5 minuten werk: flink meer spaarrente scoren

Een nieuwe spaarrekening met een hogere spaarrente openen levert meteen geld op. Toch blijven de meeste mensen zitten waar ze al zaten. Renée verwondert zich hierover en probeert bezwaren en angsten weg te nemen: “Dit geld ligt gewoon voor het oprapen.”

Ten tijde van het schrijven van dit artikel bieden grootbanken een rente van rond de 1,25 á 1,5% aan. Elders kun je zo 2,5 á 3% scoren. Toch blijft het grootste deel van Nederland zitten waar ze al jaren zitten. Waar ze misschien zelfs van hun ouders hun allereerste spaarrekening kregen, als kind. We fietsen wel om voor een aanbieding op een pak suiker (bijvoorbeeld), maar ons spaargeld verhuizen en bijna twee keer zoveel rente krijgen, vinden we blijkbaar ingewikkelder of spannender.

Hoeveel scheelt het?

Is het wel de moeite, vragen veel mensen zich af. Laten we het eens uitrekenen.

Bij een spaarrente van 1,5%, levert een spaarsaldo van € 10.000 na één jaar € 150 op. Na vijf jaar is dat € 772. En na tien jaar sparen hebben we € 1.605 aan rente verdiend.

Krijg je 3% spaarrente? Na één jaar levert die € 10.000 op je spaarrekening je al € 300 op. Na vijf jaar is dat € 1.593 en na tien jaar € 3.439. Het verschil is € 150 (na één jaar), € 820 (na vijf jaar) en € 1.834 (na tien jaar). Best de moeite waard, toch?

Zijn er redenen om níét over te stappen?

Verandering is spannend, dat snap ik. Op Instagram kreeg ik veel vragen van volgers, waaruit ik kon opmaken wat ze tegenhield om voor meer spaarrente te kiezen. Ik zet de meest gehoorde redenen op een rij en ontkracht ze meteen maar.

1. Het is veel werk
Nee hoor. Het kan binnen vijf minuten gefikst zijn. Je zegt je oude spaarrekening op. Meestal maken ze het geld dat erop staat dan automatisch over naar je betaalrekening. Je opent een nieuwe spaarrekening en maakt het geld over naar die nieuwe spaarrekening. Afhankelijk van hoe snel je nieuwe bank de aanvraag verwerkt, kan het binnen vijf minuten gedaan zijn.

2. Dan moet ik van alles regelen
Ook niet zo. Via je betaalrekening lopen misschien automatische incasso’s en andere financiële verplichtingen waarvan je een rekeningnummer zou moeten wijzigen. Dat geldt niet voor een spaarrekening. Behalve het eventueel sluiten van de spaarrekening (vaak één druk op de knop) en het openen van de nieuwe rekening, komt er geen geregel bij kijken. Je hoeft je ‘oude’ spaarrekening dus niet te sluiten, je kunt ook een extra spaarrekening bij een andere bank openen.

3. Dat mag vast niet zomaar
Veel mensen vroegen me of ze hun spaargeld wel zomaar bij hun huidige bank weg mogen halen. Maar hallo, dat geld is gewoon van jou, hè? En dat blijft het ook. Je mag daarmee doen wat je wilt, zolang het legaal is.

4. Een gratis spaarrekening: dat kan niet best zijn
Veel spaarrekeningen die een hogere rente bieden, zijn gratis. Het verdienmodel is dat zij met dat geld weer geld kunnen ‘maken’. Zo werkt dat bij iedere bank. Daarom krijg je ook rente. Een gratis spaarrekening is dus niet een indicatie dat er iets geks aan de hand is.

Welke bank geeft meer spaarrente?

Oké, angsten uit de weg geruimd. Welke banken zijn nu een goede optie. Duik er vooral even in en bekijk de voorwaarden goed. Om je te helpen, hebben we dat al voor je gedaan. In dit artikel tippen we een aantal banken waar wij goede ervaringen mee hebben en benoemen we eventuele haken en ogen. Lees het goed door en kies vooral voor een partij die een goed aanbod heeft. Dan gaat jouw spaargeld eindelijk krijgen waar het recht op heeft: een goede, competitieve spaarrente.

En nu we het toch over sparen hebben. We krijgen vaak de vraag: hoeveel geld moet ik nou als buffer hebben? In de video hieronder beantwoord ik die vraag voor je.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen