Inflatie: zo hou je ‘m zoveel mogelijk buiten de deur

De inflatie is hoog. Dat betekent dat je geld rap minder waard wordt. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten, dus geven we je tips om die inflatie zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Je ontkomt er niet aan. Niet om je meteen te ontmoedigen, maar we hebben allemaal last van de snel stijgende inflatie. Vorig jaar was de gemiddelde inflatie 10 procent. Een inflatie van 10 procent betekent dat je geld 10 procent minder waard wordt. Hetzelfde bedrag staat nog op je rekening, je koopt er alleen 10 procent minder voor. Je geld wordt dus letterlijk minder waard.

Ook dit jaar hebben we nog te maken met inflatie. De cijfers gaan iets omlaag, maar we blijven die inflatie voelen in onze portemonnee. De prijs van boodschappen, bijvoorbeeld. Die ligt nog 10 procent hoger dan een jaar geleden.

Misschien haal je nu je schouders op. Ach, die 10 procent. Maar let wel, als dit een paar jaar aanhoudt, ben je zo tientallen procenten van de waarde van je geld kwijt. Ai! Dat is niet waar je zo hard voor hebt gespaard.

Je ontkomt niet aan inflatie. Maar er zijn wel manieren om het effect zo klein mogelijk te maken. Renée geeft 13 tips.

Inflatie: 13 tips

Tip 1: Vraag om meer salaris. Het is heel normaal dat je, wanneer de levenskosten zo hard stijgen, bij je werkgever aanklopt voor een correctie in je salaris.

Tip 2: Geen werkgever die mee wil werken? Ga dan op zoek naar andere manieren om je inkomsten aan te vullen. Bijvoorbeeld met een side hustle. Of – kan natuurlijk ook – ga op zoek naar een werkgever die je beter wil betalen. De arbeidsmarkt is er naar.

Tip 3: Plannen helpt voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor een dienst of product. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen. Door die goed te plannen, bespaar je echt een hoop geld. Zomaar iets in je karretje gooien, is in deze tijden een duur geintje.

Tip 4: Ken de vaste aanbiedingen. Bij ons in het dorp tank je bijvoorbeeld op donderdag flink goedkoper. Maak gebruik van dit soort acties. Zet het in je agenda. Ook hier geldt: plannen.

Tip 5: Laat niet onnodig veel geld op je spaarrekening staan tegen een te lage spaarrente. Dat geld heeft het meeste last van de inflatie. Doe er liever iets mee dat nog wat rendement oplevert. Bijvoorbeeld beleggen, investeren, meer spaarrente scoren of investeren in het verduurzamen van je huis.

Tip 6: Durf ook in jezelf te investeren. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen. Je geld staat te verdampen op je spaarrekening. Door het te gebruiken om meer kennis te vergaren, zie je je investering hopelijk indirect terug in een hoger salaris.

Tip 7: Wanneer prijzen stijgen, is het maken van vaste prijsafspraken gunstig. Zo weet je zeker dat de prijs niet nog hoger wordt. Denk aan abonnementen en contracten voor kosten die je sowieso moet maken. Bijvoorbeeld je internet- en tv-abonnement. Check goed de voorwaarden. Daar moet dan wel staan dat ze het bedrag niet zomaar mogen verhogen.

Tip 8: Inflatie betekent dat dingen duurder worden. Dus is het geen gek idee om een voorraadje aan te leggen van wat je echt gebruikt en houdbaar is. Kies voor producten die makkelijk te bewaren zijn, vrij prijzig (effect inflatie is dan groter) en lang goed blijven.

Tip 9: Zoek alternatieven voor producten die je echt te duur vindt worden. Gaat de prijs van je favoriete sneakers door het dak? Probeer eens een betaalbaarder merk. Inflatie is geen grap en je zult toch ergens concessies moeten doen. Zoek vooral de zaken die niet echt voelen als inleveren, en waarbij het alternatief dus ook helemaal prima is.

Tip 10: Inflatie is niet fijn, maar het heeft ook een voordeel. Schulden worden net zo goed minder waard. Zeker wanneer salarissen gaan stijgen door de inflatie, wordt het makkelijker om schulden af te betalen. Iets om even rekening mee te houden.

Tip 11: Je kunt met sommige uitgaven ook wachten. Het kan best dat deze inflatie tijdelijk is en straks weer wegebt. Jammer als je dan net een auto hebt gekocht op het hoogtepunt van de prijzen. Check bij grote aankopen vooral even wat inflatie de laatste tijd met de prijzen heeft gedaan. Dan is het aan jou of je wilt wachten of niet.

Tip 12: Als je geld op je spaarrekening toch vanzelf minder waard wordt, kun je nadenken over doneren. Dan kunnen goede doelen in ieder geval wat slims en goeds met je geld doen.

Tip 13: Je denkt nu misschien: ik ga helemaal niet meer sparen. Met zo goed als geen spaarrente en flinke inflatie, zou ik wel gek zijn. Toch zou ik je juist adviseren om een noodbuffer aan te leggen. Wanneer prijzen nog harder stijgen, is het goed om geld achter de hand te hebben waar je meteen bij kan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop