Boodschappen worden steeds duurder: is hamsteren slim?

Voor een volle boodschappenkar betaal je steeds meer. De prijzen blijven maar stijgen. Is een beetje inslaan, hamsteren dus, een slimme manier om geld te besparen? Wij rekenen het voor je uit.

Ik vind het fijn om een voorraadje te hebben. Met van alles. Zelfs als ik een spijkerbroek-die-perfect-zit vind, koop ik er ’t liefst twee. Toiletspullen hamster ik altijd bij een aanbieding, zoals 2 + 2 gratis. Dan heb ik er vier en kan ik weer even voorruit. De laatste tijd zijn boodschappen flink duurder geworden. Ik merk het ook in mijn eigen portemonnee. Worden boodschappen nóg duurder? Dan is een voorraadje aanleggen misschien wel slim. Maar eerst even wat uitleg.

Wat doet inflatie met je kassabon?

Als prijzen stijgen, noemen we dat inflatie. Het gaat dan niet om één of twee losse producten, maar om het algemene prijspeil. Vorig jaar was de inflatie heel hoog. De prijzen stegen sneller dan wat gangbaar is, met gemiddeld zo’n 10%. Ook dit jaar bleven boodschappen maar duurder worden. En dat voel je in je portemonnee.

Reken maar uit:

Stel, de inflatie is 5%. Je bent dan gemiddeld 5% duurder uit. Eerder betaalde je bijvoorbeeld voor een volle boodschappenkar € 100. Door die prijsstijging betaal je voor precies dezelfde producten € 5 meer. En ben je dus € 105 kwijt. Je kunt door inflatie dus met hetzelfde geld minder kopen.

Nu hamsteren, later profiteren?

Wordt alles duurder? Dan is het misschien slim om nu alvast dingen in huis te halen. Voordat ze nóg duurder worden. Het kan voordelig zijn, maar doe het met mate. Je huis tot de nok volstoppen met boodschappen slaat nergens op. En werkt averechts. Gaat iedereen als een gek hamsteren? Dan krijgen we dezelfde situatie als in ’t begin van de coronacrisis: lege schappen en karren vol wc-papier.

Vraag en aanbod. Dat bepaalt de prijs. Verandert iedereen in gretige hamsters? Dat verstoort de marktwerking. En zo kan de prijs zelfs verder omhoog gaan. Dat willen we niet.

Baal je ook zo van je te hoge boodschappenbudget? Je leert honderden euro’s per jaar besparen met onze online Budget Boodschappen Cursus. De cursus kost € 89 en bestaat uit vijftien lessen waarin we je álles leren om flink te besparen op je boodschappen. Bijna 10.000 mensen gingen je voor. Doe je ook mee?

Financieel bewust hamsteren

Pas dus op voor onbewust hamsteren. Een voorraad aanleggen uit angst, hamsteren om het hamsteren of geld uitgeven omdat het zo’n mooie aanbieding is. Meestal is dat niet voordelig. En ben je juist duurder uit.

Bewust hamsteren kan wel slim zijn. Kijk vooral naar wat je écht nodig hebt. Door dat groot in te slaan (het liefst ook nog met wat korting) kun je op de lange termijn besparen. Kies vooral voor houdbare producten, zoals wasmiddel.

We maken een simpel rekensommetje:

Stel, je hebt elke twee maanden een fles wasmiddel nodig. Die kost € 7. Met een inflatie van 5% wordt zo’n fles € 0,35 duurder. Dus € 7,35.

Koop je nu wasmiddel voor het hele jaar? Dat kost je in ons voorbeeldje nu € 42. Na de inflatie van 5% zou dat € 44,10 zijn. Met een jaarvoorraad wasmiddel in huis halen, bespaar je dus € 2,10. Aan jou om te bepalen of dat de moeite waard is.

Het gevaar van een volle voorraadkast

Hamsteren vergt wel wat discipline. Heb je een volle voorraadkast? Dan is de kans groot dat je méér gaat eten. Zo is je voorraad sneller leeg. Gevolg? Een extra rondje door de supermarkt. Tja, dan schiet het niet op.

Zeker snoep, chocola, koekjes en chips zijn niet veilig in de voorraadkast. Tenminste, voor mij niet. Hoe meer er is, hoe meer ik eet. Heb ik drie repen ‘karamel zeezout chocolade’ liggen? Dan heb ik echt geen ruggengraat. Dag chocola, hallo extra kilo’s. Voor niks gehamsterd.

Kijk naar je eigen lijstje en budget

Wil je besparen door nu een extra voorraad in te slaan? Pak er een kassabon bij en kijk wat je normaal koopt. Sommige producten kun je niet hamsteren, zoals verse groenten en fruit. Die zijn dus niet interessant. Maar houdbare producten kunnen prima een tijdje in de voorraadkast liggen.

Nu je weet wat je kunt hamsteren, kijk je naar de prijzen. Wat betaal je normaal? Stel, je geeft elke maand € 10 uit aan spaghetti. Dan is dat je budget zonder aanbieding. Is de spaghetti nu 1+1 gratis? Voor die € 10 koop je dubbel zoveel spaghetti. En hoef je de maand erna geen spaghetti te kopen. Onthoud dat, want koop je in die maand toch spaghetti, dan heb je veel te veel en betaal je ook onnodig veel.

Bij elke hamster-aankoop vraag je jezelf af: heb ik hier al genoeg voorraad van? En is het nu nodig om het te kopen of kan ik beter wachten op de volgende aanbieding? Zo leg je een financieel bewust voorraadje aan.

Hamsteren is slim als je producten inslaat die lang goed blijven, die je niet gelijk op wilt eten en die als je ze groot inslaat ook écht goedkoper zijn. Kijk vooral naar je eigen lijstje en budget.

Naast hamsteren kun je ook een weekmenu maken om geld te besparen op je boodschappen. Hoe je dat slim doet? Dat laat Renée in de video hieronder zien. En als je dan toch een Instagram-reel aan het bekijken bent, kun je ons net zo goed gelijk even komen volgen om geen enkele geldupdate meer te missen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop