Wendy: “Er gebeuren bijzondere dingen nu ik minder ondoordacht geld uitgeef”

Wendy (37) let meer op de kleintjes sinds ze deze columns schrijft. Dat scheelt geld, maar bewuster met geld omgaan blijkt ook andere positieve gevolgen te hebben.

Tot een paar maanden geleden was ik niet zo van het (be)sparen. Ik leefde van dag tot dag en van salaris naar salaris. Ik had alleen mezelf om voor te zorgen. Als mijn geld op was, ging ik even een weekje niet op stap. Dan sprak ik thuis af met een vriendin of ik keek lekker in mijn eentje een serie. Totdat er weer geld op de bank stond. Dan kon ik weer de stad ingaan.  

Maar nu ziet mijn leven er anders uit. Ik zou in de toekomst graag een huis kopen met mijn vriend. Het is voor ons goed nieuws dat de huizenprijzen dalen, maar we moeten zelf ook aan de weg timmeren. Om geld te kunnen sparen voor een hypotheek, moeten we op een aantal dingen besparen. Dat lukt nu aardig. Maar bewuster met mijn geld omgaan, heeft ook andere positieve gevolgen. Gevolgen waar ik helemaal niet bij had stilgestaan.

1. Ik train mijn vindingrijkheid

Boodschappenlijstjes en weekbudgetten, maaltijden maken voor meerdere dagen, de koelkast checken op wat er nog ligt om te voorkomen dat we eten weggooien. Door dit allemaal te doen lijkt het wel alsof ik een nieuwe spier aan het trainen ben. We vriezen ook maaltijden in om te voorkomen dat we elke week eten bestellen. Hierdoor lukte het ons om binnen een weekbudget van € 75 te blijven met zijn tweeën. Door al die kleine dingen voel ik me enorm vindingrijk. En stiekem vind ik het nog leuk ook.

2. Ik waardeer uitjes meer

Of het nu om stappen, vakanties of shoppen ging – het kon bij mij nooit gek genoeg. Ik moest altijd bakken met geld uitgeven om het leuk te hebben. En één uitje of etentje in de maand was niet voldoende. Ik was elke week wel ergens te vinden. Nu doe ik het een flink tandje minder en ik kies de uitjes met mijn vriend of vriendinnen zorgvuldig uit. De momenten dat ik ergens naartoe ga, waardeer ik des te meer. Het hoeft ook niet altijd groots en duur te zijn. Uiteindelijk draait het om een mooi moment met leuk gezelschap.

3. Gezonder leven 

Om minder uit te kunnen geven aan boodschappen, kijken we naar wat nu echt nodig is. Daar vallen energy drinks en winegums niet onder. Groenten, fruit, crackers, beleg en aardappelen wel. Die producten zijn ook nog eens gezond en zitten vol met vitaminen. Besparen levert ons zo een gezonder leven op.

4. Buffer

Ik had nog nooit eerder een buffer (oei!), maar dit jaar heb ik er toch eentje opgebouwd van € 2.000. Het is altijd fijn om iets achter de hand te hebben voor als er iets stuk gaat. Of als ik toch iets meer omzetbelasting moet betalen dan ik dacht. Een buffer geeft minder stress, meer rust en daarom ben ik blij dat ik hem nu heb.

5. Toekomstperspectief 

Jeroen en ik storten elke maand € 600 per persoon op de gezamenlijke rekening voor de boodschappen. Maar als we voor € 300 per maand boodschappen blijven doen, houden we ook precies € 300 per maand over. Het geld dat we overhouden kunnen we gebruiken voor een grote vakantie. En we kunnen wat extra’s opzij zetten voor ons ultieme spaardoel: een droomhuis in de buurt van Leiden. Zo creëren we, door sparen en zuiniger te zijn, de toekomst die we samen willen. Natuurlijk kan het nog beter, maar we maken nu al flinke stappen. Hoe leuk is dat?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’