schulden, porterenee, failliet, faillissement, aflossen, schulden, trauma, geld

Zo ziet het kasboekje van finance blogger Renée eruit

Views 2.93k

(Be)spaargoeroe Renée Lamboo heeft een succesvol blog over geld. Maar hoe ziet haar eigen kasboekje er eigenlijk uit? Ze deelt voor één keer al haar vaste lasten.

Op PorteRenee geef ik al jaren tips om te sparen en te besparen. Maar hoe ziet mijn eigen uitgavenpatroon er eigenlijk ukit? Die vraag kreeg ik de laatste maanden meerdere keren. Ik gaf een halfslachtig antwoord in een aflevering van onze podcast. Nu zal ik het voor één keer allemaal op papier zetten. Dit alles kan natuurlijk weer veranderen. We lossen wat af, sparen wat door, of geven juist een flink bedrag uit (bijvoorbeeld aan ons huis). Dit is een momentopname. 

Ik begon PorteRenee ooit omdat ik vond dat mensen meer over geld zouden moeten praten. Dat vind ik nog steeds. Door het er met elkaar over te hebben, kunnen we van elkaar leren. Eerder meldde ik in dit artikel mijn inkomsten niet. Daar kreeg ik wat kritiek op. Alsof ik daar niet open over wil zijn. Ik had het niet gedaan omdat ik al eerder iets schreef over mijn inkomsten, maar ik zal dat summier herhalen.

Wat mijn bedrijf omzet versus wat ik aan inkomsten heb zijn twee heel verschillende dingen. Ik deel hier wat ik mezelf uitkeer, omdat de inkomsten in het bedrag heel schommelend zijn. Sommige maanden ernstig krap, sommige maanden ernstig vet.

Ik keer mezelf iedere maand 3000 euro uit. Dat is voor ons hele gezin. De inkomsten van mijn man gaan naar sparen en/of beleggen. Van die 3000 euro die ik iedere maand binnen krijg, gaat ook nog 800 euro naar de beleggingsrekening. We hebben al potjes voor onvoorzien en leuke dingen staan. Dat proberen we wel een beetje binnen de perken te houden. Af en toe vul ik wat aan. Hierbij toch nog antwoord op jullie vraag. Nu terug naar de lasten..

Mijn doel is altijd mijn vaste lasten laag te houden. Daar ben ik heel scherp op. Ik check ieder jaar of er iets goedkoper kan. En tot nu toe heeft dat geresulteerd in het volgende lijstje aan vaste lasten.

Hypotheek – €776
Wij betalen €776 per maand bruto aan hypotheek. Daarvoor wonen we in een huis dat ongeveer 3,5 ton waard is. Het bedrag is zo laag omdat we vrij fanatiek hebben gespaard en extra hebben afgelost. Wanneer we verhuisden en er was wat overwaarde bij verkoop van ons vorige huis, dan ging dat ook meteen de hypotheek in.

Boodschappen – €450
Ik heb een budget van 500 euro per maand voor boodschappen. Daar hoort alles bij, van luiers voor onze jongste tot deo en make-up. Maar dus ook gewoon aardappels, groente, vlees en alle andere boodschappen. Ik blijf hier eigenlijk altijd wel binnen. We zouden met minder af kunnen, maar ik vind het fijn om lekker te eten. Als ik hier teveel op bespaar, zie ik dat we weer meer gaan uitgeven aan uit eten gaan (stiekem een grote hobby van mij). Dus dit is goed zo. Ik doe mijn boodschappen het liefst bij de Lidl en soms tussendoor nog een klein boodschapje bij de Appie.

Verzekeringen – €39,75 
Op deze post hebben we de laatste jaren echt veel bespaard. Volgens mij gaf ik hier vroeger het drie dubbele aan uit. Let wel: dit is zonder mijn zorgverzekering. Die betaal ik ieder jaar vooruit voor de rest van het jaar. Dus die tel ik even niet mee. Dat is geen vals spelen, toch? Anway: wij hebben alleen nog echt de noodzakelijke verzekeringen. Dat zijn voor ons: inboedelverzekering, opstalverzekering, reisverzekering, autoverzekering. Daarvoor betalen we dus in totaal €39,75. We hebben onze verzekeringen lopen bij Deck. Daar kun je kiezen voor een eigen risico tussen de 500 en 1000 euro. Wij hebben het hoogste gekozen. Daardoor is de premie flink naar beneden gegaan. Ik ben er heel blij mee. Ik ben voorstander van alleen de risico’s verzekeren die ik niet zelf kan dragen. Als er iets vreselijk mis gaat, is de eerste €1000 euro voor mij zelf. Maar hoe groot is die kans? En als het toch gebeurt, verdien ik het wel weer terug via die lage premie. 

Benzine – €100
Dit is een beetje een natte-vinger-potje. Sommige maanden rijden we amper met de auto en hoeven we dus weinig te tanken. Ons kantoor is op loopafstand van ons huis, dus voor werk is het niet nodig. Andere maanden werkt Kasper veel bij de radio en heb ik veel afspraken. Dan moeten we vaker tanken.

Opvang Bowie – €293
Onze jongste gaat drie dagen van 08.30 uur tot 15.00 uur naar het kinderdagverblijf. Het bedrag dat ik hierbij heb gezet is een netto bedrag. Daarmee is de kinderopvangtoeslag al verrekend. Hij wordt over ruim een jaar 4 jaar. Dan hebben we geen opvang meer nodig omdat hij naar school gaat. Dan gaat dit bedrag iedere maand linea recta naar de beleggingsrekening.

