Wendy: “Ik begon met pensioen opbouwen door het gezeur van mijn vader”

Views 39.76k

Wendy (36) is zzp’er en is sinds vier jaar begonnen met pensioen opbouwen. Wel na heel lang twijfelen en zoeken. Want hoe doe je dat nu als ondernemer?

Ik snap heel goed dat je op je 32e nog niet bezig bent met je leven na je 70e. Een paar jaar geleden leefde ik nog enorm met de dag. Ik was lekker bezig met uitgaan en gaf al het geld dat ik verdiende net zo snel weer uit. Geld opzij zetten zou betekenen dat ik minder over had om leuke dingen te doen met mijn vriendinnen, en dat wilde ik niet. 

Om van het gezeur van mijn vader af te zijn

Het was mijn vader die erop bleef hameren dat ik moest beginnen met pensioenopbouw. Hoe eerder, hoe beter! Hij had zelfs al onderzoek voor me gedaan. Met als conclusie dat indexbeleggen voor mij een goede manier zou zijn. Elke maand wat geld inleggen in een indexfonds, waar veel verschillende aandelen in zouden zitten. Zodat mijn inleg goed gespreid werd. Ik bleef het uit stellen, want het is zo’n gedoe. Tot ik het gezeur van mijn vader niet meer aankon. Inmiddels ben ik hem dankbaar dat hij bleef aandringen, want het geeft me zoveel rust dat ik nu weet dat aan dat pensioen gewerkt wordt. In de afgelopen vier jaar bouwde ik al een potje van meer dan € 20.000 op. Het gezeur van mijn vader was dus toch ergens goed voor. 

Het pensioen bestaat uit drie pijlers

Door het openen van mijn portefeuille en het lezen van van de informatie op de website van Meesman (waar ik pensioen opbouw) kreeg ik steeds meer interesse in het opbouwen van vermogen en pensioen. Ik kwam erachter dat het pensioen uit drie pijlers bestaat:

  1. AOW: de Algemene Ouderdomswet is een sociale voorziening die de overheid uitkeert na je pensioenleeftijd (met uitzondering van de jaren dat je in het buitenland woont);
  2. Pensioen van de werkgever: dit bouw je op tijdens je werkende jaren in loondienst. In de meeste gevallen zet je een bedrag opzij via een pensioenverzekeraar. Vaak legt de werkgever ook nog een deel van het geld voor je in;
  3. Wat je zelf doet: wil je na je 70e extra lekker leven? Zorg dan voor je eigen pensioen bovenop je AOW en werkgeverspensioen. Indexbeleggen en pensioenbeleggen zijn daar zeker geschikt voor. Dit geldt natuurlijk ook voor iedereen die als zzp’er of ondernemer werkt. Voordat ik zzp’er werd, werkte ik jarenlang in een sector waarin niet elke werkgever een pensioenvoorziening voor werknemers had geregeld. Als ik zelf dus niets had opgebouwd, had mijn potje wel heel klein geweest.  
LEES OOK 👁️👁️  "Voor deze droom gaf ik mijn vette salaris graag op"

Pensioen opbouwen via indexbeleggen gaat niet altijd van een leien dakje 

Vorig jaar juni besloot ik voor mezelf te beginnen als zzp’er. Als ondernemer hoef ik helemaal niet meer te rekenen op die tweede pijler. Na mijn pensioenleeftijd krijg ik wél AOW uitgekeerd, maar dat zou dan dan het enige zijn. Dat wordt wel vrij karig. Ik zet nu elke maand een bedrag opzij van € 200 en dat schrijven ze automatisch van mijn rekening af. Dit beleggen ze in een mandje van aandelen, ook wel het indexfonds genoemd. 

Ik zeg eerlijk: soms vind ik het nog wel spannend. Als zzp’er wisselen mijn inkomsten best wel. Daar zaten wel eens mindere maanden tussen qua verdiensten en dan is die € 200 een flinke hap uit mijn inkomen. En als de beurzen naar beneden schieten zoals begin dit jaar, zie ik het bedrag van mijn portefeuille opeens wel heel hard dalen. Aan de andere kant: als de koersen laag staan, koop ik van mijn € 200 per maand meer dan wanneer de prijzen hoog staan. Op de lange termijn kan dat juist weer gunstig zijn.

Ondernemer? Ga echt je pensioen opbouwen

Ik zou iedere mede zzp’er of ondernemer, of iedereen die werkt voor een werkgever zonder pensioenvoorziening, adviseren om er vandaag nog mee aan de slag te gaan. Het geeft rust en overzicht als je weet dat je wat opbouwt. Ik had het duwtje in de rug van mijn vader nodig om eraan te beginnen, misschien is dit dan een duwtje in de rug dat ik jou kan geven.

 


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt