Je huis elektrisch verwarmen: voordelig of niet?

Een elektrisch kacheltje in plaats van de verwarming aan. Ben je zo goedkoper uit? We zochten het voor je uit.

De gasprijs is nog altijd hoog. Dus lijkt het logisch om het gas uit te zetten en over te gaan op elektrisch verwarmen. Bijvoorbeeld met elektrische kacheltjes. Je verbruikt dan minder gas, maar meer stroom. Maar is dat wel goedkoper?

Hoe werkt elektrisch verwarmen?

Elektrisch verwarmen houdt in dat je stroom in plaats van gas gebruikt om je huis warm te houden. Dat kan met verschillende soorten elektrische kachels, zoals een convectorkachel, een infraroodkachel, een ventilatorkachel of een kachel gevuld met olie. Het voordeel is dat je zo’n kacheltje overal neer kunt zetten. Ga je in de keuken zitten? Hup, kacheltje mee. Even werken? Kacheltje erbij.

Een slimme oplossing als je niet de hele dag je verwarming aan wilt hebben. Maar zo’n elektrisch kacheltje is volgens Milieu Centraal wel een echte stroomvreter. Je verbruikt zo dus misschien een stuk minder gas, maar je stroomrekening gaat wel omhoog. Tenzij je zonnepanelen hebt, natuurlijk. Dan wek je je eigen stroom op. En betaal je sowieso niet de hoofdprijs aan stroom.

Wat kost elektrisch verwarmen?

We nemen als voorbeeld de convectorkachel. Net als bij je gewone verwarming stroomt er warm water door zo’n kachel. De warmte hiervan stijgt op, en zo heb jij ’t lekker warm. Stel, deze kachel heeft een minimaal vermogen van 1.000 W. En een maximaal vermogen van 2.400 W. Wat betekent dat?

De W staat voor watt. Eén kWh is 1.000 watt. Een maximaal vermogen van 2.400 W houdt dus in dat de kachel op ’t hoogste standje 2,4 kWh in één uur verbruikt. Zet je ‘m een half uur aan? Dan is dat 1,2 kWh. Je vermenigvuldigt het stroomverbruik in kWh met de tijd in uren.

Laten we uitgaan van een stroomprijs van € 0,40 per kWh. Zet je het kacheltje per dag vijf uur aan? Dat kost je 5 uur x 2,4 kWh = 12 kWh = € 4,80. Voor een hele week komt dat neer op € 33,60. Zo kun je zelf uitrekenen wat zo’n elektrisch kacheltje je aan stroom kost.

Kleine disclaimer: je zet het kacheltje misschien niet de hele tijd op vol vermogen. Dat maakt het uitrekenen lastiger. Wil je het precies weten? Gebruik dan een kWh-meter. Of check de app van je energieleverancier.

Is het voordeliger?

Hoeveel zo’n elektrische kachel je kost, hangt dus af van het vermogen, hoelang je ‘m aanzet en welke stroomprijs je betaalt. Nu willen we natuurlijk weten of we met elektrisch verwarmen goedkoper uit zijn. Volgens Milieu Centraal verbruikt een Nederlands huishouden gemiddeld 1.169 kuub gas per jaar. Dat is 3,2 m3 per dag. Stel, de gasprijs is € 1,45 m3. Omgerekend kost dat ongeveer € 4,65 per dag.

Kijken we naar ons voorbeeld hierboven, dan kost vijf uur lang een elektrische kachel op vol vermogen aanzetten je € 4,80. Die € 4,65 aan gas is niet alleen voor de verwarming. Je gebruikt ook warm water en kookt misschien op gas. Een elektrische kachel is in ons voorbeeld dus niet goedkoper.

Gaan de gasprijzen weer flink omhoog? Dan kan een elektrische kachel wel voordeliger zijn.

Wel of geen elektrische kachel?

We hebben hierboven een simpel voorbeeldje gebruikt. Het ligt natuurlijk wel wat genuanceerder. Want hoeveel gas en stroom je precies verbruikt, hangt van allerlei dingen af, zoals de isolatie van je huis en hoe groot de ruimte is die je warm wilt hebben. Ook heb je in verhouding méér stroom nodig dan gas om een ruimte te verwarmen.

Is elektrisch verwarmen voordelig of niet? Beetje flauw antwoord: dat ligt er dus maar net aan. Even een kacheltje aanzetten om je (kleine) werkkamer behaaglijk te maken, werkt prima. Maar je héle huis dag in dag uit warm houden met elektrische kachels? Minder goed plan, waarschijnlijk.

Check dus vooral hoeveel jouw kacheltje per uur verbruikt en wat je daarvoor betaalt. Zo voorkom je dat je je rot schrikt door de stroomkosten!

Wil je meer geldinspiratie of handige tips? Luister dan elke vrijdag mee met de PorteRenee-podcast. Kasper en Renée gaan dan in gesprek over uiteenlopende onderwerpen rondom geld. Luister je de volgende keer mee? Je vindt de podcast trouwens ook in onze gratis app. Deze download je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop