Besparen op de boodschappen het begin van financiële vrijheid?

Besparen op de boodschappen is geen sneue hobby voor huisvrouwen. Het kan een enorme stap zijn op weg naar financiële vrijheid.

Soms voel ik me een beetje een trutje. Wanneer ik weer begin over besparen op de boodschappen. Ik word dan snel in een hokje geduwd met mensen die hun theezakje vijf keer gebruiken, of hele middagen zegeltjes zitten te plakken. De zure-bespaar-hoek, zeg maar. Wanneer ik bespaartips voor de boodschappen geef, reageren ook alleen maar vrouwen. Mannen halen hun neus ervoor op. Die praten liever over beleggen en crypto. Maar vriend, het geld dat je daar in wilt stoppen moet ergens vandaan komen.

Direct voordeel

Besparen op boodschappen was voor mijn man en mij het eerste wat we deden toen we besloten: het moet anders. Omdat we wisten dat daar structureel te veel geld naartoe ging. En omdat we ook wisten: als we dat voortaan anders aanpakken, blijft dat geld direct op je rekening staan. Waar je bij het besparen op energie of het oversluiten van verzekeringen even moet wachten tot je het voordeel in handen hebt, is dat bij besparen op de boodschappen direct het geval.

De beste manier om te besparen op de boodschappen?

We gingen van vier keer per week naar de winkel, naar één keer per week. We starten met een maaltijdplanning en stelden onze boodschappenlijst samen op basis van wat we nog in huis hadden in combinatie met de aanbiedingen. Het was even zoeken naar de juiste manier, want we hadden weinig zin om elke week vijf supermarkten af te fietsen, maar uiteindelijk vonden we een modus die werkte. En waarmee we zo’n 30% wisten te besparen op wat we uitgaven aan boodschappen.

Je besparing sparen

Het geld dat dat opleverde, hadden we nodig om onze schulden af te lossen. Door een onhandige keuze op de huizenmarkt en een economische crisis, moest er namelijk € 40.000 afgelost worden. Maar stel nu eens dat dat niet zo was geweest. Dat we het geld meteen hadden kunnen sparen. Op onze spaarrekening bij bunq krijgen we (ten tijde van het schrijven van dit artikel) 2,46% rente. Die rente zal waarschijnlijk nog verder stijgen. Stel dat je € 30 per maand weet te besparen en je zet dat 25 jaar lang telkens op die spaarrekening met tijdens die periode een gemiddelde spaarrente van 3,5% dan is die besparing € 14.286 geworden. Niet gek.

Je besparing beleggen

Maar wat nu als je het geld belegt en je behaalt gemiddeld een rendement van 7% per jaar? Ik hou dan wel even geen rekening met belastingen. Dan kun je na 25 jaar bijna €25.000 hebben. Dat lijkt me genoeg geld om je pensioen mee te verhogen of te besluiten een jaar eerder te stoppen met werken. En dan te bedenken dat deelnemers aan onze Budget Boodschappen Cursus vaak nog veel meer weten te besparen dan die € 30 per maand.

Haal je neus er niet voor op

Daarom snap ik niet dat zoveel mensen hun neus ophalen voor besparen op de boodschappen. Ze denken dat daar weinig financiële winst te behalen valt. Het tegendeel is waar. Sommige mensen willen ook niet, omdat ze denken dat ze om te besparen, karig moeten gaan eten. En veel moeten laten staan. Dat is ook niet het geval. De grootste besparing zit niet in minder kopen of jezelf dingen ontzeggen. Die zit vooral in de voorbereiding van het boodschappen doen. Ik zeg altijd: besparen op de boodschappen doe je thuis, niet eens zozeer in de supermarkt zelf. En het leuke is: wij kunnen het je leren.

Van 27 oktober tot en met 1 november koop je onze succesvolle online Budget Boodschappen Cursus met € 30 korting. Dus niet voor € 89 maar voor € 59. En dat verdien je in no time terug via de besparing op je boodschappen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!