Wendy: “In 2023 ga ik het financieel helemaal anders doen”

Wendy (37) wil het komend jaar heel anders gaan doen met geld. In 2022 maakte ze al flinke stappen, maar in het nieuwe jaar wil ze haar financiën écht op orde krijgen. Ze deelt haar financiële voornemens voor 2023.

Door te ondernemen en het krijgen van een relatie veranderde mijn kijk op geld. Ineens heb ik een buffer, zet ik geld opzij voor de belasting en spaar ik voor een huis. Af en toe knijp ik mezelf in mijn arm: ‘Doe ik dit echt?’ Blijkbaar! En ik vind het nog leuk ook. Daarom wil ik in 2023 nóg bewuster omgaan met geld. Dit zijn mijn financiële voornemens voor komend jaar.

1. Blijven sparen 

Door een paar leuke opdrachten die goed betaalden, kon ik veel geld opzij zetten. Dit jaar heb ik al € 10.000 op mijn spaarrekening gezet. Daarnaast heb ik nog wat kleinere bedragen opzij gezet in crypto, edelmetalen en indexfondsen. Het gaat in totaal om ongeveer € 20.000. Wie had dat gedacht? Ik hou de voortgang bij in een Excelsheet en ik vind het leuk om te zien hoe het steeds weer oploopt. Dat gevoel hou ik graag vast in het nieuwe jaar. 

2. Besparen op de boodschappen 

Ik geef toe dat mijn vriend en ik niet echt goed zijn in besparen op de boodschappen. We hebben wel dingen gevonden die werken voor ons, zoals een weekschema of een goede boodschappenlijst maken voordat we naar de supermarkt gaan. 

Maar als we een druk weekend hebben, dan schiet het wekelijkse bezoekje aan de supermarkt erbij in. Dan is het chaotisch en doen we weer boodschappen op de oude manier. En dat is elke dag naar de supermarkt, te veel kopen en dat kost ons allemaal zoveel meer geld dan nodig is. Dus ook qua boodschappen wil ik vooral blijven doen wat werkt, zodat we daar niet onnodig veel geld aan kwijt zijn. 

3. Aflossen op mijn studieschuld 

Mijn studieschuld was ooit bijna € 70.000 en dat bedrag heb ik weten te halveren. Dat komt doordat ik recht had op de regeling ‘verlenging diplomatermijn’, waardoor er in één klap € 22.000 van mijn schuld afging. Daarnaast heb ik ook € 13.000 zelf afgelost in de laatste paar jaar. In 2023 wil ik flink blijven aflossen, zodat de teller bij de DUO voor 2023 onder de € 30.000 staat. Ook dit doel moet zeker lukken met de opdrachten die in 2023 op de agenda staan. 

4. Verhogen nettowaarde  

Ik hou de status van mijn vermogen en schulden bij in een sheet. Daar zit een formule in die mijn nettowaarde (schulden – vermogen) berekent. Ik ging al van – € 20.000 naar € 5.000 in de plus. Ik ben enorm trots op deze vooruitgang en ik wil lekker verder plussen in 2023. Als ik € 12.000 in een jaar aflos op mijn studieschuld, betekent dat € 13.000 extra vermogen op spaar- en beleggingsrekeningen. Ook daar heb ik alle vertrouwen in. 

5. Doel in zicht 

Ik heb een paar spaarpotjes aangelegd, voor als het nodig is. Het is fijn om iets achter de hand te hebben, maar ik heb nu totaal geen overzicht. Ik denk dat dat komt doordat ik niet echt duidelijke doelen had. Dus wil ik die veel duidelijker voor mezelf gaan stellen komend jaar.

Financiële voornemens 2023

Belangrijk voor het komende jaar is aflossen op mijn studieschuld en sparen voor een koophuis. Daarnaast beleg ik zelf nog voor mijn pensioen, maar dat gaat al automatisch. Als ik denk aan mijn voornemens en hoe het er volgend jaar weer uitziet, word ik al helemaal blij. Ik proost alvast op een gelukkig en winstgevend 2023! 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’