Wendy: “Voor deze uitgave schaam ik me echt” 

Wendy (37) is flink aan de slag met haar financiën. Ze stuit steeds vaker op uitgaven die ze écht te hoog vindt. Ze vertelt over die ene uitgave, waar ze zich eigenlijk kapot voor schaamt.  

Toen ik begon met ondernemen, was niet iedereen amused. Vooral mijn vader zei dat het niet slim was om mijn vaste baan op te geven. Hoe haalde ik het in mijn hoofd? Ik wist wel dat het de juiste keuze was voor mij, maar door zijn reactie voelde ik nog meer de drang om mezelf te bewijzen. Ik mag niet falen, dit moest goed gaan.

Als onzekere en beginnende ondernemer struinde ik het internet af. Ik volgde al een tijdje een paar mensen op Instagram, die naast businesscoach ook succesvol ondernemer zijn. Ik benaderde een vrouwelijke coach met wie ik al een tijdje contact had. Na een persoonlijke call stapte ik in een traject van een half jaar voor € 10.000. Heel veel geld.

Ik schaam me ervoor 

In het begin voelde het goed. Er waren persoonlijke gesprekken, calls in een groep en er was veel online contact via de chat. In het begin was het heel intensief, maar later nam dit steeds meer af. Ik merkte dat we eigenlijk niet eens samen een plan maakten voor mijn bedrijf, maar dat de gesprekken vooral aan de oppervlakte bleven. Het hielp me niet als ondernemer. Ik raakte er juist van in de war. 

De resultaten bleven uit en daardoor voelde ik me zelfs een beetje opgelicht. Ik steeg niet naar die zogenaamde grote hoogten als ondernemer. Wat ik deed met die coach, had ik ook in mijn eentje kunnen doen. Het enige verschil was dat ik met een flinke kostenpost zat, want ik betaalde in maandelijkse termijnen. Ik moest er hard voor werken en durfde het aan niemand te vertellen. 

Het idee van snel geld 

Om heel eerlijk te zijn werd ik verblind door het idee van snel geld verdienen. Ik wilde ook ‘succesvol’ zijn en tonnen op de bank hebben. Maar dat gaat niet gelijk. En bovendien is succes niet alleen afhankelijk van geld. 

En ja, natuurlijk wil ik een bedrijf waar ik echt blij van word. Ik vind zelfstandig zijn erg leuk, maar ik mag mezelf meer de tijd geven. En misschien moet ik eerst eens met geld om leren gaan, voordat ik veel ga verdienen. Daar zit ook zeker nog een lesje (of een jaartraject) in. 

Businesscoach of niet? Wat ik heb geleerd

Ik zeg niet dat het slecht is om te investeren in een businesscoach. Ik weet dat er heel veel goede coaches zijn die ondernemers echt naar het volgende niveau met hun bedrijf helpen. Heb je een goed gevoel bij iemand en zoek je meer begeleiding als ondernemer? Ga ervoor zou ik zeggen. Ook al vragen sommige coaches veel geld – als je het eruit haalt, is het een goede investering. 

Maar mijn advies is om het als beginnende ondernemer niet te snel te doen. Sta het jezelf toe om lekker te spelen met je onderneming. Je bent niet gelijk de 2.0 versie van jezelf, je moet eerst de ervaring opdoen. Ga ook niet vanuit onzekerheid met iemand in gesprek, want zulke coaches zijn vaak ook hele goede verkopers. Maak alleen de overweging als je je zekerder voelt als ondernemer en gewoon een beetje extra richting nodig hebt. Dan kies je ook de juiste persoon en dan kom je veel verder. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!