Telefoon Renee – €9,50
Nou, nou, dit is me een kostenpost zeg. Ik betaal €9,50 per maand voor mijn sim only abonnement. Ik kocht mijn telefoon een paar jaar geleden. Ik moet zeggen dat deze nu wel een beetje op aan het raken is. Dan bedoel ik niet de batterij maar de kwaliteit. Dus ik zal binnenkort een nieuwe moeten kopen. 

Water – €25,90
We wonen nog geen jaar in ons ‘nieuwe’ huis. Dus is dit een bedrag dat eigenlijk nergens op gebaseerd is. Het is even afwachten tot we een jaarafrekening krijgen. Dan weten we pas wat we écht kwijt zijn aan water.

Gas/elektra – €152
Hiervoor geldt hetzelfde. We zaten ooit op 208 per maand. Tja, jaren ’30 huis he? Enenergielabel G. De jaarafrekening kwam onlangs. Lang verwacht. We kregen bijna 700 terug. Dus ging ons maandbedrag lekker naar beneden. We blijven opletten met ons verbruik, dan moet dit goed komen. We hebben hier nog een jaar contract. Daarna ga ik weer overstappen. Dan krijgen we weer een mooie welkomsbonus en zijn we goedkoper uit. Wist je dat de energietarieven uitzonderlijk laag zijn nu? Door de crisis waar we in zijn beland. Ik schreef er dit stuk over, en over andere kansen die Corona biedt. Al hadden we het natuurlijk met z’n allen liever niet meegemaakt.

Goede doelen – €16
Ik vind dit altijd een lastige. Ik ben in het verleden donateur geweest van goede doelen die niet zo goed met geld bleken. Zeg maar. Toen heb ik alles opgezegd. Nu sta ik best wel weer open voor nieuwe goede doelen om aan te doneren, maar ben nog niet zover gekomen. We zijn lid van Sos kinderdorpen. Tips voor geven zijn meer dan welkom.

Internet – €27,50
We wilden graag thuis snel en betrouwbaar internet. Vooral omdat we thuis ook nog wel eens werken én omdat we geen ouderwetse tv meer hebben. We hebben een beeldscherm waar we series en youtube enzo op kunnen streamen. Dat is een fijne besparing maar werkt alleen wanneer je internet goed genoeg is. We zitten bij Telfort en betaalden voorheen 37,50 per maand. Tot ik even ging bellen en om korting vroeg. Hier lees je daar de gouden truc voor. Nu betalen we negen maanden lang 27,50 per maand. Daarna die ouderwetse 37,50. En dan ga ik wel weer vergelijken en bellen of overstappen.

Overlijdensrisicoverzekering bij huis – €13,78
Deze verzekering sloten we af bij de aankoop van ons huis. Als één van ons komt te overlijden, krijgt de ander een flink bedrag waarmee we de hypotheek in één keer kunnen aflossen. In al dat verdriet hoeven we dan niet ook nog te verhuizen. Dat is wel een fijn idee en dus die euro’s best waard.

Wegenbelasting – €35
Tja, hier kun je weinig op besparen. Behalve door je auto weg te doen. Wij zijn vorig jaar al van twee naar één auto gegaan (zie foto). Dat is genoeg voor ons. Zeker nu we kantoor hebben in ons eigen dorp. Daar kunnen we gewoon lopend naartoe. Hoe lekker is dat? Mijn man zou deze auto best weg willen doen. Ik ben daar geen voorstander van. Ik vind de luxe van een auto stiekem nog wel erg fijn. Zeker met twee kleine kinderen.

Schoonmaaksters – €200
Dit is onze grootste luxe. Sinds een paar maanden hebben we twee schoonmaaksters. Wow, twee? Dat denk je nu misschien. Het zijn twee zussen en ze komen iedere week samen twee uurtjes poetsen. Iedere keer ben ik zo dankbaar hiervoor. Ik HAAT schoonmaken en mijn man deed het gewoon niet. Dus dat betekende vaak bonje om dat huishouden. Het is het zo waard om dit door iemand anders te laten doen. Ze zijn er goed in én vinden het nog leuk ook. Zij kregen zelfs de met kalk aangetaste douchecel weer blinkend schoon. Heel dankbaar dat we dit kunnen doen. Dus iedere cent waard!

Spotify – €9,99
Bij ons thuis staat altijd muziek aan. Daarom is ons abonnement op Spotify mijn enige uitzondering op de geen-abonnementen-regel. Ik haat abonnementen. Je ziet er altijd te lang aan vast, je komt er niet vanaf en het zijn allemaal onnodige extra vaste lasten. Maar dit abonnement is het waard. Iedere dag draaien we urenlang muziek voor die €9,99. We hebben uit zuinigheid het abonnement laatst opgezegd. Toen luisterden we via een gratis account mét reclame. Dat vond ik echt niks. Dus na vier dagen hebben we ons weer opnieuw aangemeld.

Dit is het. Totaal zijn onze vaste lasten dus €2148,42

Hiernaast beleggen we nog voor onze kids en voor onszelf. Ook sparen we op een spaarrekening. We lossen ook nog extra af op de hypotheek. Dit heb ik ook niet opgenomen in de vaste lasten. 

Ik ben benieuwd naar jullie mening en naar hoe jullie het zelf doen? Waar bespaar je op, waarop zeker niet. En: welke maandelijkse rekening vind je écht te hoog!

Wil je nog meer inspiratie?
Check de wekelijkse nieuwsbrief van PorteRenee!
Je ontvangt dan ook de wereldberoemde PorteRenee kleurplaten voor de nodige motivatie.

Post tags: