10 betaalbare én originele kerstcadeaus

Wat geef je iemand voor kerst die alles al heeft of eigenlijk niet echt iets wil? Wat dacht je van deze niet zo voor de hand liggende kerstcadeaus? Budgetproof natuurlijk.

In de weken voor kerst is het druk in de stad. We lopen winkels in en uit, op zoek naar een origineel kerstcadeau. De een vindt dat fantastisch, de ander heeft geen idee wat-ie moet kopen. Herkenbaar? Misschien heb je iets aan onze tips voor betaalbare én originele(re) kerstcadeaus.

Geef een herinnering

Vaak geven we spullen cadeau. We kopen iets, pakken het mooi in en leggen het onder de boom. Maar het kan ook anders. Zit iemand niet te wachten op nog meer spullen? Geef dan een herinnering! Schrijf op een kaartje dat jullie bijvoorbeeld samen iets gaan doen, zoals een lekkere lunch of een dagje eropuit on a budget. Plan gelijk een datum en kijk er samen naar uit.

Cadeaus die je opmaakt

Ik krijg graag kerstcadeaus die ik kan gebruiken. Bijvoorbeeld een voorraadje douchegel. Of thee die ik lekker vind. Dat klinkt misschien heel praktisch, en niet zo fancy. Maar ik ben er wel heel blij mee. En zo belanden goedbedoelde kerstcadeaus niet achter in een kast. Vraag wat iemand nodig heeft of goed kan gebruiken. Strik eromheen, en het is een heel welkom kerstcadeau.

Klein cadeautje voor een groot doel

Misschien hebben jij en je partner een (groot) spaardoel, waar jullie fanatiek voor sparen. En stop je je geld liever in dat spaarpotje. Ook dat kan een kerstcadeau zijn! Spreek bijvoorbeeld af dat jullie iets kleins voor elkaar kopen. En dat de rest van het kerstcadeaubudget naar het spaardoel gaat. Dan is nu het kerstcadeau wat kleiner, maar straks – als jullie je doel hebben gehaald – extra groot.

Iemand anders blij maken

Niet iedereen wil een cadeau. Iemand heeft alles al. Of heeft niks nodig. Terwijl er genoeg mensen zijn die wel wat extra’s kunnen gebruiken. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie geen kerstcadeau aan elkaar geven, maar dat iedereen z’n kerstcadeaubudget doneert aan een goed doel. Onder bepaalde voorwaarden levert het je zelfs nog een belastingvoordeel(tje) op.

Een boek voor de ander

Koop een boek waarvan je vindt dat de ander het gelezen móét hebben. Dan geef je uren leesplezier cadeau! Bijvoorbeeld een boek dat je zelf heel mooi vond. Of waar de ander echt iets aan heeft, zoals onze eigen Money Planner. Ook leuk: schrijf er een kaartje bij waarom je het boek geeft, dat motiveert de ander waarschijnlijk om het (sneller) uit te lezen. Kunnen jullie er daarna gezellig over praten.

Iets lekkers onder de boom

Een food-cadeau is ook een cadeau. Maak iets wat de ander heel lekker vindt. Of neem eten of drinken mee dat herinneringen oproept. Bijvoorbeeld bepaalde snacks of drankjes die jullie vroeger altijd kochten. Wat is er nou gezelliger dan fijne herinneringen ophalen tijdens kerst?

Tijd voor een klus-cadeautje

Geef wat van jouw tijd cadeau. Bijvoorbeeld een maand lang in het weekend koken. Drie keer babysitten. Of een paar keer een klusje fixen. Maak daar een leuke cadeaubon van. Schrijf op hoeveel tijd of hoeveel keer jij langskomt. Of knutsel een bonnenboekje in elkaar, dat de ander kan inzetten.

Wat de ander nodig heeft

Soms willen we iets, maar doen we het niet. Omdat het te duur is, of omdat we het onszelf niet gunnen. Weet je dat van de ander? Dan is dat een mooi kerstcadeau. Bijvoorbeeld een lekkere massage, een bezoekje aan de kapper, een sessie met een opruimcoach of een uurtje personal training. Let wel op dat dit binnen het budget blijft. Want anders is dit nog geen betaalbaar kerstcadeau.

Eerst even proeven

Tegenwoordig zijn er allerlei voedselabonnementen, zoals groentepakketten en maaltijdboxen. Misschien doe je iemand daar een groot plezier mee. Kijk bijvoorbeeld of je bij een lokaal initiatief een proefabonnement cadeau kunt geven. Of kies een ander soort (proef)abonnement. Zoals een paar maanden een streamingdienst voor muziek, series of films.

Een cadeau van jezelf

We hebben spullen genoeg. Meer dan genoeg zelfs. Steeds vaker willen we dan ook ontspullen. Spreek met elkaar af dat jullie elkaar iets van jezelf geven. Jij hebt bijvoorbeeld een trui die je niet meer draagt en waarvan je weet dat de ander deze leuk vindt. En de ander heeft een parfum waar nog maar een klein beetje uit is. Ruilen maar. In elk huis ligt wel een mooi (tweedehands) kerstcadeau. En de aarde is er ook blij mee.

Een cadeau of niet, wat ons betreft gaat Kerstmis vooral om samen zijn. Maak er een mooie tijd van en geniet!

We hadden het hierboven al even over onze nieuwe Money Planner. Heb je ‘m al gezien? In de video hieronder geeft Renée een preview van het kasboek. Dus als je nog een leuk en betaalbaar kerstcadeau zoekt: we weten zeker dat je iedereen blij maakt met een Money Planner. Want wie wil er in 2024 nou niet meer geld overhouden? 😉

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek