Energie besparen deze winter? Doe dit vooral niet

De energieprijzen zijn nog steeds hoog en het wordt alsmaar kouder buiten. Tijd om energie te besparen dus. Wij delen zeven dingen die je vooral níét moet doen als je deze winter energie wilt besparen.

Eerlijk, ik had nooit zo stilgestaan bij mijn energieverbruik. Voorheen knalde ik de verwarming aan zodra het ook maar een graadje kouder werd in huis. Nu denk ik drie keer na. Ik pak mezelf eerst goed in met dekentjes, sokken, sloffen en onesies. Alles om energie en dus geld te besparen. Ik kijk dagelijks op de app van mijn energieleverancier om te zien waarop ik kan besparen. Het werd pijnlijk duidelijk: ik heb nog veel te leren. Daarom doe ik vanaf nu onderstaande dingen niet meer.

Veel thuiswerken

Thuiswerken is een fijn ‘overblijfsel’ van de coronapandemie, maar sinds de hogere energieprijzen is het qua energierekening niet meer zo interessant. Want thuis zijn kost alleen maar geld. Kijk eens of je een extra dag (of meerdere) naar kantoor kunt. Of vraag je werkgever om een vergoeding voor de energiekosten.

Elke dag douchen én een schone handdoek

Het is voor velen een gewoonte: elke dag douchen en meteen de handdoek in de wasmand gooien. Zo, opgeruimd staat netjes. Doe het niet meer! Het is niet goed voor de energierekening en ook niet voor je huid. Sla een dag over en douche niet langer dan vijf minuten. Koop een douchewekkertje, zet de timer op je telefoon, kies je favo liedje als timer of gebruik de PorteRenee Douchetimer. En gooi niet na elke douchebeurt de handdoek in de was. Je kunt ‘m gemakkelijk nog één of twee keer gebruiken. Scheelt een hoop wassen en drogen.

Extra tip: met een besparende douchekop komt er minder water uit je douche. Zo hoeft er minder water verwarmd te worden, en dat scheelt je gas, en dus geld.

CV-ketel op 80 graden laten staan

Loop nu naar je cv-ketel en check op welke temperatuur die is ingesteld. De watertemperatuur van de ketel staat standaard ingesteld op 70-80 graden. Onnodig! Verlaag de temperatuur naar 60 graden, warm genoeg om legionella te voorkomen. Door de temperatuur te verlagen, duurt het iets langer voordat er warm water uit de kraan komt. Je bespaart zo gemakkelijk een paar tientjes tot misschien wel honderden euro’s per jaar. Daar heb ik die paar seconden wachten op warm water wel voor over.

Kiezen voor andere vormen van verwarmen

Klinkt verleidelijk, de verwarming amper aanzetten en voor andere vormen van verwarmen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een pelletkachel, elektrische kachel of kaarsjes. Er zijn genoeg (gekke) alternatieven. Zo las ik eens dat een student de oplader van haar laptop gebruikte om zich aan op te warmen. Tsja. En het verwarmen van je huis met kaarsjes? Geen goed idee, want: slecht voor je gezondheid! Pelletkachel? Schadelijk voor het milieu. Elektrische kachel? Kan, maar let op: de prijs van elektriciteit is ook nog steeds hoog. Toch maar een onesie, skipak of stapels dekens uit de kast pakken?

Alle ramen dicht laten

Je denkt misschien: deze winter laat ik alle ramen dicht, zo komt er geen kou naar binnen en hoef ik minder te stoken. Wrong! Je huis ventileren is belangrijk voor je gezondheid én voor het energieverbruik. Als je geen frisse lucht in huis laat, kan er zich onder meer vocht ophopen, schimmel ontstaan en kan het CO2-gehalte in de lucht te hoog worden. Gevaarlijk! Daarbij is vochtige lucht in huis moeilijker te verwarmen. Je raadt het al: het energieverbruik stijgt. Gooi elke dag de ramen even open en laat frisse, droge lucht binnen. Fijn voor jou en de energierekening.

Apparaten thuis opladen

Even je telefoon in de oplader, smartwatch, koptelefoon, laptop, draadloze muis, oordopjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegenwoordig hebben we veel apparaten die opgeladen moeten worden. Doe dat niet elke keer thuis. Neem je spullen eens mee naar werk en steek ze daar in het stopcontact. Doe ik ook af en toe, en ik vind het een topidee.

Extra tip: speur sluipverbruik op in je huis. Dat scheelt je gemiddeld zo’n € 100 tot € 200 per jaar op je energierekening. Doen dus!

Deuren open laten staan

Als de binnendeuren open staan, gaat het tochten. Resultaat: de verwarming slaat sneller aan. Ook gaat er onnodig warme lucht verloren in ruimtes waar de verwarming wel aan staat. Leer jezelf vanaf nu aan om de deur meteen achter je dicht te trekken. Oh, en check meteen even of alle lampen in die ruimte uit zijn.

Doe deze zeven dingen niet meer en je bespaart flink op de energierekening. Geloof me!

Nog meer tips om te besparen op je energierekening? In de video hieronder deelt Renée nog een paar handige gas-bespaartips. Vind je deze tips nou ook zo handig? Kom ons dan volgen op Instagram, want daar delen we wekelijks de beste geldtips. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek