Besparen op je boodschappen? Met deze tips lukt het, zélfs met die hoge prijzen van nu

Het geld vliegt onze portemonnee uit in de supermarkt. Dat kan minder, echt waar. We geven je achttien tips om minder uit te geven aan boodschappen, zonder dat je minder lekker gaat eten.

Ik was zo iemand die vier keer per week naar de winkel ging. Even dit, even dat. Elke keer was ik minimaal € 20 kwijt. Door al die kleine boodschapjes had ik geen inzicht in wat we nou eigenlijk uitgaven aan boodschappen. Wel merkte ik dat er veel minder gespaard werd dan ik wilde.

Toen ik mijn rekenmachine erbij pakte en het eens uitrekende, schrok ik me een ongeluk. Sommige maanden ging er wel € 800 naar onze plaatselijke Appie.

Dus de afgelopen jaren sloeg ik aan het besparen. Ik heb nu een wekelijks boodschappenbudget van € 100. Daar lukt het tot nu toe prima mee. Dat betekent dat ik nu minder uitgeef dan jaren geleden, ondanks de gestegen prijzen.

Dit zijn mijn 18 gouden tips om te besparen op je boodschappen

Plan je maaltijden voor de hele week

Dan klinkt misschien niet zo spontaan als je zou willen leven, maar dit scheelt echt het meeste geld. Daarnaast scheelt het ook een hoop tijd, want je hoeft maar één keer boodschappen te doen.

Ga één keer per week naar de winkel

Dan kun je halverwege de week eventueel nog een keer terug voor vers fruit en groente. Ga dan wel met een boodschappenlijst waar je je aan moet houden. Zie volgende punt.

Check de aanbiedingen, maar laat je niet gek maken

Krijg je bij Albert Heijn de tweede gratis? Dan is dat een topaanbieding. Maar wel alleen als het om producten gaat die je toch al nodig had of veel gebruikt. Extra kopen omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alleen maar duurder.

Kies één winkel met de beste aanbiedingen

Allerlei supermarkten afgaan, op zoek naar de beste koopjes. Dat kan. Maar ik doe dit niet en bespaar toch flink. Tijd is ook geld en bovendien: als je met de auto gaat, kost het je ook nog benzine. Ik kies één winkel met de beste aanbiedingen en bouw mijn maaltijden daar omheen.

Betaal je boodschappen contant

Zeker als je moeite hebt om het overzicht over je kosten te houden. Koop een pot en stop daar het geld in voor de boodschappen voor die week. Dat geld neem je mee en niet meer. Over je budget heengaan is dan gewoon geen optie meer.

Koop in wanneer het goedkoop is

Is er een goede aanbieding voor wc-papier? Dan koop je meteen tien pakken. Beetje een aanslag op je budget voor die week, maar de komende maanden bespaar je ermee.

Combineer ingrediënten

Zijn de tomaten in de aanbieding? Dan kun je die door de sla doen, er tomatensaus van maken, soep, een stoofpotje. Ingrediënten in meerdere recepten gebruiken doen ze in restaurants ook en het scheelt een hoop geld.

Doe alleen boodschappen

Zonder je kinderen dus. Anders gaat je hele wekelijkse budget op aan koek en snoep.

Kook zelf, warm niet op

Koken van scratch scheelt ontzettend veel geld. Draai je eigen gehaktballen, bijvoorbeeld. Dat bespaart je zoveel geld. Het enige wat je nodig hebt − buiten de eieren en de gehakt − zijn wat kruiden en paneermeel. Zo weet je ook nog eens precies wat erin zit. Dat geldt ook voor babyvoeding. Olvarit is niet blij met me, maar die potjes kosten je zo € 10 teveel per week. Dat is dik € 500 per jaar.

Check eerst wat je thuis nog hebt

Zo voorkom je ook dat je ongeopende spullen weg moet gooien. Zonde.

Avondeten over? Gooi het niet weg!

Aardappels kun je de volgende dag opbakken. Chili con carne rol je in een wrap met zure room en kaas. Denk creatief. Of je warmt het gewoon op in de magnetron als lunch de volgende dag. Dat is nog eens super easy besparen op je boodschappen.

Geef je kids geen liga’s en pakjes mee naar school

Dat is alleen maar slecht voor hun tanden. Kies liever voor vers fruit en water of limonade. Van het geld dat je hierdoor bespaart, neem je je hele gezin mee naar de Efteling. Veel leuker, toch?

Staar je niet blind op één winkel

We denken vaak dat bepaalde winkels goedkoop en andere duur zijn. Maar bijvoorbeeld bij Albert Heijn kun je ook prima budgetboodschappen doen. Gewoon goed kijken wat je in je karretje legt en je niet door A-merken laten verleiden.

Eet minder vlees

Lijkt me sowieso goed. En meer groente in plaats daarvan. Vlees is echt een van de duurste producten die ze in de winkel verkopen.

Laat je niet verleiden

En houd je aan je boodschappenlijstje. Klinkt simpel, is het vaak niet.

Check je bon

Heb je de korting waar je recht op had wel gekregen? Hoe vaak ik wel niet naar de servicedesk moet gaan om geld terug te vragen. Check zeker ook wat je betaald hebt voor producten met een kortingssticker, omdat ze niet lang meer houdbaar zijn. Die korting wordt ook vaak vergeten bij de kassa.

Neem de houdbaarheidsdatum met een korreltje zout

Bij vlees moet je oppassen, maar producten als hagelslag kun je prima na de houdbaarheidsdatum nog opeten. Vertrouw op je neus en ogen bij het beoordelen of het nog kan.

A-merken zijn niet nodig

Bij heel veel producten proef je het verschil écht niet. Oké, cola, dat is misschien één van de weinige dingen. De rest is prima te eten en drinken, wat mij betreft.

En reken dan na een maand nog eens uit hoeveel je uit hebt gegeven aan boodschappen. Wedden dat het heel wat geld scheelt? Succes!

Bonustippie: koop eens vaker groenten uit de vriezer. Want wist je dat groenten uit de vriezer net zo gezond zijn als de verse variant? En ze zijn veel goedkoper! In de video hieronder laat Joni het verschil in prijs zien.

Geïnspireerd? Volg ons dan op Instagram voor meer handige geldtips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!