Wendy: “Door deze 5 lessen ging ik minder geld uitgeven”

Wendy leerde het afgelopen jaar veel over geld. Ze deelt de 5 lessen die haar het meest hielpen om minder geld uit te geven.

In 2022 leerde ik in een sneltreinvaart over geld, sparen, investeren en ondernemen. Ik zou in deze column wel honderd tips kunnen delen met waardevolle inzichten die ik heb opgedaan in het afgelopen jaar, maar ik hou het bij de vijf belangrijkste.  

1. Aanbiedingen groot inkopen

Ik heb afgelopen jaar geleerd hoeveel het scheelt om mijn houdbare artikelen in de aanbieding te kopen. Jeroen en ik zijn echte koffieleuten en er was laatst een A-merk koffie in de aanbieding met 50 procent korting. Vaatwastabletten precies hetzelfde verhaal: we haalden onlangs een voorraad voor een heel jaar. Ze gaven namelijk 60% korting op de pakken die we altijd kopen. En ook met wc-papier kunnen we dankzij een goede korting lekker vooruit. Het scheelt zoveel geld en is een kleine moeite, dus dit blijf ik zeker doen.

2. Gebruik maken van spaarsystemen

Een paar jaar geleden vond ik het te kneuterig voor woorden, maar nu ben ik fan van spaarsystemen. Ik doe dit via twee supermarkten tegelijk. Van het gespaarde geld blijf ik zo lang mogelijk af. Dat gaat, omdat het geld niet op mijn rekening staat, een stuk makkelijker. Dus ook hiermee ga ik door.

3. Koop niets op afbetaling  

Als fan van online shoppen maakte ik me er regelmatig schuldig aan: producten kopen op afbetaling. En vaak kwamen er dan kosten overheen omdat ik de rekening te lang niet liggen. Daar was ik klaar mee. Dus nam ik mezelf afgelopen jaar voor: ik koop het product pas als ik het geld heb liggen. Het geeft me bedenktijd en daarmee kan ik voor mezelf nagaan of ik het product echt nodig heb. En anders zijn er nog voordelige (tweedehands) opties te vinden bij de kringloopwinkel. 

4.  Gezonder leven 

Het klinkt voor de hand liggend, maar gezonder leven scheelt je zakken vol met geld. Een half jaar geleden stopte ik met roken en daarmee bespaar ik € 2.000 per jaar. Wijn, energiedranken en frisdrank haal ik amper nog in huis. 

Alleen in het weekend drink ik nog lekker een borrel. Beter voor mijn gezondheid, geest en portemonnee. En de app van Thuisbezorgd staat ook niet meer op mijn telefoon. Ik maak een groentesoep of gebakken ei met groenten als ik niet te lang in de keuken wil staan. En als we lekker willen snacken, dan gooien we frietjes met hapjes in de airfryer. 

5. Ik ben al rijk

Het klinkt voor de hand liggend, maar dankbaarheid helpt me minder uit te geven. Ik heb een fijne relatie, een leuke huis, een kast vol kleding. Ik heb afgelopen jaar geleerd om dankbaar te zijn voor wat ik al heb. In plaats van te kijken naar wat ik nog wil hebben. Want eigenlijk ben ik al zo rijk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek