Warme winter zonder giga energierekening: 5 praktische tips

Met de nodige paniek gaan velen van ons deze winter tegemoet. Want… hoe koud gaat het worden? En hoe hoog moet die verwarming dan wel niet? Deze originele tips van Joni houden ons warm deze winter, en onze energierekening daardoor zo laag mogelijk.

Je kunt dit artikel ook beluisteren

Op z’n tijd houd ik wel van een challenge. Mijn vriend en ik dagen onszelf uit om de verwarming zo lang mogelijk uit te laten. En, als ‘ie dan uiteindelijk aangaat, zo laag mogelijk. Tot nu toe lukt dat aardig, maar als straks de temperaturen gaan zakken, ben ik benieuwd of we die challenge nog steeds leuk vinden. Dus ging ik alvast op zoek naar bespaartips. Hoe kunnen we deze winter warm doorkomen, zonder dat we het (nog meer) in onze portemonnee voelen? De vijf tips die ik nu toepas, deel ik ook alvast met jou.

1. Wintersportkleding uit de kast

Een tijdje terug ging ik op vakantie naar Fins Lapland. Waar het al snel zo’n -15 tot -20 graden was. Dus was een skipak geen overbodige luxe. Het was destijds een dure uitgave, maar ik wist dat ‘ie nog een keer van pas zou komen. Wie zegt dat je thuis niet gewoon ook in je wintersportoutfit kunt lopen? Oké, misschien niet dat hele pak, maar het thermo-ondergoed aan, dikke skisokken en misschien zelfs je skibroek. Dat kan toch prima? Op een thuiswerkdag ziet niemand er wat van. En mocht je nou geen wintersportoutfit hebben, bij de Action kun je het allemaal voor een klein bedrag scoren. Trek het onder je outfit aan en die verwarming kan weer een graadje lager (of misschien zelfs helemaal uit).

2. Koop een grote pantoffel

Dan bedoel ik niet pantoffels in een maatje groter, maar één grote pantoffel waar beide voeten in kunnen. Ik kocht er laatst een en wat ben ik er blij mee. Het is echt heerlijk! Ik gebruik ‘m overal voor. Aan het werk? Koken? Op de bank? De pantoffel gaat overal mee naartoe, zodat ik geen koude voeten krijg. Soms doe ik dikke sokken en gewone pantoffels aan én dan nog de grote pantoffel. Ge-niet-en! Extra voordeel: je hebt ze in allerlei leuke uitvoeringen, zoals rendieren, ijsberen, eendjes of panda’s. Als je net zoals ik gevoelig bent voor knuffels, is dit echt jouw redder in nood deze winter. Oh, en een kruik mag natuurlijk ook niet ontbreken. Tipje: leg de kruik in de grote pantoffel, warme voeten gegarandeerd.

3. Vaker naar buiten

Huh, maar je zei toch dat we deze winter warm door zouden komen? Ik hoor het je denken. Klopt! Maar door elke dag minimaal één of twee keer lekker naar buiten te gaan, voelt het na thuiskomst binnen een stuk warmer aan. Ook als de kachel maar tussen de 16-18 graden staat. Trek je dikke winterjas aan, muts op, handschoenen aan en gaan. Beweging verwarmt je lichaam natuurlijk ook én is goed voor je gezondheid. Zorg voor een warme traktatie na je wandeling in de kou, zoals een warme chocomel, kop thee of soep.

4. Elke week een samenwerk dag of borrelavond bij iemand thuis

Werk je ook een paar dagen per week thuis? En wonen vrienden of collega’s in de buurt? Stel dan voor om één of misschien wel meerdere keren per week samen thuis te werken. Wissel elke keer af bij wie het is, zodat de verwarming bij de ander laag of helemaal uit kan. Je kunt natuurlijk ook een of meerdere dagen extra per week naar kantoor gaan, als dat mogelijk is. Dan kan de verwarming thuis ook op 15 graden. Werk je niet thuis of vind je het fijner om alleen thuis te werken? Organiseer dan elke week (of meerdere keren) een borrelavond met vrienden of familie. Of eet samen. Doe ook dit telkens bij iemand anders, zodat de verwarming bij de rest lekker laag of helemaal uit kan.

5. Koud? Loop de trap op en af!

Als je net als ik een zittend beroep hebt, is de kans groot dat je het in de winter vaak genoeg koud hebt achter je laptop. Je kunt natuurlijk de verwarming hoger zetten, maar dat willen we niet. Dus: loop wanneer je het koud hebt een paar keer de trap op en af. Een beetje lichaamsbeweging heeft nog nooit een mens kwaad gedaan en door het traplopen krijg je het vanzelf warm. Als je geen trap in huis hebt, loop dan wat rondjes in huis of doe een klein sportcircuitje met bijvoorbeeld wat opdrukken, planken of jumping jacks. Wedden dat je het in no time warm genoeg hebt om weer verder te knallen? Bijkomend voordeel: je werkt meteen aan je beach body voor volgende zomer.

Bonus tip: een energie bespaar challenge

Oh, en nog een extra ideetje om op je energierekening te besparen, gewoon omdat het kan: daag je vrienden, familie, buurtgenoten of collega’s uit voor een energie bespaar challenge. Ieder houdt voor zichzelf bij hoeveel energie hij/zij verbruikt. Dit kan via het noteren van de meterstanden, het verbruiksoverzicht van de energieleverancier of de app van je leverancier. Houd wel rekening met de verschillende gezinssamenstellingen, zodat het eerlijk is. Aan het einde van de maand maken jullie de balans op: wie heeft de minste energie verbruikt? Die persoon wint dan bijvoorbeeld een grote pantoffel, dekentje, kruik, voorraad chocomel of iets anders leuks om de winter warm door te komen. Laat de winnaar ook meteen zijn of haar beste bespaartips met de rest delen. Herhaal de challenge gedurende de wintermaanden. Ik weet zeker dat je die verwarming standaard een graadje lager zet en ook wel binnen een paar minuten onder die douche vandaan kunt komen, want jij wilt toch niet verliezen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!