inmiddels – twee kleine kinderen erbij.

Daarnaast is het een hoop gedoe. De kids vermaken zich eigenlijk veel beter op een camping in eigen land met andere kindjes. Hierdoor kunnen wij ook eens een boek lezen en écht vakantie vieren. We besparen dus flink wat geld én hebben veel meer het gevoel dat we zelf ook vakantie hebben.

Nieuw speelgoed aanschaffen

Toen onze oudste nog een dreumes of peuter was, waren we vrij makkelijk met speelgoed aanschaffen. Af en toe dachten we: hij kan wel weer wat nieuw vermaak gebruiken, en dan kochten we iets bij de lokale Intertoys. Superzonde! Op Marktplaats barst het van het tweedehands speelgoed. Kinderen zien het verschil natuurlijk niet eens en je bespaart ontzettend veel geld. Of het nu voor hun verjaardag is, zomaar of voor Sinterklaas: ik koop het tegenwoordig altijd tweedehands. Fijn voor degenen die hun zolder willen opruimen en fijn voor ons om geld te besparen.

Veel (fast) fashion kopen

Tijdens mijn studententijd en met name in het begin van mijn werkende leven kon ik veel geld uitgeven aan kleding. Af en toe aan iets heel duurs, maar vaak aan fast fashion. Een H&M’etje hier, een Primarkje daar. Werd ik er echt gelukkig van? Nee. De kleding was misschien goedkoop, maar omdat het snel lelijk werd, moest ik ook steeds nieuwe kleding inslaan.

Inmiddels weet ik dat ik niet gelukkig word van veel kleding. In plaats daarvan sla ik liever een paar kwalitatieve, tijdloze items in en pot ik het geld wat ik ermee bespaar lekker op. (Tip: als je eenmaal weet welk merk fijn is en goed past bij jouw smaak en figuur, kun je eens op Vinted kijken of je het tweedehands kunt scoren.)

Uit eten gaan

Ook uit eten gaan was vroeger een hobby. Niet in de laatste plaats, omdat ik een hekel heb aan koken en het ook niet zo goed kan. Maar wat blijkt? Als je maar vaak genoeg oefent, word je er vanzelf beter in – en wordt het ook nog leuker. Bovendien zijn de horecaprijzen flink gestegen en met z’n vieren tikt dat al snel aan.

Dus maken we het wat vaker thuis gezelliger. Met kinderen pannenboeken bakken in plaats van naar het pannenkoekenhuis of in de zomer wat vaker de barbecue aan. Willen we quality time met z’n tweeën? Dan sturen we de kinderen na een broodje knakworst naar bed en gaan wij vervolgens samen wat eten bestellen (is toch goedkoper dan uit eten) of koken we samen. Scheelt ook weer oppaskosten.

Nieuwe gadgets kopen

De nieuwste iPhone, een trendy smartwatch: ik koop het allemaal niet. Het kost bakken met geld en het zorgt er daarnaast voor dat ik nóg vaker naar beeldschermen tuur. Ik ga daarom tegenwoordig vrij gadgetloos door het leven. Ik heb alleen een oude smartphone en een tablet die we voor de kinderen gebruiken. Muziek vind ik leuk, maar heb ik speakers nodig door de hele kamer om ervan te kunnen genieten? Nee joh!

Een smart home vind ik hartstikke gaaf, maar heb ik het nodig voor een comfortabel leven? Zeker niet. Want weet je wat het met gadgets is? Er komt altijd weer een nieuwe versie uit. Een betere. Een mooiere. En voor je het weet geef je er honderden euro’s per jaar aan uit.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop