Eigen koophuis: deze verzekeringen heb je nodig (en zo bespaar je daarop)

Je hebt een koophuis! Nou, daar mag je tegenwoordig mee in je handjes knijpen. We leggen uit welke verzekeringen je als huizenbezitter moet hebben en geven een gouden bespaartip.

Of je nu in je eerste of dertiende koophuis woont: gefeliciteerd. Jij bent een van de gelukkigen die het gelukt is om een huis te kopen. Misschien deed je dat al vijftien jaar geleden, misschien pas vorige maand. Hoe dan ook, bij het hebben van een koophuis komen wat verplichtingen kijken. Zoals verzekeringen. Maar welke daarvan heb je écht nodig? Wij vertellen het je in dit artikel. En delen een tip hoe je hierop kunt besparen, zodat je meer geld overhoudt om van je huis een thuis te maken.

Verplicht: opstalverzekering (woonhuisverzekering)

Alhoewel niet bij wet verplicht, is de opstalverzekering de enige verzekering die je als huizenbezitter in de praktijk moet hebben. Zonder deze verzekering krijg je namelijk geen hypotheek. Regel de opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, vóórdat je het definitieve koopcontract tekent. Want de hypotheekverstrekker gaat je hier geheid naar vragen.

Wat vergoedt deze verzekering precies? Nou, alle schade aan het huis zelf. Denk aan schade door bijvoorbeeld een lekkage, inbraak, brand, storm of overstroming. Check de polis van de verzekeraar goed voordat je ‘m afsluit, want niet alles is standaard verzekerd en het verschilt per verzekeraar wat vergoed wordt en wat niet. Wist je bijvoorbeeld dat er bij een verbouwing een beperkte dekking is bij schade? Vraag dit vooral na bij je adviseur.

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig

Bij het kopen van een huis is dus alleen een opstalverzekering écht verplicht. Maar er zijn nog wel wat andere verzekeringen die handig zijn om te hebben.

Inboedelverzekering

Hiermee verzeker je alle losse spullen ín je huis (en tuin). Bijvoorbeeld apparatuur, meubels en accessoires. Deze verzekering dekt in de meeste gevallen schade aan je inboedel door onder andere diefstal of brand.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld door jezelf, je partner, kind of huisdier. Maar ook door je huis. Stel, een dakpan valt naar beneden op een voorbijganger en die persoon loopt letsel op. Of je kind schopt een voetbal door de ruit van de buren. Dan kun je aanspraak maken op deze verzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Er zijn verschillende modules die je apart kunt afsluiten. Voor je koophuis is de module consument & wonen relevant. Extra belangrijk tijdens een verhuizing of verbouwing. Mocht er een conflict ontstaan met bijvoorbeeld een aannemer, dan krijg je met deze verzekering juridische hulp van juristen van de verzekeraar.

Of je krijgt dekking van de kosten van een juridische procedure. Stap je uiteindelijk naar de rechter? Dan vergoedt de verzekeraar de kosten in veel gevallen ook.

Hoe kun je besparen op verzekeringen?

Wat kost zo’n verzekeringspakket nou precies? Tja, dat loopt enorm uiteen. Je kunt honderden euro’s betalen, maar ook voor een paar tientjes klaar zijn.

Ken je verzekeringspartij Deck al? Zij werken met een verhoogd eigen risico, waardoor je waarschijnlijk veel minder premie betaalt. Je kunt kiezen uit een eigen risico van € 500, € 750 of € 1.000. Heb je schade? Dan betaal je eerst dit bedrag zelf, waarna de verzekering de rest vergoed. Een goede spaarpot achter de hand hebben, is dus slim.

Waarom werkt Deck met dit eigen risico? Nou, kleine schades behandelen kost veel geld. En er wordt veel gefraudeerd met deze kleine claims. Doordat Deck met een verhoogd eigen risico werkt, zijn kleine claims verleden tijd en kan de premie flink naar beneden. Toen ik zelf overstapte, bespaarde ik zo’n 60% op mijn premie. Terwijl de dekking hetzelfde bleef.

Wil je ook besparen op de verzekeringen voor je koophuis? Maak hier een berekening en check hoeveel jouw premie omlaag kan bij Deck.

Ook handig: overlijdensrisicoverzekering

En als laatste is er nog de overlijdensrisicoverzekering. Deze wordt soms ook door de hypotheekverstrekker verplicht. Met deze verzekering ontvangen jouw nabestaanden eenmalig een bedrag als jij overlijdt. Zo kan bijvoorbeeld je partner de weggevallen inkomsten opvangen en de hypotheek blijven betalen.

Dus of je nu nét in je eerste koophuis woont of al jaren op jouw eigen, fijne stekkie, check je verzekeringen eens. Waarschijnlijk kun je flink daarop besparen.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

Meer weten over Deck? In de video hieronder legt Renée meer uit over hoe deze verzekeringspartij werkt. De premie bij Renée daalde met zo’n € 60 per maand!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop