Zo hoef je nog maar één keer per twee weken naar de supermarkt

Een keer per twee weken naar de supermarkt. Dat klinkt goed, toch? We leggen uit hoe je dat doet.

Het begon allemaal door dat vreselijke virus, daardoor ging ik minder boodschappen doen. Maar het bevalt heel goed om zo min mogelijk boodschappen te doen. Ik heb het zelfs een keer drie weken kunnen uitstellen.

Hoe lang ik tussen boodschappenmomenten laat zitten heeft ook met het weer te maken. In de winter eet ik veel stamppotten en soepen en andere producten die makkelijk uit de vriezer gegeten kunnen worden. In de zomer wil ik salades en andere koude gerechten en dan moet je net wat vaker naar de winkel.

Is dat dan wel gezond?

Om je uit de droom te helpen, het betekent in elk geval niet dat we op frikandellen en diepvriespizza leven. Integendeel, dankzij de vriezer hebben wij een overschot aan lekkere groenten waar ik elke dag uit kan kiezen. Ook voor lunch eet ik graag groenten, zoals komkommer en tomaat. Die zijn dus ook lang houdbaar.    

Hoe doe je dat dan?

Planning en inzicht zijn belangrijk bij deze methode. Ik ga dus niet meer op een vast moment boodschappen doen, maar pas als het echt nodig is. In de eerste week eet ik meer verse producten die sneller bederven. In het begin van de tweede week zijn er dan vaak nog groenten over die minder vlug slecht worden en uiteindelijk heb ik zelfs mijn vriezer nog. Ik ga pas weer boodschappen doen als ik niks logisch (en lekkers) meer kan verzinnen met de inhoud van mijn kasten. En ook appels, peren, mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn makkelijk twee weken goed te houden. 

Weekmenu per week 

Mijn eetplan maak ik meestal per zeven dagen. Ik check de koelkast, de voorraadkast en de vriezer. Ik gebruik wat daar nog ligt om een plan te maken voor de dagen erna. Soms red ik het daarmee nog 3 dagen, soms nog een week. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat er over is gebleven van de eerdere maaltijden. Merk ik trouwens dat er iets overblijft wat kort houdbaar is, dan pas ik mijn maaltijden zo aan dat het toch opgaat. Dat kan ook als lunch of snack zijn.

De maaltijdbox-methode 

Ik deel mijn koelkast graag op in maaltijden. Ik gebruik hier papieren zakken voor en als ik boodschappen heb gedaan, verdeel ik alles over die zakken. Als dan alle zakken leeg zijn weet ik precies wat ik overheb en waar ik nog wat mee moet. Ik noem dit de maaltijdbox-methode, omdat zij ook vaak in papieren zakken bezorgen. Met in iedere zak een maaltijd. Het helpt me overzicht te houden en goed te weten wanneer iets over is en wanneer ik het nog moet gebruiken.

Ik moet wel eerlijk zijn, want ik geloof niet dat ik altijd de regels volg wat betreft het bewaren van groente en fruit. Alles gaat hier namelijk de koelkast in, en ik heb geen ruimte om veel op het aanrecht te bewaren. Tomaten zouden daar bijvoorbeeld al niet goed tegen kunnen, maar ik heb er nog nooit wat van gemerkt en ik heb ze inmiddels uit alle prijscategorieën geprobeerd. Wel probeer ik alle producten droog te houden en mijn koelkast schoon. Dat helpt een heleboel om alles lekker vers te houden. 

Ja, weinig in de winkel komen scheelt geld, heb ik gemerkt. Het bespaart je ook veel verleidingen, wat ook helpt om geld over te houden. Probeer het eens. Maak er een uitdaging van en zie of het wat voor jou is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop