Zo begon ik een eigen bedrijf met 7 euro investering

Een eigen bedrijf hebben heeft één groot voordeel: de vrijheid om je eigen tijd in te delen. Ik leg uit hoe ik met een investering van 7 euro een eigen bedrijf opzette waar ik nu mijn hele gezin van kan onderhouden.

Er was een leven voordat ik PorteRenee.nl runde. Het lijkt inmiddels wel een vorig leven. Van mijn 21e tot mijn 32e werkte ik als freelance journalist. Ik schreef artikelen voor kranten en tijdschriften. Uurtje factuurtje, noemde ik dat. Na een tijdje had ik zo’n goed netwerk opgebouwd dat ik nooit meer hoefde te vragen om werk. Natuurlijk waren er in het begin weken waarin het zweet in mijn handen stond, omdat ik die handen amper kon laten wapperen. Geen werk. Of in ieder geval niet genoeg. Maar ik hield vol, werd beter, kende meer mensen en na een paar jaar was dat over. Ik moet zeggen: het was luxe, hoor. Ik verdiende goed, gemiddeld zo’n 5.000 á 6.000 euro per maand zonder ooit achter een klus aan te hoeven. Let wel: daar moesten belastingen en allerlei kosten nog vanaf. Maar toch. Niet slecht voor in mijn pyjama vanuit huis werken.

Het gaf me superveel vrijheid. Op woensdag ging ik lekker met mijn lege boodschappentassen over de markt. Ik vulde ze met al het lekkers dat ik tegenkwam. Om me heen zag ik bijna alleen maar bejaarden en moeders van kleine kinderen. De rest van de wereld werkte. Toen iemand me eens vroeg: ‘Wat wil je op werkgebied eigenlijk bereiken?’ was ik sort of verbaasd. Ik wilde dit gewoon altijd blijven doen. Mét dat goede salaris én die vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Maar het ging de laatste jaren minder goed in bladenland. Advertentieinkomsten liepen terug, abonnees zegden op. Lang leve het internet, zei de consument. En can you blame them? Ik verdiende nog altijd een dik belegde boterham met het schrijven van artikelen, maar het begon te kriebelen. Werd het niet tijd voor iets anders? Iets waarvan ik zelf de toekomst bepaalde. Iets écht van mezelf. Een eigen bedrijf! Mijn man fronste bij die opmerking: ‘Je hébt toch al een eigen bedrijf?’ Zo voelde het niet echt. Een opdrachtgever zei wat ik moest doen en na inleveren stuurde ik een factuurtje.

Ik wilde verkopen. Ik wilde iets aan de man brengen. Ik schreef in die tijd al steeds meer stukken over geld en merkte dat daar vraag naar was. Verhalen over geld op een toegankelijke, leuke en vrolijke manier. Misschien kon ik er een boek over gaan schrijven? Een uitgever die ik erover sprak, vond het wel interessant. ‘Maar voordat we over een eventueel boek gaan praten, probeer het eerst eens online,’ zei hij. Zo werd PorteRenee.nl geboren. Mijn man bedacht de naam en claimde de domeinnaam voor me. Die kostte, hou je vast, 7 euro per jaar. Hilarisch, toch? We knutselden samen een Wordpress-site in elkaar en leerden door veel Youtube-tutorials te kijken. Want echt: ik wist minder van online en alles wat daarbij komt kijken, dan de meeste van jullie. Maar ik leerde het mezelf of ik vroeg om hulp. Gewoon omdat ik me vast gebeten had in dit plan.

De enige investering die ik verder deed was: Een nieuwe muis

That’s it. Ik had geen kantoor. Mijn zolderkamer voldeed prima, al was het er best koud door gebrek aan een verwarming. Een extra trui dan maar. Verder had ik niets nodig. Ja, wat boeken ter inspiratie en voor informatie. Lang leve de bibliotheek waar ik toch al lid van was. Ik ging daar ook wel eens werken – laptopje mee – wanneer de kinderen naar school waren en ik niet wilde worden afgeleid door de uitpuilende wasmand. Prima plek. En ja, ook helemaal gratis.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=52662&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fl%2Fcomputermuizen%2FN%2F7086%2F&name=bol.com

Verdere kosten:

  • KvK-inschrijving (had ik al en kost éénmalig 50 euro)
  • Boekhouder (had ik al en betaalde ik sowieso al. Hoi Jaap! Zwaai, zwaai. Hij kostte in het begin zo’n 500 euro per jaar met alles erop en eraan, maar je kunt zeker als starter je administratie ook nog wel zelf doen.)
  • Laptop (had ik al. De mijne kostte 250 euro. Lang leve de Chrome Book!)

Rond Kerst 2017 schreef ik mijn eerste stukjes over geld. Ik durf niet eens meer te linken naar het eerste stukje (al kun je ze gewoon op mijn site terugvinden, hoor.) Zo slecht vind ik ze nu. Maar het deed iets. Ik zag in Google Analytics (daarmee kun je o.a. zien hoeveel mensen je site bezoeken) dat er mensen meelazen. Zo gaaf! Wat een kick. Ik ontdekte hoe Facebook werkt, hoe Pinterest werkt. Welke tijden het beste zijn om te posten, welke onderwerpen werkten en welke niet. In mijn eerste maand wisten 21.000 mensen mijn site te vinden. Nu denk ik: stelt niks voor. Maar voor een eerste maand: wow! Dat is een halve Amsterdam Arena vol. De maand erop waren het er 30.000. En zo groeide mijn eigen bedrijf door.

Mijn tijd was de enige investering die ik hoefde te doen. Dat betekende wel dat ik minder aan betaalde opdrachten kon werken en mijn inkomen liep dus terug. Gelukkig zijn onze vaste lasten laag en konden we die blijven betalen. We hoefden ons spaargeld niet aan te raken. Dat gebeurde pas toen ik een uitgever vond voor mijn boek ‘Duur Huis Nooit Thuis’. Twee maanden lang schreef ik eraan en dus kwam er amper geld binnen. Ik investeerde door een deel van mijn spaarcenten te gebruiken om de rekeningen te betalen. Verder: 0 euro investering.

LEES OOK: Zo ziet mijn kasboekje eruit

Marketing kostte me niks

Ik wilde mijn bereik vergroten door goede content te maken. Ik merkte dat dat ook werkte. Dat mensen vanzelf tegen elkaar zeiden: ‘Ga eens op die site kijken.’ En dat de mensen die ik zo vond, de site ook bleven volgen. In mijn tweede maand kreeg ik mijn eerste mails binnen van mensen die commercieel wilden samen werken. Veelal zei ik nee, omdat ik het niet vond passen bij PorteRenee.nl. Leningen verkopen op mijn site? No, thank you! Soms zei ik ja. Dat bracht geld in het laatje, net als de advertenties op mijn site. Ik ging ook zelf de boer op. Via Linkedin benaderde ik marketing-mensen van merken waar ik mee wilde samenwerken. En verdomd: in de veel gevallen lukte dat nog ook! Inmiddels hebben we een paar freelancers meewerken, werkt mijn man fulltime mee en zijn de kosten natuurlijk veel hoger. Dat groeide vanzelf. 

Het beginnen van een eigen bedrijf hoeft niet duur te zijn. De grootste investering is meestal je eigen tijd. Ik ken ook mensen die een bedrijf begonnen en eerst allerlei kosten maakten. Dure boekhouder, mooi kantoor, personeel, stickers, ontworpen logo. Dat is niet mijn route geweest. Ik hou de kosten altijd zo laag mogelijk (hoera, website van 7 euro per jaar!). Dat doe ik privé en ook zakelijk. Het zorgt ervoor dat ik zoveel mogelijk winst overhoud voor mezelf, mijn gezin en om weer terug in mijn eigen bedrijf te stoppen. Zoveel mogelijk geld verdienen is niet mijn belangrijkste doel. De vrijheid van ondernemer zijn is mijn grootste beloning. Ik schrijf dit bijvoorbeeld op een zondagmiddag. Ik ben net terug uit de speeltuin met mijn kinderen. Mijn jongste slaapt, mijn oudste mag een half uur een spelletje op mijn telefoon doen. Daarna spelen we weer samen met de Lego. 

Go For It

Soms vergeet ik hoe het leven van andere hardwerkende ouders eruit ziet. Om 18.00 thuiskomen, nog moeten koken. Hup, snel, kids naar bed. Iedereen die ook van dat geren af wil, gun ik ondernemen van harte. Tuurlijk: terwijl een loondienster ’s avonds lekker tv kijkt, zit ik vaak nog te werken. En niet iedereen wíl ondernemer of zzp’er zijn. Het is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar droom je er wel van en past het bij je: go for it. Je hebt geen zak met geld van de bank nodig om iets op te zetten. Begin gewoon. Met een plan. Met een eerste opdrachtgever, met een eerste blog of een eerste verkoop. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat het lukt!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’