buffer opbouwen

Buffer aanleggen: met deze 5 tips is het zó gebeurd

Het opbouwen van een buffer is belangrijk. Maar hoe begin je hieraan? Ik geef je 5 tips om een vliegende start te maken.

Door Renée

Met een volle spaarrekening slaapt het net even wat lekkerder. Ik weet het uit ervaring. Ik werk als ondernemer, samen met mijn man. Er zijn duidelijk vette en minder vette tijden. Als ik geen volle spaarrekening had, zou ik geregeld in bed liggen woelen.

Fijn natuurlijk als je die buffer al hebt opgebouwd. Maar wat als je dat nog niet hebt? Als je daar nog aan moet beginnen of misschien al wel wat hebt staan, maar bij lange na niet genoeg? Een goede eerste vraag om jezelf te stellen is: Hoeveel buffer is genoeg? Het Nibud ontwikkelde een handige tool om dat voor jouw persoonlijke situatie uit te rekenen. Dat doe je hier. Misschien komt er een immens bedrag uit en ben je nu een beetje ontmoedigd. Niet wezen, hoor. Begin gewoon eens met je eerste € 1.000 aan buffer. Daarna zie je weer verder. Met kleine stapjes kom je uiteindelijk ook bij de finish.

Tijd om te beginnen aan het aanleggen van je buffer. Ik geef 5 tips.

Tip 1

Ik blijf het zeggen: creëer overzicht in je inkomsten en uitgaven. “Ik weet heus wel een beetje waar mijn geld naartoe gaat,” is niet genoeg. Je moet het zeker weten. En dat ontdek je maar op één manier: door het bij te houden. Iedere euro die je uitgeeft. Je kunt dit gewoon in je telefoon doen, maar uiteindelijk wil je er wel een overzicht van maken. Hoeveel geef je aan boodschappen uit? Aan kleding? Aan leuke dingen doen? Je maakt dat overzicht heel handig in één van de Excel-sheets in onze shop. Hierin verdeel je je uitgaven per categorie en krijg je automatisch te zien hoe je jouw geld uitgeeft. Dat ziet er ongeveer zo uit als hieronder. Check onze fijne Excel-sheet hier.

Tip 2

Nu ga je in je uitgaven op zoek naar posten die omlaag kunnen. Schroef het boodschappenbudget iets naar beneden, net als wat je uitgeeft aan kleding. Kun je kosten schrappen of oversluiten? Heb je die huistelefoon wel echt nodig? Of dat uitgebreide tv-abonnement? Vergeet ook je energierekening niet. Ik leg je hier uit hoe jij ook jouw energiekosten naar beneden kunt brengen. En het verschil? Dat gaat natuurlijk richting je spaarbuffer.

buffer opbouwen

Tip 3

Stel voor het bedrag dat je hebt kunnen besparen een automatische incasso in. Die schrijft op de eerste van de maand dit bedrag automatisch over naar je spaarrekening. Het liefst een rekening bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt. Anders is geld opnemen net even te makkelijk en verleidelijk.

CHECK OOK:  Janke op weg naar financiële onafhankelijkheid: Is die budgetsupermarkt nou écht goedkoper?

Tip 4

Meevallers gaan linea recta naar je bufferrekening. En wat dacht je van kosten die wegvallen, bijvoorbeeld omdat je kind niet meer naar het kinderdagverblijf gaat maar naar school. Of omdat je – hoera! – een lening hebt afbetaald. Geef dat geld meteen een bestemming: namelijk je spaarrekening.

Tip 5

Als je straks een flinke spaarpot hebt, is het misschien verleidelijk dat geld uit te geven. Daar is dit geld niet voor. Dit gaat je door financieel en economisch moeilijke tijden brengen. We weten nog niet hoe groot de gevolgen van corona zullen zijn, maar met een flinke buffer kun je ze in ieder geval beter aan dan zonder. Maak met jezelf of je partner afspraken over waar dit geld voor bedoeld is. Ga je er reparaties aan je auto van betalen? Of is het alleen voor als jij of je eventuele partner zijn/haar werk verliest? Spreek duidelijk af wat eronder valt en wat niet, om zo discussie te voorkomen.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.