Renée kocht een bed van €8.000: “Het was iedere cent waard”

Enigszins naïef gingen Renée en haar man Kasper een nieuw bed kopen. Weg met het exemplaar van Ikea, op naar een écht goed bed. Dat viel iets duurder uit dan gepland, maar de goede nachtrust blijkt onbetaalbaar te zijn.

Op de weg van ons huis naar het dorp komen we altijd langs een beddenwinkel. We lachten vroeger altijd een beetje om de prijzen van de bedden. “Tuurlijk joh: € 8.000 voor een bed. Wie betaalt dat nou?” Niet wetende dat wij niet veel later zelf onze spaarrekening zouden plunderen voor exact zo’n bed.

Tip van de masseuse

We sliepen al jarenlang in een Ikea-bed. Lekker goedkoop, stevig matras erop en niets meer aan doen. Ik was de eerste die last van mijn rug kreeg. Ook mijn man Kasper begon kort daarna daarover te klagen. Waarschijnlijk was er niets mis met het bed zelf en kwam het meer doordat we geen 25 meer zijn. Toen ik bij de masseuse, die me van mijn rugklachten probeerde te verlossen, klaagde over de pijn, vroeg ze naar mijn bed. “Waar slaap je eigenlijk op?” Toen ik vertelde over ons wat oudere Ikea-bed, moest ze lachen. Dat had ze vaker gehoord. “Je spendeert zoveel tijd van je leven in je bed, daar mag je best wat geld aan uitgeven”, adviseerde ze. Ze had gelijk.

Vaarwel Ikea-bed

Eenmaal thuis stelde ik voor om een nieuw bed te kopen. Geen exemplaar meer van Ikea, maar zo’n écht bed. Het liefst eentje waar de leuning van omhoog kan. Heerlijk leek me dat. Lekker lezen in bed, zonder dat je de rest van de dag met rugpijn rondloopt. Mijn man was matig enthousiast. Maar na nog een paar slechte nachten ging ook hij overstag. We besloten wel vooraf een budget te stellen. Meer dan € 5.000 mocht het nieuwe bed niet gaan kosten. Met dat bedrag in gedachten gingen we op pad.

De moed zakte in de schoenen

Samen naar een grote beddenzaak in de buurt. Het ene bed zag er nog aantrekkelijker uit dan het andere. Toen we de prijskaartjes zo onopvallend mogelijk checkten, zakte de moed ons enigszins in de schoenen. Dat was niet helemaal binnen ons budget. Mijn man fluisterde in mijn oor: “Kunnen we die leuning die omhoog kan niet laten zitten?” Dat zou veel geld schelen, ontdekten we. Beteuterd keek ik hem aan. Ik zag mijn droom van de zaterdagochtend in bed met een krantje en eventueel een kind erbij, al uit elkaar spatten.

Budget bijstellen

Een verkoper bracht ons wat realiteitszin bij. Over prijzen en wat we daarvoor konden verwachten. De Auping-afdeling verlieten we dus maar snel. Te duur. Of te veel inleveren op mijn wensen. Uiteindelijk kozen we voor een bed van het merk Kuperus, met nieuwe hoofdkussens erbij. We moesten even proefliggen om te bepalen hoe dik het kussen moest zijn. De rest van de upsells waarmee de verkoper ons wilde verleiden, zoals een nieuw dekbed en prachtige dekbedhoezen, lieten we aan ons voorbijgaan.

Even slikken

We rekenden uiteindelijk zo’n € 8.000 af. En ja, dat was flink slikken. Ik moest me over het idee heen zetten dat we voor dat enorme bedrag heel veel andere geweldige dingen hadden kunnen doen. Een onvergetelijke reis maken, ons huis verder verduurzamen, sparen voor de studies van de kinderen. En ik moest ook even het idee loslaten dat er genoeg mensen in Nederland zijn voor wie dat geld een enorm verschil zou maken. En die zich zo’n aankoop als wij nu deden, misschien nooit zouden kunnen veroorloven. Ai.

Iedere cent waard

Met pijn in ons hart en portemonnee betaalden we de rekening. Maar werkelijk elke avond sinds we het bed binnenkregen, ben ik er dankbaar voor. Ik zeg het ook vaak tegen mijn man en hij tegen mij: wat een geschenk dat we hierin mogen slapen. Dat bed was echt iedere cent waard. En wat een verschil voor je lijf. De rugpijn is weg en we worden uitgerust wakker. Mits we op tijd naar bed gaan, natuurlijk. Elke zaterdagochtend zit ik met een krantje, met de leuning omhoog, lekker in bed te lezen. En ook wanneer de kinderen naar bed gaan, willen ze graag bij ons in bed lezen. Omdat dat zo lekker zit. Het enige nadeel van zo’n lekker bed: een hotel bezoeken is nooit meer zoals het was. Want thuis slaapt het altijd lekkerder.

Ken je de PorteRenee-podcast al? Elke vrijdag gaan Kasper en Renée in gesprek over uiteenlopende onderwerpen over natuurlijk: geld! Geen saai gepraat, maar echt leuke geldgesprekken. Waar je ook nog de nodige informatie, inspiratie én motivatie uithaalt. Luister je voortaan mee?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop